Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zimnica
  • 03.09.2022. 07:30

Kako napraviti sušeni paradajz u maslinovom ulju?

Za sušenje je najbolji čeri paradajz, a uz dodatak bijelog luka, origana, bosiljka dobićete savršen mediternski okus. Ako ga sušite kraće, treba ga pasterizirati

Foto: Depositphotos/levitska.juliya
  • 419
  • 26
  • 0

Sušeni paradajz u ulju se koristi za pripremu raznih jela, brusketa, salata i predjela. U originalnom receptu s juga Italije suši se na Suncu što mu daje karakterističan okus i aromu. Potrebno je dva dana da ga osušimo. Međutim, za kontinentalce i u periodu kišnih dana biće sasvim opravdano da koristimo pećnicu.

Potrebno je 1 kg čeri paradajza, origano, so po ukusu, bijeli luk i 1 l maslinovog ulja.

Čeri se opere i ostavi da se osuši od vode, a zatim se prereže na polovine i reda na pleh prekriven papirom za pečenje. Prilikom redanja presjek okrećemo prema gore. To će omogućiti gubitak suvišne vode isparavanjem. Prema ukusu posoliti i dodati origano.

Sušenje u pećnici

Ovako pripremljen se suši u pećnici na temperaturi od 120ºC, a zatim ga izvadimo i ostavimo da se ohladi. Od dužine sušenja će ovisiti dalji postupak. Kada sušenje u pećnici traje 8 do 10 h, suh se prelijeva maslinovim uljem, dodaju se začini po želji i tako čuva u zatvorenim teglama.

Kraći period sušenja, od 2 h, zahtjeva pasterizaciju nakon što paradajz, začine i ulje dodamo u tegle koje dobro zatvorimo. Pasterizaciju obavite u šerpi sa debelim dnom na koje smo stavili krpu. Tegle se tokom kuhanja ne smiju dodirivati. Prelijte toplom vodom, pustite da proključa i kuvajte 30 minuta. Kada se ohlade provjerite da li je središnji dio kapka spušten, jer je to znak uspješne pasterizacije. Držite ih na hladnom mjestu najmanje mjesec dana prije konzumacije.

Ako prilikom otvaranja primijetite da nema vakuma, takav sadržaj nije podesan za konzumaciju. Nakon otvaranja čuvamo ga u frižideru nekoliko dana.

Prilikom redanja presjek okrećemo prema gore (Foto: Foto: Depositphotos/oda-dao)

Dodavanje ulja i začina

Bijeli luk očistiti i krupno isjeći. Oprane i sterilisane staklene tegle možemo napuniti na dva načina. Jedan je da na dno stavimo malo bijelog luka, origana, a zatim ide sloj paradajza preko kojeg opet dodajemo bijeli luk i origano. Postupak ponavljamo dok ne napunimo teglu, a na vrhu stavljamo bijeli luk i origano. Sve prelijemo maslinovim uljem, ali ostavimo 1 cm ruba slobodan. U svaku možemo dodati osrednji list suhog origana ili malo čili paprike, kapare. Kašikom istisnite vazduh zaostao između paradajza i ulja.

Sušeno povrće - praktičan način izrade zimnice

Drugi način je da u plastičnu posudu stavimo osušen praradajz, dodamo začine (bijeli luk, bosiljak i sl.) i manju količinu ulja. Sve dobro izmiješamo, a zatim napunimo tegle. Na površinu dodamo bijeli luk i listove svježeg bosiljka i dolijemo maslinovo ulje ili smjesu maslinovog i suncokretovog ulja. Ostavimo otvorenim sljedećih 5 do 8 h kako bi izašao sav vazduh te kako bi dolili ili odlili ulje i izvadili eventualni višak paradajza.

Najbolje je čuvati u tamnoj ostavi.


Povezana biljna vrsta

Paradajz

Paradajz

Engleski naziv: Tomato | Latinski naziv: Lycopersicum esculentum

Paradajz je jednogodišnja biljka iz porodice Solonaceae. Uzgaja se u plastenicima, staklenicima i na polju. Dijeli se na srednje ranu i kasnu. Ima dobro razvijen vretenast korijen... Više [+]

Tagovi

Paradajz Sušen paradajz Paradajz u ulju Zimnica Pasterizacija


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.