Što više vrijeme odmiče, to više vjerujem u lijekove iz prirode. Jesmo li pomalo zaboravili na ta blaga? Ako je tako, vrijeme je da se podsjetimo recepata naših starih. Jedan od njih je i orahovača, ljekovita prirodna rakija. Za nju se vjeruje da u određenim slučajevima pomaže i kod liječenja oboljenja štitne žlijezde.
Kažu da u prirodi postoji lijek za svaku bolest. Prije ili kasnije, svi dođemo u situaciju da radi sebe ili svog bližnjeg počnemo istraživati šta se može pronaći u prirodi za liječenje određene bolesti ili zdravstvenih tegoba. Vjerovati ili ne vjerovati, svačije je lično pravo, ali drevni recepti postoje od davnina i prenose se s koljena na koljeno.
Tako se pod Kozarom vijekovima čuva i recept za domaću orahovaču od mladih zelenih orasa, koja važi za jednu od najljekovitijih prirodnih rakija. Orasi su bogati jodom, pa u narodnoj medicini orahovača zauzima visoko mjesto u liječenju oboljenja štitne žlijezde. Pomaže i kod liječenja bolesti grla, respiratornih puteva kao i bronhitisa, ali i za ojačavanje imuniteta. Nerijetko pomaže i kod anemije, ali i stomačnih tegoba te probave. Mladi zeleni orasi, između ostalog, bogati su vitaminima C, E i B kompleksom, a, osim joda, sadrže kalcijum, kalijum, cink, gvožđe, magnezijum i fosfor.
Za domaću orahovaču potrebno je 20 mladih, zelenih orasa, koji se najčešće beru krajem maja ili tokom juna. Potrebna je jedna litra rakije, najbolje lozovače, ali dobro će doći i bilo koja druga, jabukovača, šljivovica ili neka druga, kao i šećer, u težini orasa.
U veliku teglu potrebno je staviti šećer i dodati zelene orase, po mogućnosti sitnije. Ukoliko su krupniji, mogu se isjeći na polovine ili četvrtine i zatim ih preliti rakijom. Zatvoriti teglu i staviti je pored prozora da stoji 40 dana na suncu. Kako bi se šećer istopio, svakodnevno je potrebno protresti teglu. Već nakon nekoliko dana, ova domaća rakija počne da tamni, a nakon 40 dana, postane potpuno crna i gusta. Zbog šećera i gustine orahovaču zovu i likerom.
Prema narodnom receptu, potrebno je čašicu ove rakije popiti svako jutro na prazan želudac.
Ovaj recept drugačiji je od mjesta do mjesta. Često se uz orase doda limun, dobro opran i isječen na kriške, a ponekad i narandža.
Nerijetko se umjesto šećera u orahovaču doda domaći med. Prema određenim receptima, često se uz rakiju i orase, doda i nekoliko vrsta ljekovitog bilja, poput trave ive i žalfije. Na ovaj način, tradicionalna orahovača dobije neodoljivi ukus travarice.
Kako se za žalfiju zna da je izuzetno ljekovita za grlobolju, ali i za još mnogo toga, a za travu ivu vrijedi stara narodna izreka "trava iva od mrtva pravi živa", ne mora se mnogo razmišljati o dobrobitima domaće orahovače. Zato, uvijek odaberite domaće i živjeli!
Tagovi
Autorica