Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vađenje panja
  • 06.11.2022. 07:30

Kako ukloniti panj? Postoje razne metode

Odsjekli smo stablo, panj je ostao. Šta uraditi dalje i kako očistiti zemljište? Hemijske materije, vatra, testera nam mogu pomoći

Foto: Depositphoto/Enskanto
  • 815
  • 58
  • 0

Uklanjanje panja može biti zahtjevan posao ukoliko ne posjedujemo ili ne možemo iznajmiti traktor sa svrdlom ili vitlom za čupanje.

Ako se odlučimo da sami to napravimo, trebamo znati da se drveće razlikuje po tvrdoći i korijenju. U zavisnosti od vrste drveta, složenosti korijena i promjera, naš posao možemo završiti za nekoliko sati ili duži vremenski period.

Postoje mnogobrojne tehnike kako ga ukloniti. 

Razne metode koje koristimo

Upotreba hemijskih sredstava predstavlja problem jer se ona upijaju u okolno zemljište i spiraju u podzemnu vodu. Ako se ipak odlučite za ovaj način, panj se ili zareže ili se izbuše dublje rupe u koje se naspe kalij nitrat te zalije s malo vode. Djelovanje hemikalije je sporo i može proći i do dva mjeseca. Tkivo drveta će postati spužvsto i tada se lako sječe sikirom. Osim kalij nitrata koriste se i druge materije koje razgrađuju drvnu masu: đubrivo bogato azotom, lož ulje.

Jedan od najlakših, ali i najdužih načina je da ga kompostiramo. Preko njega se stavlja velika količina organske mase, a mikroorganizmi će postepeno da ga nasele i razgrade.

Možete iskoristiti i vatru. Bilo da jednostavno zapalite ili da napravite švedsko ložište, od zapaljenog panja će tokom vremena ostati samo pepeo.

Zapaljeni panj (Foto: M.C.Celić)

Ručno vađenje 

Za ručno vađenje biće vam potreban alat za sječenje. Deblo treba ostaviti nešto malo iznad površine zemlje, ne treba ga potpuno ukloniti. Tako ćete dobiti polugu za lako vađenje

Uklonite zemlju oko panja na udaljenosti 0,60 do 1 m, u zavisnosti od veličine i starosti odsječenog stabla i promjera panja. Ovo će vam omogućiti da doprete do glavnih žila u zemlji. Što više zemlje uklonite, to će vam biti lakše da izvadite panj. Makazama, lopaticom ili testerom odsijecite što više korijenja i oslobodite centralni dio. Sada možete guranjem naprijed- nazad ili u strane olabaviti osnovu stabla. Uz pomoć lopate provjerite da li još ima korijenja kojeg trebate odsjeći. manje panjeve je moguće izvaditi uz pomoć poluge, dok će za veće trebati upotreba vozila, kamiona ili najsigurnije traktora, i lanca koji se veže okolo panja. Nastalu rupu ispunite zemljom.

A ako vam panj i ne smeta toliko, možete ga iskoristiti kao dekoraciju u vrtu. Izbušite ga, u rupu stavite zemlju i posadite cvijeće. 


Tagovi

Sječa drveća Panj Ukalnjanje panja Ukloniti panj Kako Panj u dvorištu


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Odvojite 15-ak minuta vremena i popunite anketu vezanu za položaj žena u ruralnim sredinama. Dostupna je na linku 👉 https://t.ly/Dmxc1
Foto: Depositphotos/budabar