Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pas čuvar
  • 24.12.2017. 11:30

Pasmine pasa koje imaju najbolji njuh

Za razliku od nas ljudi, psi svijet otkrivaju preko mirisa. Svojim istančanim njuhom oni mogu osjetiti postojeće mirise u okolini, ali i sve promjene koje se u njemu zbivaju.

Foto: liz west / Flickr
  • 557
  • 22
  • 0

Znanstvenici tvrde da je osjet njuha kod psa od 10.000 do čak 100.000 puta izraženiji nego kod ljudi, a pseći njuh je ujedno i najrazvijeniji osjet. Za razliku od nas ljudi, psi svijet otkrivaju preko mirisa. Svojim istančanim njuhom oni mogu namirisati postojeće mirise u okolini, ali i sve promjene koje se u njoj zbivaju.

Ipak, nemaju sve pasmine jednako razvijeni osjet mirisa, a među psima s najboljim njuhom izdvajaju se lovački psi, goniči i tragači. Zato vam predstavljamo pasmine koje imaju najbolji njuh.

Engleski lisičar

Kao što im samo ime kaže, engleski lisičar se uzgajao za lov na lisice. Ova pasmina postoji više od 200 godina, a napravljena je na osnovu brižljivo odabranih krvnih linija. Engleski lisičar je vrlo ustrajan pas, a ako je potrebno, trči nekoliko sati bez prestanka po različitim vrstama terena. Ovi psi su strastveni lovci i kada osjete "sumnjiv" trag, neće odustati od njega.

Labrador retriver

Sada već uveliko najomiljeniji kućni ljubimci, ruku na srce, labradori su to i zaslužili. Za njih se kaže da su veoma inteligentni, poslušni, ljubazni, privrženi, društveni, razumni i promišljeni psi. Uz sve ove vrline imaju i odličan njuh. Nekada je korišten kao lovački pas. Ova rasa pasa je poznata i po svojim tragačkim i plivačkim sposobnostima. Njihov njuh se pokazao odličan u pronalaženju droge i eksploziva. Ono po čemu su još poznati je da se koriste i kao vodič za slijepe.

Zlatni retriver

Uz labradora, i ova pasmina pasa je jedna od najčešćih kućnih ljubimaca u svijetu. Ovi psi se koriste prilikom potrage za nestalim i izgubljenim osobama, a sve zahvaljujući njihovom njuhu. Kao i labradori, i ovi psi se koriste kao ispomoć osobama s invaliditetom. U svijetu ih također često koriste slijepe i slabovidne osobe.

Belgijski ovčar

Ova pasmina pasa posljednjih godina postaje veoma popularna zbog svojih radnih sposobnosti. Koriste ih kao osobnu zaštitu, kao službene pse u vojsci i policiji, na raznim sportskim natjecanjima. Drugi naziv za belgijskog ovčara je malinoa, jer su se u policiji pokazali kao odlični tragači u traženju eksploziva, droge, nestalih osoba ili osumnjičenih za razna kaznena djela.

Belgijski ovčar (825545 / Pixabay)

Pas Svetog Huberta

Još jedna pasmina pasa koja ima izuzetno istančan osjet mirisa i zato se svrstava među najbolje lovačke pse. Riječ je o psima tragačima, koji imaju najbolje razvijen osjet njuha među svim pasminama pasa. Pas Svetog Huberta je u stanju pratiti miris star i po nekoliko dana, te se zato koristi u traganju za nestalim osobama. Pouzdan je i prilikom potrage za lovinom. U svijetu se vlasnici ovih pasa učlanjuju u klubove, naročito popularne u SAD i Velikoj Britaniji, i tamo organiziraju natjecanja u traganju pod popularnim nazivom "uloviti čistu čizmu".

Bigl

Simpatičan, odan, razdragan, bigl ima vrlo razvijen osjet mirisa i zna ponekad odlutati za tragom zanimljivog mirisa. Ova pasmina pasa se u Americi i Velikoj Britaniji koristi u lovu na zečeve. U skandinavskim zemljama je popularan prilikom lova na divlje svinje i jelene, a u Kanadi se ističe i kao tragač. Inače, često ga koriste za otkrivanje narkotika u carinskim i pograničnim područjima.

Njemački ovčar

Riječ je o jednoj od najomiljenijih pasmina pasa na svijetu. Često se koristi pri snimanju filmova, a to ne treba čuditi jer je ova pasmina pasa obdarena jednim od najboljih osjeta mirisa u svijetu pasa. Postoje podaci da njemački ovčar ima oko 225 tisuća receptora mirisa u nosu (ljudi imaju jedva oko 5.000). Ova pasmina pasa je postala guru u praćenju traga. Njegova primjena je veoma rasprostranjena, on se koristi i kao pastirski pas, vodič slijepih i slabovidnih osoba i naravno kao službeni pas. Pokazali su se kao vrlo vrijedni i inteligentni psi, a pravi su eksperti u otkrivanju bilo koje vrste droge.

Jazavičar

Mali, crni duguljasti, simpatični psi. Riječ je o vrlo staroj pasmini pasa, koja ima izvanredan njuh. Stručnjaci kažu da jazavčar ima otprilike 125 milijuna receptora. Odličan je u lovu na sitnu divljač, koja se krije po rupama i jazbinama. Ovi mali slatki psi bez problema će pronaći i iz rupe istjerati lisicu ili jazavca, nanjušit će i goniti zeca, pa čak i divlju svinju. Oni će aportirati patku ili fazana iz vode, ali i pratiti krvni trag.

Jazavičar (Sergey Urzhumskov / Flickr)

Herijer

Mnogi nisu čuli za ovu pasminu psa, a riječ je o staroj engleskoj pasmini, koja nosi ime po normanskoj riječi koja znači "lovački pas za sve namjene". Herijer je veoma izdržljiv i brz pas. Ima kratku dlaku, spuštene uši i dugačak rep. Riječ je o psu čiji je njuh više nego odličan, a kada su u čoporu koriste se u lovu na zečeve.

Baset

Prepoznatljiv po spuštenim očima, baset je uzgajan kao lovački pas za praćenje tragova. Rijeeč je o veoma mirnom i dobroćudnom, društvenom psu. Vrlo veseo pas, postao je divan kućni ljubimac. Ova pasmina ima jak i izražen osjet mirisa, pa često odluta prateći neki trag.

Gonič rakuna

Riječ je o psu koji može nanjušiti i najslabiji miris. Ova pasmina je dresirana kako bi se istaknula u lovu na rakune. Gonič rakuna spade u grupu radnih pasa i to i tragača i goniča. On je sposoban odoljeti surovim zimama i ljetnjim vrućinama kao i teškim terenima po kojima lovi. Ova pasmina odlično obavlja svoj posao na osnovu njuha. Neumoran, uvijek na oprezu, ovaj pas uvijek natjera plijen da se krije na drveću i dok ne dođe vlasnik, on bijesno i bez prestanka laje.

Foto: liz west / Flickr


Autor

Ljiljana Milovanović

Više [+]

Poljoprivredna tehničarka voćarsko- vinogradarskog smjera sa bogatim novinarskim iskustvom u različitim medijima. Ljubiteljica pasa.