Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Majstorluk Miroslava Sačeka
  • 16.05.2017. 12:00

Od otpada napravio pokretnu mini pilanu

Miroslav Saček napravio je pokretnu mini pilanu, koja je automatizovana i jednostavna za transport i upotrebu.

Foto: Boško Grgić
  • 4.435
  • 333
  • 0

Miroslav Saček, rodom iz Gradiške već tri decenije živi i radi u okolini Beča. Majstorlukom i idejama Miroslav je zainteresovao mnoge ljude čak u nekoliko država.

U slobodno vrijeme dok je ispred kuće pio kafu, Miroslav je došao na ideju da od starih dijelova namijenjenih za otpad napravi nešto korisno. Odluka je pala da napravi pokretnu mini pilanu.

Miroslav Saček i Zoran Račić

"Prvo sam spazio dvije ljetne gume od "audija" na felgama. Odmah sam u glavi razvio ideju. Sa starog skutera sam skinuo motor, napravio željeznu konstrukciju i od dasaka za šalovanje istokario remenice. Priznajem da sam dugo radioremenice, xve dok nisam postigao sklad između brzine okretanja i željene snage. Jedino sam morao kupiti čeličnu nazubljenu traku za rezanje i remenje", kaže Miroslav.

Mašinu je sklapao poslije radnog vremena i vikendom. Onda je nabavio kamionet i na njemu konstruisao malu dizalicu za oblovinu i građu, ali i za spuštanje cijelog postrojenja na zemlju.

"Napravio sam verziju da akumulator pokreće dizalicu, a i ručno putem čekrka. Pilana je lagana za rad, veoma je precizna i za sve je dovoljan samo jedan čovjek. Gas se dodaje na ručki koju sam takođe skinuo sa skutera, tako da je sve ovo što se vidi skup otpadnog materijala pretvoren u nešto korisno“.

Pobrao simpatije za izum i na graničnim prelazima

Saček priča da je bez problema prošao austrijsku, slovenačku, hrvatsku i bosansku gradnicu. Nikome nije bilo jasno šta vozi, jer sve utovareno i demontirano na kamionet najviše podsjeća na građevinsku skelu.

"Namjerno sam došao u rodno selo Bok Jankovac da isprobam pilanu. Kod prijatelja Zorana Račića sam prije dvije godine ostavio dva trupca od topole. Izrezat ću ih u fosne i daske i onda po povratku u Austriju majstorisati stolarske radove", kaže uvijek nasmijani Miroslav Saček, među prijateljima poznatiji kao Braca.

Mini pilana, kaže Miroslav, nema cijenu

Miroslav kaže da je imao ponuda da proda pilanu, ali da ga novac ne interesuje, te da mašina koju je napravio nema cijenu. Veliki majstori su i ostali Sačeci, Miroslavova braća Anton, Branko, Josip i Štefan. Smisao za majstorluke i inovacije naslijedili su od oca Ivana, koji je svojevremeno bio najbolji električar, bravar i varilac ne samo u svom mjestu, već i šire.

Foto: Boško Grgić


Fotoprilog


Tagovi

Miroslav Saček Bok Jankovac


Autor

Boško Grgić

Više [+]

Boško je inžinjer menadžmenta sa dugogodišnjim iskustvom u poljoprivredi i novinarstvu. Autor na desetine tv, radio i štampanih serijala o poljoprivrednoj proizvodnji.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Čestitamo vam Međunarodni dan mrkve!
Skoro da smo zaboravili na kraljicu mrkvicu, najvažniji sastojak svakog poštenog čušpajza.
Foto: Depositphotos/nblxer