Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vrtni alat
  • 21.02.2020. 07:30

Kako očistiti, naoštriti i održavati vrtni alat?

Čistoća vrtnog alata važna je kako njime ne bi prenijeli korove i biljne bolesti, a čišćenjem ga štitimo od hrđe i produžavamo mu vijek trajanja.

Foto: Depositphotos/lucidwaters
  • 361
  • 14
  • 0

Vrtni alat treba temeljno očistiti nakon korištenja, a preporučljivo je čistiti ga nakon svake upotrebe. Radovi u vrtu se efikasnije obavljaju ako su alati čistiji, a svaki onaj koji ima vijke, matice, lance, noževe ili lopate zahtijeva redovno održavanje. To takođe uključuje i kosilice, makaze za orezivanje voća i živica, sjekire i sl.

Važno je očistiti prljavštinu i hrđu

Važan prvi korak je uklanjanje sve prljavštine koja se nakupila na alatu jer se njom prenose korovi i razne biljne bolesti. Takođe, nečistoća privlači vlagu i zadržava je što dovodi do brze korozije (hrđe) metala. Ako alat ima pokretne dijelove, treba ih prije čišćenja rastaviti. Žičanom četkom očistiti prljavštinu te hrđu sa svih metalnih površina, a za uklanjanje one tvrdokorne, možete koristiti čeličnu vunu dok na većim alatima možete upotrijebiti i brusni papir. Nakon toga, treba ga temeljno osušiti kako bi se spriječilo nakupljanje vlage. Možete ga prebrisati ručnikom, krpom ili ostaviti da se suši na suncu.

Poliranje drvenih ručki i metala

Drvene ručke je potrebno ispolirati brusnim papirom srednje jačine što će pomoći u uklanjanju oštećenog sloja i "zakinutih" dijelova, ako se ne želite ozlijediti na iverje. On se može koristiti i za uklanjenje hrđe koja bi još mogla ostati na pukotinama i površini, a njime se može polirati i metal. Nakon završetka brušenja treba obrisati sve ostatke s metala ili drva na alatu te ih nauljiti. Metalne dijelove nauljiti s nekim mašinskim uljem, a za drvo se može koristiti laneno.

Oštrenje alata važno za održavanje njihove funkcije

Nakon čišćenja i poliranja važno je naoštriti alat. Prilikom oštrenja treba zadržati izvorni ugao ili nagib. Za oštrenje makaza se može koristiti brus na način da se ukošena strana oštrice trlja prema brusu i zakrivljenim pokretima trljati oštri rub oštrice prema brusu. Važno je oštriti alate na kraju svake sezone kako biste ih dugo održavali u funkciji, a ako to niste obavili na kraju prošle sezone možete i prije početka nove.

Kakve makaze za rezidbu je najisplativije kupiti?

Za oštrenje motika, štijača i lopata koristi se električna, najčešće hobi brusilica ili ručna srednje gruba do gruba turpija. Dok se oštre noževi, ne preporučuje se korištenje ulja. Ono se koristi nakon oštrenja i čišćenja.

Podmazivanje alata je jedan od najvažnijih koraka kada je riječ o čišćenju i zaštiti. Upotreba maziva produžit će njegov vijek i osigurati mu efikasne performanse te ga čuvati od korozije.

Čist alat čuvajte u pijesku

Nakon završetka s čišćenjem za preventivno održavanje važno je nakon korištenja alat isprati vodom ili ga očetkati žičanom četkom. Mokra zemlja jedan je od glavnih razloga hrđanja pa se preporučuje čuvati ga u pijesku. Ukoliko se na njega zalijepi smola možete je efektno očistiti razrjeđivačem boje.

Alat, pogotovo onaj manji poput makaza za rezidbu je najbolje objesiti na zidove šupe, garaže i sl. Osim što će mjesto za odlaganje izgledati ljepše i urednije, na taj će način biti zaštićeni od oštećenja, hrđanja i vlage. Osim toga, ako stoje obješeni na zidu bit će više prostora za ostale vrtne potrepštine. I drugi, veći alat možete objesiti na zid, ali pazite da su ekseri ili vijci dobro učvršćeni kako bi na zidu stabilno stajali. 

Produžite vijek trajanja vrtnom alatu

Vrtni alat treba očistiti nakon svake upotrebe, ali zbog nedostatka vremena treba se pobrinuti da to bude barem jednom u nekoliko sedmica jer ćete njegov vijek produžiti jedino ako ga redovno održavate.

Čišćenje samo po sebi nije dovoljno za dugo trajanje, stoga pazite da ih podmažete i da ih zaštitite od faktora sredine, koji uzrokuju njihovo habanje i koroziju. Nakon čišćenja alat treba čuvati na suhom mjestu bez vlage.


Tagovi

Vrtni alat Čišćenje alata Kako Oštrenje


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.