Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Priprema likera
  • 13.09.2023. 07:30

Kako napraviti likere od šipka i drenjka?

Donosimo vam tri jednostavna recepta za izuzetno cijenjene i zdrave likere.

Foto: Ranka Vojnović
  • 267
  • 25
  • 0

Voće možemo konzervisati i pripremiti za zimu na razne načine, a priprema likera je sve popularnija. Uz šećer i alkohol dobivamo pića koja se odlikuju jedinstvenim okusom i aromom te imaju do 20 posto alkohola. Za pripremu se koriste aromatična pića: rum, konjak, rakija, viski i druge vrste. Uloga šećera je da uspostavi ravnotežu i spriječi pojavu fermentacije voća.

Mogu da se pripremaju tokom cijelog vegetsacijskog perioda od jedne vrste voća ili od raznih kombinacija. Najčešće se koriste višnja, malina, kupina, breskva, kajsija, šljiva, grožđe, drenjina, kruške, jagode, smokve, šipak. Izbor je na vama, pripremate od voća kojeg imate.

Liker od šipka

Vrijeme je kada dozrijeva šipak, plod divlje ruže. Za ovaj liker će nam biti potrebno:

  • 0,5 kg šipka,
  • 0,2 kg šećera,
  • ¼ l latica mirisnih ruža
  • 1 l 38% voćne rakije što blažeg okusa i mirisa.
Pred nama je sezona zrenja šipka

Prvo očistite i operite plodove šipka, a zatim isijecite na manje komadiće. Latice trebaju biti čiste i oprane. Upotrijebite staklenu teglu zapremine 2 l i u nju dodajte sve namirnice. Dobro je zatvorite, sadržaj protresite kako bi se što više rastvorio šećer i sve izmiješalo.

Kako napraviti pekmez od šipka? 

Ostavite na sunčanom mjestu sljedeće četiri sedmice. Nakon toga sadržaj procijedite, najbolje kroz namjenske filtere ili gustu čistu krpu zbog dlačica iz ploda šipka. Gotov liker prespite u boce i dobro zatvorite. Čuvajte na prohladnom mjestu.

Liker od drenjka

Postoji mnogo recepata za ovaj liker, a možemo ih podijeliti u dvije grupe: bez i sa kuhanjem.

Najjednostavniji recept je da sa oko 300 g zrelih plodova napunimo 1/3 staklene boce te dodamo 150 g šećera. Na to dosipamo alkohol - rum, lozu ili šljivovicu. Nakon toga boca se dobro zatvori, a sadržaj mućka, preokreće boca, kako bi se rastvorio šećer. Ostavi se na sunčanom mjestu do četiri sedmice.

Plod drenjka je vrlo zdrav (Foto: Depositphotos/Vikiarty)

Ako ćemo kuhati, tada treba pripremiti 1 kg drenjina, 1 l vode, 0,5 l rakije ili ruma i 0,8 kg šećera. U slučaju da ne volite slatke likere količina šećera se može smanjiti na 0,5 kg.

Stablo drijena zavaralo je i samog vraga

Oprane plodove drenjka izmiješajte sa vodom i šećerom i ostavite sljedeća 24 h, a zatim prokuhajte na laganoj vatri oko 30 minuta. Ostavite da se ohladi i procijedite kroz krpu ili gazu. U dobivenu tečnost dodati rakiju ili rum, promiješate i prespite u staklene boce koje zatvorite i čuvate na tamnom mjestu.

Od mase koja vam ostane od cijeđenja prokuhanog drenjka, možete napraviti marmeladu.


Tagovi

Liker Recept za liker Drenjak Liker od drenjka Liker od drenjine Liker od šipka


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.