Donosimo vam tri jednostavna recepta za izuzetno cijenjene i zdrave likere.
Voće možemo konzervisati i pripremiti za zimu na razne načine, a priprema likera je sve popularnija. Uz šećer i alkohol dobivamo pića koja se odlikuju jedinstvenim okusom i aromom te imaju do 20 posto alkohola. Za pripremu se koriste aromatična pića: rum, konjak, rakija, viski i druge vrste. Uloga šećera je da uspostavi ravnotežu i spriječi pojavu fermentacije voća.
Mogu da se pripremaju tokom cijelog vegetsacijskog perioda od jedne vrste voća ili od raznih kombinacija. Najčešće se koriste višnja, malina, kupina, breskva, kajsija, šljiva, grožđe, drenjina, kruške, jagode, smokve, šipak. Izbor je na vama, pripremate od voća kojeg imate.
Vrijeme je kada dozrijeva šipak, plod divlje ruže. Za ovaj liker će nam biti potrebno:
Prvo očistite i operite plodove šipka, a zatim isijecite na manje komadiće. Latice trebaju biti čiste i oprane. Upotrijebite staklenu teglu zapremine 2 l i u nju dodajte sve namirnice. Dobro je zatvorite, sadržaj protresite kako bi se što više rastvorio šećer i sve izmiješalo.
Ostavite na sunčanom mjestu sljedeće četiri sedmice. Nakon toga sadržaj procijedite, najbolje kroz namjenske filtere ili gustu čistu krpu zbog dlačica iz ploda šipka. Gotov liker prespite u boce i dobro zatvorite. Čuvajte na prohladnom mjestu.
Postoji mnogo recepata za ovaj liker, a možemo ih podijeliti u dvije grupe: bez i sa kuhanjem.
Najjednostavniji recept je da sa oko 300 g zrelih plodova napunimo 1/3 staklene boce te dodamo 150 g šećera. Na to dosipamo alkohol - rum, lozu ili šljivovicu. Nakon toga boca se dobro zatvori, a sadržaj mućka, preokreće boca, kako bi se rastvorio šećer. Ostavi se na sunčanom mjestu do četiri sedmice.
Ako ćemo kuhati, tada treba pripremiti 1 kg drenjina, 1 l vode, 0,5 l rakije ili ruma i 0,8 kg šećera. U slučaju da ne volite slatke likere količina šećera se može smanjiti na 0,5 kg.
Oprane plodove drenjka izmiješajte sa vodom i šećerom i ostavite sljedeća 24 h, a zatim prokuhajte na laganoj vatri oko 30 minuta. Ostavite da se ohladi i procijedite kroz krpu ili gazu. U dobivenu tečnost dodati rakiju ili rum, promiješate i prespite u staklene boce koje zatvorite i čuvate na tamnom mjestu.
Od mase koja vam ostane od cijeđenja prokuhanog drenjka, možete napraviti marmeladu.
Tagovi
Autorica