• Životinje za izložbu
  • 22.01.2020. 10:00

Kako izabrati i pripremiti životinje za izložbe i sajmove?

Šetajući stočnim sajmovima i izložbama često ni ne pomislimo zašto su upravo ta grla odabrana da budu tamo, je li presudio izgled, njihova proizvodnost ili pak nešto treće. A taj posao nije nimalo lak.

Foto: Vedran Stapić
  • 54
  • 9
  • 0

Šetajući stočnim sajmovima i izložbama često ni ne pomislimo zašto su upravo ta grla odabrana da budu tamo, je li presudio izgled, njihova proizvodnost ili pak nešto treće. A taj posao nije nimalo lak. Stručnjak Svjetlana Mičić iz Savjetodavne Srpske donosi nam osnovne smjernice kako pripremiti životinje za spomenute manifestacije.

Životinje koje se izlažu na sajmovima, naglašava Mičić, po pravilu treba da budu visokog genetskog i proizvodnog potencijala, s izraženim rasnim karakteristikama, da bi bile adekvatno visoko ocijenjene. Sva izložbena grla moraju imati zvanične i vjerodostojne pedigree (rodovnike).

"Prvi uslov za visoki plasman su atraktivni pedigre i vlastite performanse grla. Kod krava visoka proizvodnja i kvalitet mlijeka, po mogućnosti i dugovječnost, a kod bikova visoke vrijednosti progenih testova. Steone junice treba da imaju impresivni pedigre sa visokom klasom roditeljskih parova (svaka niža klasa bilo kog roditelja snižava konačnu ocjenu) i podatke o graviditetu. Za kolekciju tovnog materijala su obavezni pokazatelji o uspješnosti tova - uzrast, prirast, utrošak hrane kao i ujednačenost jedinki", ističe Mičić.

Koje su osnovne karakteristike grla za izložbu?

Uticaj korektnog izgleda i sklad pojedinih osobina tjelesne građe na funkcionalnost grla je nesporan, jer dobar tip ne služi samo lijepom izgledu već u prvi plan stavlja velike mogućnosti za dug i kvalitetan proizvodni vijek.

Sva izložbena grla moraju imati zvanične i vjerodostojne pedigree (rodovnike).

Stručnjaci se slažu, osnovne osobine za ocjenu tipa su okvir, kapacitet i harmonična funkcionalna građa trupa i ekstremiteta, a kod ženskih grla u proizvodnji građa i kapacitet vimena. Zbog toga je poželjno da krave budu u naponu laktacije, a vime u punoj aktivnosti, da bi se dobila tačna ocjena njegove funkcionalnosti. Takođe, vime treba da je izbalansirano i prostrano, čisto. Ocjena dubine vimena zavisi od redoslijeda laktacije zbog mogućih opterećenja i stresa uzorkovanih visokom proizvodnjom.

Standardi za sve izložene rase, tipove i kategorije moraju se poštovati, tako da se za grla mliječnog tipa dodatno ocjenjuje mliječni karakter, a za kombinovani muskuloznost (mišićavost).

Grla treba da imaju oko 10% više tjelesne mase

"Sva priplodna grla treba da budu u izložbenoj kondiciji, odnosno za oko 10% uvećane tjelesne mase u odnosu na priplodnu kondiciju. Utovljenost priplodnog materijala nije poželjno, jer umanjuje povoljan utisak o izgledu grla i izaziva neželjene posljedice tokom teljenja i poslije teljenja. Međutim, kolekcije za proizvodnju mesa treba da budu u izrazito tovnoj kondiciji da bi se postojeći kapacitet za tu osobinu maksimalno ispoljio. Neophodno je da grla u kolekciji budu ujednačena u svim osobinama", objašnjava Mičić te napominje kako poslije izbora grla za izložbu, koje su obavile stručne službe i vlasnici, nastupa priprema životinja za izlaganje.

Sva priplodna grla treba da budu u izložbenoj kondiciji, odnosno za oko 10% uvećane tjelesne mase u odnosu na priplodnu kondiciju.

Životinju privikavati na šetanje i vođenje

Nadodaje zatim da su uz dobru ishranu potrebne pripreme i privikavanje životinja na šetanje i vođenje, da bi se kasnije kretale sigurnim i elastičnim hodom, mijenjale smjer kretanja naprijed nazad, stajale mirno radi poziranja i slično. Za ovaj posao treba angažovati strpljive i vične osobe u koje će životinje imati povjerenje i biti poslušne radi usklađivanja koraka i reagovanja na njegove želje. Vodič treba da ide sa desne strane životinje, naglašava, lijevom rukom da drži povodac, a desnom pomjera ili održava položaj glave životinje na određenoj visini zbog poželjnog stava za ocjenu i impozantnog utiska, te sprječavanje brzog hoda odnosno vođenje životinje sa zadržavanjem.

Pasise narušavaju izgled vimena

Ono na što još treba obratiti pažnju, a što ovaj stručnjak naglašava je da krave obično nisu poslušne pri ocjenjivanju ili se obavlja samo korektivna muža, kako bi se umanjila suvišne izražena nabreklost punog vimena kojom je grlo opterećeno. Pri tome treba paziti da vime zadrži dobru izbalansiranost četvrti. Obaveza odgajivača je uklanjanje prekobrojnih sisa, odnosno pasisa, ali to treba da uradi dok su grla još u kategoriji podmlatka. Pasise narušavaju izgled vimena, a ako su aktivne predstavljaju problem poslije teljenja i pri muži.


Tagovi

Životinje Izložba Sajmovi Priprema Pedigre Vime Mliječnost krava


Autorica

Karolina Rastija

Karolina je magistrica agroekonomike sa iskustvom u poljoprivredi, a svoje znanje i savjete dijeli i sa čitateljima Agrokluba!

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Vrijeme je za...