• Kraft pivo
  • 03.01.2019. 18:00

Kako napraviti pivo u kućnoj radinosti?

U kućnoj radinosti možete napraviti pivo boljeg kvaliteta i ljepšeg ukusa nego što je industrijsko.

Foto: Đorđe Simović
  • 229
  • 25
  • 0

Ukoliko volite piti pivo, a pri tome vam se ne sviđa ni jedno industrijsko, jednostavno - budite sam svoj majstor. Naime, u kućnoj radinosti takođe možete napraviti pivo i to boljeg kvaliteta i ljepšeg ukusa nego što je industrijsko. Takođe, vaše pivo će biti jeftinije u odnosu na ono koje kupujete u trgovini. 

Osnovni sastojci za proizvodnju piva su:

  • koncentrat pivskog slada;
  • pivski kvasac;
  • smeđi šećer.

Možete ih nabaviti u trgovinama pivarske opreme.

Ukoliko se budete pridržavali ovih pravila, postoji mogućnost da vam i "iz prve" uspije proizvodnja kraft, odnosno zanatskih piva. Ali krenimo redom. Za početak vam je potreban malo veći prostor, jaka volja i oprema koja bi trebala biti besprijekorno čista. 

Oprema

Od opreme vam je potrebna polietilenska sterilna posuda za alkoholno vrenje. Njena zapremina treba biti oko 25 litara. Trebat će vam oko dva metra pvc crijeva, razmjere od 10 milimetara. Naravno, kupite oko dvadesetak staklenih pivskih flaša, litarske zapremine. Flaše obavezno kupite, jer već korištene neće izdržati pritisak kod vrenja. Bilo bi dobro da uzmete flaše koje imaju keramički čep i patentne zatvarače.  Bit će vam potreban hidrometar i termometar, kao i sredstvo za sterilizaciju posuda.

Postupak fermentacije piva

Sterilizirajte plastičnu posudu, zatim je isperite hladnom vodom i stavite je na mjesto gdje će se obavljati fermentacija (vrenje). Temperatura prostorije u kojoj se pravi pivo trebala bi imati stalnu temperaturu od 18°C do 24°C. Ukoliko temeratura prostorije bude niža, dolazi do sprječavanja fermentacije, dok previsoka temperatura može uništiti kvasac.

Kada su se stvorili optimalni uvjeti, pomiješajte slad i kvasac, pa sve to sipajte u posudu. Fermentacija traje oko 10 dana. Da dolazi do fermentacije, najbolje ćete vidjeti po pojavi prstenasto naslaganih mjehurića, nakon čega se smjesa pretvara u kremastu, smeđu masu, koja bi vremenom trebala splasnuti. Ukoliko ste sve napravili kako treba, sve ovo bi za sad trebalo izgledati kao palačinka na površini posude.

Sljedeći korak je da pokupite pjenu, pa očitajte vrijednost pomoću hidrometra. Ukoliko je težina mase od 1.000 do 1.006 mjernih jedinica, ta ista vrijednost bi se trebala održavati naredna 24 sata. Nakon toga slijedi pretakanje piva čistim crijevom. Pretačete samo tekućinu iznad guste mase, koja je "legla" na dno posude.  Gusti talog ostavite u posudi. Nakon ove procedure odmah operite posudu od taloga. 

Sterilizirajte flaše i sperite ih vrućom vodom. Napunite flaše, ne do vrha, već ostavite prazninu od oko 30 mm od grla. U flašu sipajte pola kašićice šećera i sve to ostavite pet dana, da šećer fermentira.

Nakon ovog postupka, stavite pivo na hladno i tamno mjesto da se filtrira. Nakon dvije sedmice, pivo je spremno za upotrebu. 


Tagovi

Kraft pivo Sastojci za proizvodnju piva Oprema Fermentacija piva


Autorica

Ljiljana Milovanović

Ljiljana Milovanović

Poljoprivredna tehničarka voćarsko- vinogradarskog smjera sa bogatim novinarskim iskustvom u različitim medijima. Dobtinica nagrade za najbolju novinarku Dnevnika 2010. godine. Ljubitelj pasa.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojeni oglasi