Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mahovina
  • 14.11.2022. 07:30

Kako suzbiti mahovinu u vrtu?

Višak vlage, niska pH rekacija i slabo drenirano zemljište pogoduju razvoju. Kombinujte različite metode za suzbijanje kako bi efekat bio što bolji.

Foto: Depositphotos/tab62
  • 146
  • 9
  • 0

Mahovina može biti naporan neprijatelj naših travnjaka, bašti i cvjetnjaka. Najaviše voli vlažno zemljište. Potrebno je mnogo strpljenja i kombinovanja raznih metoda da se uništi kada se jednom pojavi.

Njih ne možemo ukloniti kao da se radi o korovskim biljkama, jer funkcionišu na drugi način. One imaju plitak korijen i trenutno uklanjanje je jednostavno, ali gledano na duge staze možemo imati problema s njima dok ne eliminišemo uzrok njihove pojave. Prije sve odgovara joj vlažno i slabo drenirano zemljište niske ph vrijednosti, pretjerano zbijeno i kiselo, ali i prenisko pokošena trava ili gola, vlažna površina zemlje.

Suzbijanje mahovine

Potrebno je s površine ukloniti organiski materijal koji zadržava vlagu. Metalnim grabljama možete pograbljati prisutnu mahovinu. Najbolje je to odraditi poslije kiše ili zalijevanja kada se lako odvaja od površinskog sloja zemlje. Iz različitih smjerova grablja se po površini kako bi što veću masu uklonili.

Prorahlite zemlju kako bi poboljšali aeraciju i smanjili zadržavanje vode. Jednostavno vile zabodite u zemlju kako bi stvorili kanale i otvore koji omogućavaju razmjenu gasova.

Promjena pH reakcije je još jedna mjera koja se pokazala efikasnom. Prisustvo mahovine je prirodni pokazatelj kiselosti zemljišta. Osim dodavanja krečnjaka, organskih materija (komposta, stajnjaka), mogu se saditi biljke koje povećavaju alkalnost.

Redovno orezujte stabla kako ne bi pravila dodatnu sjenu, što stvara optimalne uslove za rast. Više Sunca znači manje mahovine. Pomoći će dodavanje đubriva bogatih azotom, kalijem i željezom.

Pomaže i sapun

Od prirodnih sredstava soda bikarbona i sapun mogu doprinijeti uništavanju. Koriste se pojedinačno ili zajedno rastvoreni u vodi kojom tretiramo površinu. Umjesto sapuna dobro se pokazao i eko deterdžent za suđe. Ako koristite sodu, biće vam potrebno 2 l vode u kojoj rastvorimo 200 g sode bikarbone. Pomaže i blagi rastvor sirćeta i vode.

Od hemijskih sredstava koriste se ona na bazi željeza ili amonijum sulfata, a još češće bakar sulfata kojeg se uzme do 150 ml na 16 l vode. Pripremite bordovsku čorbu kojom ćete tretirati površinu. U 4 l vode dodajte 100g bakarnog sulfata i promiješajte. Zasebno u 4 l vode dodajte 100 g gašenog kreča i rastvorite. Krečni rastvor ulijte u rastvor bakra i sve dobro promiješajte da dobijete plavi rastvor kojim tretirate.

Kako brzo naseljavaju ne zasijane površine, potrebno je uzgajati zelenišna đubriva. Facelija i gorušica su prirodni neprijatelji. Malčirajte područje u sloju od najmanje 5 cm.


Tagovi

Mahovina Uklanjanje mahovine Suzbijanje mahovine Koje sredstvo


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.