Dok se berba odvija oni najstariji ljudi se veoma često prisjete kako su ih majke tokom Drugog svjetskog rata, kada je vladala velika glad, prehranile čorbicom od ovih šljiva.
Oni koji dobro poznaju svojstva šljive džanarike obnavljaju svoje zasade novim sadnicama ovog voća koje je odavno postalo sinonim za dobru rakiju.
Ova voćka se inače, razmnožava iz sjemena i od tih podloga ljubitelji dobrog voća stvaraju sorte koje će koristiti za svoju ishranu, pravljenje sokova, džemova, rakije. Tokom sezone džanarike se mogu brati od sredine juna pa sve do polovine oktobra, a međusobno se razlikuju i po boji, ukusu i vremenu zrenja.
Dok se berba odvija oni najstariji ljudi se veoma često prisjete kako su ih majke tokom Drugog svjetskog rata, kada je vladala velika glad, prehranile čorbicom od ovih šljiva, a za koju im je osim plodova ovog voća bilo neophodno samo malo masti, brašna i soli. Pamte i recept i rado ga prenose mladim domaćicama koje žele da ovo nekada sirotinjsko jelo uvrste u svoj jelovnik.
Maja Đorđević iz sela Donji Vrtogoš kod Vranja u Srbiji, ovu čorbicu isključivo sprema u ljetnim mjesecima kada vladaju velike žege i kada njome želi da okrijepi svoje ukućane. Ovo jelo sprema i zato što ne zahtijeva primjenu velikog kulinarskog umijeća.
Kaže da čorbicu od džanarike, na kojoj su odrasle generacije i generacije njenih sugrađana, počinje da pravi tako što najprije u pola litra vode skuha pola kilograma nesazrelih i dobro opranih šljiva.
"Kada se šljive skuhaju obavezno treba da se ispasiraju kroz gustu cjediljku, a sok koji se dobije ostavi tako da odstoji dok se ne pripremi zaprška", kaže Đorđevićeva i poručuje da za ovakvu vrstu čorbice uvijek treba da se biraju džanarike sa kiselkastim ukusom kako bi se dobilo jelo koje okrepljuje ljudsko tijelo u ljetnim mjesecima.
Zapršku za ovo jelo ona sprema u loncu od oko dva litra. U njega prvo stavi punu kašiku masti, a kada se upeče doda i nepunu kašiku brašna koja je sasvim dovoljna za pravljenje tanke bijele zaprške.
"Prilikom pravljenja ove zaprške mora se strogo voditi računa da ne zagori, a ukoliko se to desi od ove čorbice neće biti ništa", upozorava naša sagovornica.
Kada zaprška bude gotova onda u nju, prema njenim riječima, treba naliti vode toliko da dođe do polovine lonca, a potom ostaviti da provri. Ovako provrelu vodu zatim treba posoliti po ukusu, pa onda dodati sok od ispasiranih džanarika i kuhati još nekoliko minuta.
"Za to vrijeme ova ukuhana masa treba još jednom da se proba kako bi se utvrdilo da li je dovoljno slana", savjetuje Maja i dodaje da čorbicu, čim se utvrdi da je dovoljno slana, treba skloniti sa vatre i u nju preko viljuške uz neprestano miješanje, sipati dva umućena jaja, kako bi se dobili sitni dronjci. Prije serviranja čorbicu obavezno posuti sitno sjeckanim peršunom i služiti.
Fotoprilog
Tagovi
Autorica