Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pas čuvar
  • 07.02.2018. 07:00

Koje su najčešće reakcije na cijepljenje kod psa?

Cijepljenjem pasa postajete odgovoran vlasnik, jer brinete, kako o zdravlju psa, tako i o vašem zdravstvenom stanju jer se neke zoonoze mogu prenijeti sa životnje na ljude.

  • 14.863
  • 111
  • 0

U Bosni i Hercegovini je cijepljenje pasa obavezno, a utvrđena je kalendarom predviđenim za to. Cijepljenjem pasa postajete odgovoran vlasnik, jer brinete kako o zdravlju psa, tako i o vašem zdravstvenom stanju, jer se neke zoonoze mogu prenijeti sa životnje na ljude.

Koja cjepiva prima pas?

Prvo cjepivo koje pas može primiti je cjepivo protiv mačje kuge i štenećaka, a nju štenci primaju već sa šest sedmica. Tako im se osigurava kratkotrajni imunitet. Sljedeće je petovalentna cjepivo, koje se prima sa osam sedmica i koja štiti naše ljubimce od parvoviroze, štenećaka, zarazne žutice, leptosiroze i influence pasa. Naravno tu je i obavezno cjepivo protiv bjesnoće, koju pas može primiti već sa tri mjeseca.

Reakcije organizma na cjepivo

Ali, kao i kod ljudi, i kod pasa dolazi do određenih reakcija u organizmu. Naime, cjepivom se stimulira imunološki sistem psa, pa sve to može izazvati i nuspojave odnosno kontraindikacije.

Sasvim je normalno da je pas, na dan kada je cijepljen, nešto mirniji i loše volje.

Kod pojedinih pasa javlja se povišena temperatura, koja traje dan ili dva. Ponekad se javlja prolazno šepanje. Kod nekih pasa postoje i ozbiljnije alergijske reakcije. Najčešće se događa da nakon cjepiva dolazi do oticanja njuške ili pojavljivanja čvorova po cijelom tijelu.

Kod nekih pasa se pojavljuje i nagon za povraćanjem. Do povraćanja može doći odmah po primanju cjepiva. Povraćanje se javlja već poslije nekoliko sati, ali postoji i zakasnjela reakcija, kada pas počinje povraćati u naredna dva dana. Ako pas povraća, obavezno se javite njegovom veterinaru, jer to može biti signal za pojačani oprez zbog dehidracije organizma.

Ukoliko je vaš pas bar jednom imao bilo kakvu sumnjivu reakciju nakon cjepiva, nemojte ga nikada cijepiti na terenu ili kod kuće, već isključivo u veterinarskoj ordinaciji, jer veterinari na terenu nemaju na raspolaganju svu opremu i lijekove koji mogu biti neophodni kod ozbiljne alergijske reakcije! Obavijestite veterinara o prethodnim reakcijama, prije nego što psu da cjepivo.

Kako se ponašati prema psu?

Ono što je bitno je da su ekstremno rijetke alergijske reakcije zbog kojih dolazi do stanja šoka.

Neki psi ponekad reagiraju na cjepivo vrlo burno. Može se dogoditi da jako cvile i nekoliko minuta nakon aplikacije cjepiva, što svakako, jako uzmemiri svakog vlasnika, a posebno djecu.

Ukoliko dođe do blažih otoka, preporučuje se stavljanje hladnih obloga na mjesto aplikacije cjepiva. Zbog ove blage reakcije, koja se javlja kod većine pasa, psi su čitav dan bezvoljni, leže, spavaju ili uzdišu. U ovim situacijama ne paničite, jer nije opasno.

Tako osjetljivog psa ne treba ostavljati samog nakon cijepljenja. Treba ga držati u krilu i maziti. Za takve osjetljive pse treba unaprijed isplanirati cijepljenja, kako biste mogli biti s njim čitav dan, kako ne bi bio bez nadzora.

Foto: Wikimedia Commons


Tagovi

Cijepljenje Cjepivo Pas Reakcija Nuspojave Kontraindikacije Povraćanje Drhtavica Pas čuvar


Autor

Ljiljana Milovanović

Više [+]

Poljoprivredna tehničarka voćarsko- vinogradarskog smjera sa bogatim novinarskim iskustvom u različitim medijima. Ljubiteljica pasa.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Ima li ista lakše prodat od peršuna !? 😁