Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uređenje dvorišta
  • 17.09.2017. 09:00

Popločavanje dvorišta je i praktično i lijepo

Popločavanje može biti skupa stavka u uređenju dvorišta. Ali ako se pažljivo isplanira i dio radova preuzmu vlasnici na sebe, iznos može biti podnošljiv. Još je bolja varijanta ako koristite materijale koje drugi bacaju.

Foto: Magdalena Nenković
  • 1.764
  • 27
  • 0

Staza u dvorištu znak je dobrodošlice u kuću. Popločavanje većeg dijela dvorišta daje otmjenost prostoru. Za ovaj dio uređenja gazde kažu da je skup hobi koji i nije neophodan. Bar ne u početku. Ali, popločani dijelovi lakši su za održavanje, te štede vrijeme, a i prave predivan kontrast cvijeću i travnjacima.

Kontra-argument za primjedbu da je ponekad ovaj posao čisti financijski višak za plitke džepove je da se popločavanje i staze mogu napraviti i od odbačenih i prirodnih materijala, poput kamena, šljunka, cigli, crijepa, drveta, a da veći dio posla mogu obaviti i vlasnici sami.

Novi izgled svake sezone

Takozvano popločavanje od zida do zida je najskuplje, ali je i najpraktičnije za održavanje, kada govorimo o seoskim dvorištima i onima manje kvadrature. Ono i daje mogućnost da zelene površine i cvijetne aleje "pomjerate" svake sezone. U tom slučaju dobro je imati pokretne i prostrane žardinjere za biljke. Svake sezone doslovno se može praviti novi dizajn i izgled dvorišta.

Popločavanje od zida do zida

Nešto jeftinija varijanta je kombinacija popločavanja dijelova dvorišta i staza. Upravo su staze najpogodnije za materijale koji mnogi bacaju, ili one koji se mogu pronaći u prirodi.

Onima koji su vičniji građevinskim radovima, uz pridržavanje nekoliko osnovnih pravila, izrada dvorišne staze može biti pravo uživanje. Iz mnoštva različitih vrsta materijala možete izabrati onaj koji će biti najljepši na vrtnim stazama i prostoru koji ste odredili za sjedenje.

Koje dijelove dvorišta popločavati?

Prvo je potrebno odlučiti koji dio dvorišta treba i želite da bude popločen i kuda će voditi staze. Prije nego što definitivno odlučite, razmislite o tome kuda će voda s popločanog dijela odlaziti. Prednost kod staza je što se može između ploča ostaviti prostor od zemlje, kamenčića ili trave, te voda može otjecati.

Uglavnom se u cijelosti popločavaju prednji dijelovi dvorišta do ulice ili puteva. Zatim se taj dio nastavlja u vidu nogostupa pored same kuće, a po želji vlasnika, odatle se stazom dolazi do zadnjeg dijela dvorišta predviđenog za sjedenje, koji takođe može biti popločen. Kod seoskih dvorišta najpogodnije je da se popločavanje obavi tamo gdje se parkiraju vozila ili poljoprivredni strojevi i da se taj dio stazama poveže s drugim dijelovima dvorišta.

Ranije su se u prednjim dijelovima dvorišta pravile dvije staze, a između je ostajao travnjak ili prostor za cvijeće, ali se to u većini slučajeva pokazalo nepraktičnim, jer je održavanje zelenih površina bilo teže, a u kišnim i zimskim mjesecima stvaralo se blato na stazama.

Praktično i dekorativno rješenje

Izbjegnite klizave staze!

Prilikom izbora materijala treba biti maštovit, ali prije svega praktičan. Staze trebaju biti popločene materijalom koji nije klizav ni po kiši, ni po mrazu. Recimo, ploče od kamena pješčara nisu predviđene za sjenovite dijelove vrta, jer se na glatkoj površini brzo skuplja mahovina. Popločavanje može biti od betonskih elemenata ili kaldrme, granita ili bazalta.

Važno je da se odabrani materijal lijepo kombinira sa stilom kuće i vrta. Primjera radi, ako je fasada kuće od pečene cigle, onda možete i popločavanje učiniti od nje.

Širina - najmanje za dvoje

Uskom stazom smatra se ona koja je širine od 60 do 100 centimetara. I uglavnom se postavlja u malim dvorištima. Kod prostranih, kakva su uglavnom prigradska i seoska dvorišta, najvažniji je prilaz kući. Ukoliko vam se ne sviđa popločavanje cijelog prednjeg dijela, širina prilazne staze trebalo bi biti od 120 do 180 centimetara. Toliko je zapravo prostora potrebno da dvije osobe šetaju jedna pored druge.

Tamo gdje je prostor za odmor i sjedenje, ne treba štedjeti na popločavanju, jer niko ne želi da mu stolica s dvije noge stoji na stazi, a sa druge dvije klizi u zemlju ili propada u cvijeće. Koliko će prostora biti popločano zavisi od veličine stola, a onda treba dodati najmanje 120 centimetara za stolice.

Mjesto za sjedenje - dovoljno prostrano za stolice

Pejzažni arhitekti napominju da uvijek morate imati na umu da dizajn staze i popločanog dijela dvorišta naglašava ljepotu i boje cvjetnih aranžmana u vašem vrtu. Osim što su praktične, one su i estetske. I ne moraju nužno biti pravolinijske. Igrajte se s oblicima.

Foto: Magdalena Nenković


Autorica

Magdalena Nenković

Više [+]

Magdalena Nenković je diplomirani inženjer pejzažne arhitekture. Bavi se uređenjem zelenih površina, jer beton više nije u modi. Moto koji je pokreće - Što zelenije, to bolje!

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Zabranjuju izraze šunka i kobasica za proizvode od biljnih proteina

Francuska je izdala zabranu korištenje izraza kao što su šunka, kobasica, odrezak i sl., za proizvode od biljnih proteina. Vlada time želi regulirati alternative mesu, a...

Više [+]