Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vrijedna pletilja
  • 18.11.2017. 09:00

Plete Cvijeta za put oko svijeta

Mnogi mladi ljudi zbog nedostatka ideja, odlučnosti i drugog spleta okolnosti ostaju na jednom mjestu. Za snažan iskorak potreban im je prvi korak. Cvijeta Stanković uprkos 87 godina na plećima, plete i prodaje vunene odjevne artikle, odvaja novac i planira putovanja.

Foto: Boško Grgić
  • 2.268
  • 207
  • 0

Cvijeta Stanković iz Nove Topole, iako duboko u devetoj deceniji, prede vunu i plete odijevne predmete bez naočala. Četvrtkom i nedjeljom Cvijeta na gradiškoj pijaci, a srijedom u Novoj Topoli, prodaje opletene radove. Određeni dio zarađenog novca Cvijeta ostavlja u posebnu pregradu u novčaniku. Mnogi će pomisliti da je u pitanju 'crni fond' za stare dane, ali Cvijeta razmišlja drugačije.

"Obožavam putovanja. U mladosti nisam imala priliku da vidim mnogo svijeta, a to mi je velika želja. Bila sam ove godine u Jajcu, Mostaru i Višegradu, a nagodinu planiram da posjetim Plitvička jezera, Triglav i Titovui pećinu u Drvaru", kaže Cvijeta.

Čitav život provela na selu i u poljoprivredi

Ova vrijedna pletilja kaže da je u mladosti mnogo radila, podizala djecu, radila u njivi, šumi i štali. Poslovi se tad nisu dijelili na muške i ženske.

Imam tri sina. Jedan živi u Kranju i pričao mi je o ljepotama Triglava i tamošnjih jezera, dvojica su ovdje u Lijevče polju. Odrasla sam i veći dio života sam provela na obroncima Grmeča u opštini Sanski Most. Rođena sam u selu Kljevci, a udala se i izrodila djecu u Kruharima", kaže Cvijeta.

Iako nije ni dan provela u školi, ova krepka starica zna i čitati i pisati. Naučila je kako kaže uz druge žene na sijelima, šarajući priglavke. Cvijeta priznaje da se njene rukotvorine nalaze širom zemaljske kugle, od Amerike do Njemačke i Švedske.

"Od Triglava do Đevđelije je malo područje za moje čarape i priglavke. Zato ja kažem, moji se radovi koriste od Amerike do Švedske. Kupuju ih ljudi, neko za zimu, neko za poklon, neko za ukras. Naši običaji su takvi da se pleteni priglavci koriste kao lijepi pokloni, što mi kažemo milošte", kaže Cvijeta Stanković, velika zaljubljenica u ručne radove i putovanja po svijetu.

Prednost imaju Titova pećina i Triglav

"Poslije svake pijace sakrijem po desetak maraka. Voljela bih ponovo otići u Sarajevo i na Jahorinu, ali Titova pećina i Triglav su u prednosti. A ako me zdravlje posluži još jednom ću prekrstariti Bosnu od Drine do mog rodnog Grmeča" kaže starica Cvijeta Stanković, neumorna pletilja koja ima zlatne ruke, ali i odmorne noge za put oko svijeta.

"Ruke me dobro služe, a noge dobro nose. Čovjek je bogat koliko svijeta vidi. Sanjam o putu oko svijeta, pa makar svake godine po malo", kaže Cvijeta Stanković, osamdesetsedmogodišnja pletilja iz Nove Topole, mjesta u srcu Lijevče polja.

Foto: Boško Grgić


Tagovi

Cvijeta Stanković Plitvička jezera Sanski Most Lijevče polju Priglavke Kljevci Kruharima


Autor

Boško Grgić

Više [+]

Boško je inžinjer menadžmenta sa dugogodišnjim iskustvom u poljoprivredi i novinarstvu. Autor na desetine tv, radio i štampanih serijala o poljoprivrednoj proizvodnji.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

U nekim hladnijim krajevima BiH se još sije krompir...