Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kora banane
  • 21.12.2019. 14:00

Kako s korom banane prihraniti biljke

Kora od banane vrlo je korisno đubrivo za unutarnje i vanjsko cvijeće, za sadnice povrća, ali i voća.

Foto: Lucija Bencarić
  • 457
  • 41
  • 0

Poznato je kako je banana najveći izvor kalija u prehrani ne samo ljudi već i biljaka. Kalij u biljci ima značajnu ulogu u aktivaciji enzima i regulaciji propusnosti staničnih membrana. Biljke dobro opskrbljene kalijem otporne su na posljedice suše i bolesti. 

Kora banane bogata je i vitaminima, a sadrži i kalcij i magnezij koji su važni za rast i razvoj biljke.

Đubrivo od kore banane djeluje na sličan način kao i ostala đubriva napravljena od biljnih ostataka. Ispušta kalij, dušik i ostale elemente u tlo dajući biljci na taj način potrebne hranjive tvari. Banane se često prskaju pesticidima pa je dobro kod primjene biti oprezan i dobro oprati koru ili, ako je moguće koristiti banane iz ekološkog uzgoja.

Tekuće organsko đubrivo

Đubrivo od kore banane jednostavno je napraviti. Kore dobro operite i stavite u posudu s vodom (da voda prekrije kore). Ostavite ih  da odstoje u vodi. Nakon nekoliko dana (ovisno o temperaturi zraka) dobit ćete tekućinu bogatu mineralima s kojom možete polijevati sobno bilje, biljke u vrtu, ali i voćke. Za bolju primjenu, kore od banana prije namakanja ostavite da se prosuše na suncu. 

Odaberite pravo đubrivo za vaše biljke

Dodavanje u već postojeći kompost

Koru od banane možemo nasjeckanu ili cijelu staviti u već napravljeni kompost. Kakvu god stavili, ona ne može pogoršati kompost, već mu poboljšati učinak. Bitno je samo da se stavi što dublje kako miris od banane ne bi privukao štetočine poput miševa ili štakora, upozorava stonefamilyfarmstead.com

Prihrana sadnica

Za vrijeme sadnje u zemlju se zajedno sa sjemenom pomiješa sitno isjeckana kora banane. Na taj način osigurava se dodatna vrijednost hranjivih tvari za vrijeme klijanja i smanjuje se mogućnost gubitka sjemena.

Kora banane za sobne biljke i plastenike

Za sobne biljke koje u kući nemaju dovoljne količine svjetlosti, magnezij je jako bitan jer potiče fotosintezu. Đubrenje biljke s korom od banane imat će blagotovoran učinak. Dovoljno je narezati koru na komadiće i ukopati u zemlju. 


Tagovi

Banana Đubrivo Ekološki uzgoj Pesticidi Kalij Hranjive tvari Domaće đubrivo


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.