Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zimnica
  • 11.10.2022. 07:30

Kako napraviti pekmez od šipka?

Od zrelih plodova šipka priprema se ljekoviti i ukusan pekmez. Nakon što uberete, plodove ostavite da dozriju u papirnatoj kesi ili kutiji

Foto: Depositphotos/dadalia
  • 379
  • 40
  • 0

Plodovi šipka su od davnina poznati kao izuzetno ljekoviti. Cijenjeni su zbog sadržaja vitamina C i A, minerala i drugih materija. Mogu da se koriste za pripremu pekmeza, džemova, marmelada, želea, sirupa, likera, čajeva, ulja.

Kako bi zaštitili organizam od nepovoljnih spoljnih uticaja, biće potrebno da konzumiramo samo nekoliko kašika pekmeza u toku dana.

Ljekovitost pekmeza

Pekmez je odličan kod sprečavanja dječjih dijareja. Upotrebljava se za poboljšanje imuniteta, kardiovaskularnog i digestivnog sistema, jača krvne sudove, snižava loš holesterol, poboljšava cirkulaciju krvi. Pored toga obnavlja aktivnosti žučne kese i uklanja zrna pijeska, pomaže kod hipovitaminoze, omogućava bolju resorpciju kalcija, koji pomaže bržem oporavku kod preloma kostiju. Osim samo od šipka možemo ga pripremati s raznim dodacima kao što su med, orasi, bademi.

Berba i priprema

Plodove treba brati kada su potpuno zreli s biljaka koje rastu daleko od saobraćajnica, na čistim lokacijama. Najbolje ih je ostaviti u papirnatoj kesi ili kartonskoj kutiji sljedećih osam do deset dana. Za to vrijeme će dodatno dozreti i omekšati. Isti ulogu ima i berba poslije prvog mraza. Ovakav dobro zreo šipak će se kuhati kraći vremenski period.

Operemo ih i očistimo od peteljki i čašičnih listića. Jedan dio domaćica će ubrani šipak odmah očistiti, oprati i prosušiti i tek onda ostaviti u papirne kese da omekšaju. To rade zato što je na čvrstim plodovima lakše odstraniti peteljke i čašične listiće.

Za 6 kg šipka biće nam potrebno 4 kg šećera.

Berite zrele plodove, daleko od saobraćajnica (Foto: Depositphotos/deyangeorgiev2)

Proces kuhanja

Stavi se u posudu i prelije vodom da prekrije sav šipak. Zatim se kuha sljedećih 30 do 40 minuta dok ne omekša. Nakon toga ga sameljemo na mašini za mljevenje mesa. Manje količine se mogu izgnječiti rukama i kuhati 10 do 15 minuta nakon što sadržaj posude proključa.

Mljevenu masu protisnemo kroz cjedilo s većim otvorima, a zatim se procijedi dva puta kroz sitno cjedilo da se dobije gust, tečni sirup. Kako bi bile sigurne da u tom sirupu nema sitnih dlačica iz plodova, mnoge domaćice za završno cijeđene upotrebljavaju guste zavjese, gazu, pamučnu krpu ili ženske najlon dokoljenke.

Tokom kuhanja potrebno ga je stalno miješati, jer bi zagorio. Kada se količina tečnosti smanji za 1/3 ili na pola, dodaje se šećer. Nastavlja se kuhanje i miješanje. Skuhan je kada se na površini pojave bijeli mjehurići. Što se duže kuha, biće gušći. Kada smo dobili željenu gustoću s površine uklanjamo svijetlu pjenu.

Sipa se u staklene tegle koje se zatvore metalnim poklopcima i okrenu naopačke. Ostavimo ih do sutra, a zatim ih smjestimo na police u ostavi okrenute s poklopcem na gornjoj strani.


Povezana biljna vrsta

Šipak

Šipak

Sinonim: - | Engleski naziv: Pomegranate | Latinski naziv: Punica L

Šipak je grmolika biljka koja doseže visinu do 3 m. U proljeće se nakon pojave listova otvaraju crveni cvjetovi, a iz njih se stvaraju plodovi koji dostižu maksimum svoje veličine... Više [+]

Tagovi

Zimnica Šipak Pekmez od šipka Recept Ljekovitost šipka Tradicijski recpet Šipkovi


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.