Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Miljenik sela
  • 04.08.2022. 13:30

Magarac je bolji čuvar nego pas, zagalami čim neko uđe u dvorište

On voli red, mir. Bolji je i od trimera. Cijelo dvorište mi je obrstio, pa je i komšinica zamolila da ga dovedem da joj uglanca dvor, kaže Mirjana Matković Lučenčić. Sad Teu traži magaricu.

Foto: Ivana Barišić
  • 134
  • 65
  • 0

Dalmatinka sa slavonskom adresom Mirjana Matković Lučenčić oduvijek je htjela imati magarca. I ispunila je svoju želju. Trogodišnji magarac Teo iz Grubišnog Polja prošlog septembra preselio se u Sarvaš.

"Obožavam te životinje. Zasad imamo samo Tea. Htjela sam ženku, ali trenutno niko nešto bliže je nije imao. Do mora mi je predaleko ići po magaricu, a od tamo su mi ponude jedino stizale", priča nam Mirjana koja je prije nekoliko godina osječki stan zamijenila kućom u prigradskom naselju.

Njeno dvorište od 1.500 'kvadrata' polako se puni životinjskim stanarima. U simbiozi žive pas Floki, mačići, koza Sofija i dva jarića, ali i magarac Teo. 

"Sofija je odlična. Svaki dan daje po 2,5 litre mlijeka od čega pravim sir, kolače. Sve samo za svoje potrebe", govori nam vlasnica koja je imala i srebrne koke vijandote. A, šta je bilo s njima?, pitamo je.

"Nešto se ušuljalo u dvorište.... Vjerojatno lasice", nerado nam odgovara. Vjeruje kako se to ne bi dogodilo da je već tada imala Tea.

"Magarac je bolji čuvar nego pas. On odmah počne galamiti čim neko uđe u dvorište. Ništa mu ne može promaknuti", kaže.

Sad traži magaricu primorsko-dinarske pasmine 

Nasmijana Mirjana tu ipak neće stati. Kroz gromoglasan smijeh kaže kako je tvrdoglava kao i njen miljenik, pa ono što naumi, to i ostvari. Tako će u dvorište opet dovesti koke. Krenut će od početka.

"Vidjet ćemo kako će se stvari razvijati. Magarica mi je ipak ono što najviše želim. Tražim mladu i to isključivo pasminu primorsko-dinarsku jer je takav i Teo, pa da budu par. Voljela bih i da imaju pulad. A hoću li se širiti u tom smislu, vidjet ćemo", ne skriva svoje planove vlasnica kojoj nije problem zasukati rukave i raditi.

Mirjana drži i koze, a dvorište se polako puni životinjama 

U vrtu je sama izradila povišene gredice koje je, kaže, sklepala od paleta i u njima će napraviti male plastenike. Planira posaditi povrće kako bi ga imala gotovo cijele godine. Ima marelice, šljive, trešnje, višnje. Od njih pravi kompot i pekmez. Ništa ne priprema s konzervansom i dodacima. 

"To je duži proces pripreme, ali barem znamo što jedemo", kratko domeće dok nas provodi kroz svoje dvorište u kojem je glavna zvijezda i najveći radnik, ipak - Teo. 

"On voli red, mir. Bolji je i od trimera. Cijelo dvorište mi je obrstio, pa je sada i komšinica zamolila da ga dovedem kod nje na pašu da joj uglanca dvor", kroz smijeh će, kako je u Sarvašu zovu, Mira. 

Kroz dvorište im prolaze često djeca koja žele vidjeti magarca. I dopušta im, ali samo pod jednim uvjetom, da ne galame jer Teo voli mir. 


Fotoprilog


Tagovi

Magarac Sarvaš Magarac Teo Mirjana Matković Lučenčić Primorsko-dinarski


Autorica

Ivana Barišić

Više [+]

Prije nego je upisala pravo, počela se baviti novinarstvom. I u njemu ostala. Pisala je za Večernji list, Poslovni dnevnik, a televizijsko iskustvo stekla je na RTL-u. Kada ne piše, vozi bicikl ili skija :)

Izdvojeni tekstovi

KLUB

21. marta 1940. godine Ministarstvo prosvjete Kraljevine Jugoslavije donosi Uredbu sa zakonskom snagom kojom se osniva Poljoprivredno-šumarski fakultet u Sarajevu, a time je obilježen početak svjetovnog visokoobrazovnog procesa u BiH (stari... Više [+]