Papriku možete puniti jednom ili s više vrsta povrća, ali i sa sirom. Možete je jednostavno ostaviti da fermentira ili ju ukiseliti uz pomoć ocata.
Kisele paprike neizostavna su zimnica koja se intenzivno priprema ovih dana - bilo da se kiseli samostalno, u miješanoj salati ili pak punjena za što se većinom koristi babura ili paradajz paprika.
Najčešće je punimo naribanim kupusom, ali se dodati može i drugo povrće, po želji.
Najzdravija je ona prirodno fermentirana, za što je potrebno oko 5 kg paprika srednje veličine i isto toliko kupusa, voda te so.
Kupus naribajte na sitne trakice, posolite s oko 2 kašike soli, dobro izgnječite i ostavite da stoji oko sat vremena.
Papriku očistite od peteljke i izdubite. Blago posolite unutrašnjost te punite kupusom.
Poredajte u veću staklenku ili plastičnu posudu - kantu, burence i sl. Ako vam je ostalo kupusa, poredajte ga između redova paprike. Nikako nemojte ostaviti gore jer će isplivati na površinu i kvariti se. U gornjem redu neka bude paprika, s vrhom okrenutim prema gore, a na nju stavite plastičnu rešetku, kamen ili kakvo drugo opterećenje koje će sadržaj držati ispod tekućine.
U 5 litara vode umiješajte 150 grama soli te sve zalijte i poklopite. Ovisno o temperaturi, fermentirana zimnica će biti dobra za jelo nakon dvije sedmice. Nakon toga je držite na hladnom i tamnom mjestu.
Osim kupusom, u ovu mješavinu možete dodati naribanu mrkvu, celer, peršun ili sitnije cvjetiće karfiola, što će joj dati određenu slatkoću. Također, dobro će se slagati i s krastavcima, zelenim paradajzom, a za poseban okus sa strane stavite i pokoji riježanj bijelog luka.
Dodati možete list lovora, ružmarina i zrna bibera.
Osim fermentacijom, ona se može kiseliti octom i pasterizacijom.
Na oko 10 kg povrća (što paprike, što kupusa, mrkve i dr.), treba vam 700 ml alkoholnog octa, 2 l vode, 1 kašika soli, 1 kašika šećera, po želji biber u zrnu, lovor.
Postupak do slaganja u tegle, koje ste prethodno sterilizirali, je isti kao i u prethodnom receptu.
U vodu umiješajte ocat, sol, šećer, biber, lovor te zakuhajte da se šećer i so rastope. Ohladite i prelijte paprike te dobro zatvorite čistim poklopcima.
Teglu stavite u rernu, na 100°C (rernu uključite nakon što ste u nju stavili tegle), a kada dostigne tu temperaturu, držite ih još 20-ak minuta. Ugasite i ostavite da se ohlade u rerni, najbolje preko noći.
Možete ih pasterizirati i u loncu s vodom, tako da doseže ne više od 3/4 visine tegle. Nakon što voda provrije, stišajte vatru i kuhajte još 10-15 minuta. Također ostavite tegle da se ohlade skupa s vodom.
Za ovu vrstu zimnice se koriste manje babure, paradajzerice ili pak male slatke ili ljute paprike. Od sireva najčešće feta, svježi ili kombinacija. Od začina se najbolje slažu bijeli luk, peršun, kopar ili mljevena crvena paprika. Povrh svega, potrebni su ocat, voda i so.
Vrlo je nezahvalno govoriti o omjerima i količinama jer sve ovisi o veličini paprike koju koristite, no za 1 kg malih slatkih paprika će vam trebati oko 300-400 g sira, 250 ml ocata, 750 ml vode, 1-1,5 kašika soli, 1-2 kašike šećera.
Papriku očistite, operite i prosušite unutrašnjost.
Sir zgnječite viljuškom, dodajte bijeli luk i začine po želji. Možete dodati i malo maslinovog ulja ili vrhnja, za dodatnu kremoznost te napunite paprike.
Poslažite ih u sterilizirane tegle i prelijte s mješavinom ocata, vode, soli i šećera. Čvrsto ih zatvorite te pasterizirajte u posudi, kao u prethodnom receptu.
U veganskoj verziji ovog punjenja možete koristiti tofu ili veganski feta sir.
Čime vi punite papriku i kako to radite? Podijelite s nama svoje recepte, u komentaru ispod teksta.
Tagovi
Autorica