Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tikva sudovnjača
  • 05.10.2017. 07:00

Kako osušiti tikvu sudovnjaču?

Tikve sudovnjače je potrebno osušiti. Proces sušenja traje od nekoliko sedmica do nekoliko mjeseci u zavisnosti od veličine tikve.

Foto: Pixabay/ignatov
  • 1.372
  • 72
  • 0

Tikve sudovnjače, vrg, plijene ljepotom svojih oblika i boja. Osušene tikve sudovnjače koriste se za izvlačenje vina i drugih pića iz buradi, za dekoracije, izradu suvenira, posuda, za rezbarenje i oslikavanje. Dobro osušene tikve mogu da se čuvaju 20 godina.

Berba plodova tikvi sudovnjača

Za sušenje se uzimaju plodovi od 100 do 500g. Suviše velike plodove je teško kvalitetno osušiti. Plodove tikve koji su bili izloženi mrazu i niskim temperaturama, a nisu u potpunosti dozreli ne treba uzimati za sušenje.

Sudovnjača - tikva nad tikvama

Tikve koje namjeravamo sušiti i sačuvati trebamo brati tek kada su potpuno zrele, u oktobru. Optimalan trenutak berbe je kada je plod smeđe boje, drška suva i da noktom ne možemo da zaparamo pokožicu ploda. Ubran plod mora na sebi imati dršku sa nekoliko cantimetara stabljike. Ukoliko je drška suviše duga možemo je skratiti, ali ne smije biti kraća od 5cm. Nakon berbe obratiti pažnju na manipulisanje plodom tikve. Tikva ne smije da se baca, gnječi, pritišće, da se na dnju stavljaju teški predmeti. Oštećena mjesta su ulazna vrata za prouzrokovače propadanja i trulenja ploda.

Sušenje tikvi

Nakon berbe tikvama možemo kratkotrajno ukrasiti stanove, kuće, terase. Bez sušenja trajnost tikvi je 2 mjeseca.

Površina ploda koji smo uzeli da sušimo prvo se opere krpom namočenom toplom vodom sa malo deterdženta. Prije sušenja površina plodova se može dezinfikovati. Dovoljno je da se plodovi prebrišu krpom namočenom u alkohol.

Tikve koje sušimo trebamo čuvati na suvom i sjenovitom mjestu. Tikva ne smije biti izložena direktnim Sunčevim zracima. Vremenski period sušenja traje od 3 sedmice do nekoliko mjeseci u zavisnosti od veličine i oblika ploda. Znak da je plod tikve osušen je kada je protresemo začujemo zveckanje sasušenih sjemenki u unutrašnjosti ploda.

Za sušenje ploda tikve od izuzetnog značaja je cirkulisanje vazduha - ventilacija. Proces sušenja treba da bude postepen. Proces dozrijevanja i sušenja se ne može ubrzati. Vlaga iz ploda postepeno izlazi kroz pore na površini ploda i kroz dršku. Postoji proces sušenja tikve u mikrovalnoj pećnici, ali tu se plodovi više peku nego suše i ovakvi plodovi se ne mogu dugo očuvati.

Prilikom sušenja neke tikve će imati neprijatan miris. Držite tikvu na terasi, lođi. Podrumi, ormari, kuhinje nisu pogodni za sušenje.

Potrebno je pregledavati plodove

Povremeno izvršiti pregled plodova koje smo stavili na sušenje. Ukoliko na površini ploda primjetimo promjene u vidu pjega lagano ih pritisnemo prstom i ukoliko se mekane takve plodove odvojim od plodova koje ćemo nastaviti sušiti.

Na površini ploda se pod uticajem vlage koja se izdvaja iz ploda tokom sušenja pojavljuje plijesan. Ovu plijesan možemo obrisati suvom krpom, ali će ona da se iznova pojavljuje.

Sušenje plodova ukrasnih tikvi traje od 3 sedmice do 6 mjeseci. Lagenarije - tikve sudovnjače ubrane u oktobru biće suve tek u martu. Na dužinu procesa sušenja uticaj ima vrsta, oblik i veličina ploda.

Tretman osušenog ploda

Osušeni plodovi se trebaju potopiti u posudu sa toplom vodom u trajanju od 5minuta. Prekriti krpom namočenom u toploj vodi i povremeno okrenuti tikvu i preliti toplom vodom. Nakon toga se žicom za suđe ostruže površinski sloj. Zbog namakanja u toploj vodi površinski sloj i sve nečistoće se lako ukanjaju. Ovako očišćen plod se ostavi da se prosuši.

Oštrim nožem sa dugim sječivom izreže se vrh tikve oko drške (peteljke). Otvor može da se načini i uz pomoć bušilice. Otvor može biti okrugao, petougaon ili šestougaon. Okrugao otvor se koristi kada plod koristimo za čuvanje tekućine ili drugih materija. Okrugli otvor može da se začepi čepom od pluta odgovarajuće veličine. Petougaoni ili šestougaoni otvor koristi se kod izrade posude sa poklopcem. Rez treba da bude ukošen kako vrh ne bi upadao. Unutrašnjost dobro očistiti i istresti sjemenke.

Osušene plodove možemo oslikavati ili rezbariti. Za oslikavanje je najbolje izabrati tikve sa ujednačenom bojom površine.

Osušen plod koji nećemo rezbariti ili oslikavati premaže se smeđom kremom za cipele, voskom ili lanenim uljem kako bi dobio lijepu nijansu i duže trajao.

Foto: Pixabay/ignatov


Tagovi

Tikva sudovnjača Sušenje tikve Sušenje sudovnjače Vrg Cuk Sušenje vrga


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Pokrenuli farmu koka i osigurali egzistenciju. Trenutno imaju 2000 🐔 nosilica, a dnevno proizvedu više od 1600 🥚.
Obitelj Vidović #Ljubunci #ProzorRama 🌞