Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • OPG Veselčić
  • 29.07.2022. 09:00
  • Tuzlanski kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Srebrenik

Od tikve do travarice kraljice - lufa za higijenu, sikavica za jetru

Godinama se Nikola Veselčić uspješno bavio proizvodnjom domaćih tradicionalnih proizvoda od tikve na svom OPG-u Veselčić, no vremena su se promijenila

Foto: OPG Veselčić
  • 528
  • 332
  • 0

Među prvima je u Bosni i Hercegovini Nikola Veselčić iz Špionice kod Srebrenika počeo s uzgojem različitih vrsta tikve. Na samom početku, te 2004. godine, ni sam nije znao koliko ih postoji, a kao i većina stanovništva navikao je na 2-3 vrste koje su ovdje odvajkad gaje.

Godinama se uspješno bavio proizvodnjom domaćih tradicionalnih proizvoda od tikve na svom OPG-u Veselčić, no došla su teška vremena, pa je mušterijama morao uskratiti ukusne marmelade, slatka, kompote i ostale proizvode. 

"Jedno vrijeme smo imali 18 dunama, sada uglavnom radimo lufu i sudovnjače koje su se koristile nekada za učenje plivanja. Vidite kakvo je teško vrijeme, teško je uzgojiti, a i održati taj proizvod", kaže nam Veselčić.

Sudovnjače i lufe

Sudovnjače sada gaji za pravljenje ambalaže, odnosno kutija u koje pakuju proizvode od lufe, kao poklon pakete. Godišnje su uzgajali od 30 do 50 vrsta, a ukupno sam više od 180 ih je raslo na njegovom imanju. 

"Od lufe se pravi biljna spužva, to je isto kao morska spužva. Služi za kupanje, potom pravimo i podmetače za sapune, dvije vrste sapuna, ima još stvari koji se mogu raditi. Nema na njoj puno posla, samo je ogulite i ona je već spremna za upotrebu", navodi. 

Biljna spužva daje i dobru masažu

Vlaknasto tkivo nastalo tokom zrenja fetusa lufa koristi se za skidanje sličnih spužvi. Takva biljna spužva zajedno s postupkom pranja daje dobru masažu. Spužva, dodaje, brzo obriše prljavštinu, masno ulje i skida mrtvu kožu, a dobra je i za cirkulaciju i metabolizam krvi. 

Kraljica travarica

No, Veselčići su sada više posvećeni ljekovitom bilju i to onom kojeg je malo teže pronaći u prirodi, pa ga sami uzgajaju. Od njega spremaju različite alkoholne i bezalkoholne tinkture, ulja, ali i ljekovite travarice. 

Sikavica je najzastupljenija, zatim čičak i noćurak na površini od oko tri dunuma. Prave 42 alkoholne i 22 bezalkoholne tinkture te nekoliko vrsta ulja.

"Jedna travarica koja je kažu kraljica svega toga pravi se od 11 tinktura, a za njih treba 59 ljekovitih biljaka. Kod mene se najviše traži sikavica, koja se koristi za jetru, ima zrno isto kao pšenica, ono se istuca ili samelje i može se koristiti kao čaj ili jesti s jogurtom i mlijekom. Služi za čišćenje jetre, skoro svaki lijek za jetru sadrži tu sikavicu. Kad jetra zove upomoć, ona zove sikavicu", kaže nam.

Jedino je nezgodno odvajati sjemenke

Od nje spravljaju različite tinkture, a suše i list. Ove godine su najviše posadili za preparate, biljka se sama razmnožava i ne traži puno pažnje. Jedino je, priča ovaj hobista, nezgodno odvajati sjemenke jer je dosta bodljikava. Nikakve posebne mjere ne zahtijeva i vrlo je otporna. 

"Gdje god je bacite ona će izrasti, samo se sjeme odvoji i sama niče", dodaje. 

Kaže da sve ovo radi iz hobija, kako bi ispunio penzionerske dane, a kada bi se čovjek ozbiljno posvetio moglo bi se lagodno živjeti od zarade. Za kraj poručuje da valja biti i oprezan s nekim biljkama, poput rosopsa koji "je i otrovan i nije", a najbolji je za bradavice dok se ne preporučuje za unutrašnju upotrebu. Za svaki proizvod preporučuju savjetovanje s ljekarom, a prodaju ih preko tri online platforme i putem društvenih mreža


Povezana biljna vrsta

Tikva

Tikva

Engleski naziv: Gourd | Latinski naziv: Cucurbita pepo L. var. oblonga Willd

Tikve imaju vrlo razgranat korijen čija se glavnina nalazi u površinskom sloju tla. Stabljika je vriježa duga oko 10 m, obrasla dlačicama i većinom se ne grana. Listovi su krupni... Više [+]

Fotoprilog


Tagovi

Tikva Sudovnjača Lufa Nikola Veselčić Travar Travarica Ljekovito bilje Sikavica


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.