Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Orahovača
  • 15.07.2020. 09:30

Kako napraviti domaću rakiju od zelenih orasa - orahovaču?

Što više vrijeme odmiče, to više vjerujem u lijekove iz prirode. Jesmo li pomalo zaboravili na ta blaga? Ako je tako, vrijeme je da se podsjetimo recepata naših starih. Jedan od njih je i orahovača, ljekovita prirodna rakija. Za nju se vjeruje da u određenim slučajevima pomaže i kod liječenja oboljenja štitne žlijezde.

Foto: Gordana Vila
  • 6.886
  • 105
  • 0

Kažu da u prirodi postoji lijek za svaku bolest. Prije ili kasnije, svi dođemo u situaciju da radi sebe ili svog bližnjeg počnemo istraživati šta se može pronaći u prirodi za liječenje određene bolesti ili zdravstvenih tegoba. Vjerovati ili ne vjerovati, svačije je lično pravo, ali drevni recepti postoje od davnina i prenose se s koljena na koljeno.

Tako se pod Kozarom vijekovima čuva i recept za domaću orahovaču od mladih zelenih orasa, koja važi za jednu od najljekovitijih prirodnih rakija. Orasi su bogati jodom, pa u narodnoj medicini orahovača zauzima visoko mjesto u liječenju oboljenja štitne žlijezde. Pomaže i kod liječenja bolesti grla, respiratornih puteva kao i bronhitisa, ali i za ojačavanje imuniteta. Nerijetko pomaže i kod anemije, ali i stomačnih tegoba te probave. Mladi zeleni orasi, između ostalog, bogati su vitaminima C, E i B kompleksom, a, osim joda, sadrže kalcijum, kalijum, cink, gvožđe, magnezijum i fosfor.

Potkozarski recept za domaću orahovaču

Za domaću orahovaču potrebno je 20 mladih, zelenih orasa, koji se najčešće beru krajem maja ili tokom juna. Potrebna je jedna litra rakije, najbolje lozovače, ali dobro će doći i bilo koja druga, jabukovača, šljivovica ili neka druga, kao i šećer, u težini orasa.

vdc
Tegla s orasima mora stojati 40 dana na suncu

U veliku teglu potrebno je staviti šećer i dodati zelene orase, po mogućnosti sitnije. Ukoliko su krupniji, mogu se isjeći na polovine ili četvrtine i zatim ih preliti rakijom. Zatvoriti teglu i staviti je pored prozora da stoji 40 dana na suncu. Kako bi se šećer istopio, svakodnevno je potrebno protresti teglu. Već nakon nekoliko dana, ova domaća rakija počne da tamni, a nakon 40 dana, postane potpuno crna i gusta.  Zbog šećera i gustine orahovaču zovu i likerom.

Prema narodnom receptu, potrebno je čašicu ove rakije popiti svako jutro na prazan želudac.

Dodaci uz orase

Ovaj recept drugačiji je od mjesta do mjesta. Često se uz orase doda limun, dobro opran i isječen na kriške, a ponekad i narandža.

Ojačajte imunitet na potpuno zdrav način - pomoću koprive

Nerijetko se umjesto šećera u orahovaču doda domaći med. Prema određenim receptima, često se uz rakiju i orase, doda i nekoliko vrsta ljekovitog bilja, poput trave ive i žalfije. Na ovaj način, tradicionalna orahovača dobije neodoljivi ukus travarice.

Kako se za žalfiju zna da je izuzetno ljekovita za grlobolju, ali i za još mnogo toga, a za travu ivu vrijedi stara narodna izreka "trava iva od mrtva pravi živa", ne mora se mnogo razmišljati o dobrobitima domaće orahovače. Zato, uvijek odaberite domaće i živjeli!


Tagovi

Orahovača Zeleni orasi Rakija Liker Ljekovito piće Šećer Recept


Autorica

Gordana Vila

Više [+]

Piše stalno, čini joj se oduvijek. Velika zaljubljenica u prirodu, a dušu odmara u svom voćnjaku. Vjeruje u staru izreku: "Onaj tko zasadi biljku, vjeruje u sutra". Ja izgleda baš vjerujem.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Zabranjuju izraze šunka i kobasica za proizvode od biljnih proteina

Francuska je izdala zabranu korištenje izraza kao što su šunka, kobasica, odrezak i sl., za proizvode od biljnih proteina. Vlada time želi regulirati alternative mesu, a...

Više [+]