Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kukuruz šećerac
  • 17.07.2019. 13:30

Kada se bere kukuruz šećerac i koliko dugo ga kuhati?

Prvo opipajte klip sa komušinom. Pod prstima se moraju osjetiti formirana zrna, bez praznih prostora između redova i zrna. Pokazatelj je i vrh klipa. Ako je vrh klipa zaobljen ili više tup nego šiljast, klipovi su spremni za berbu.

Foto: Depositphotos/sasapanchenko.gmail.com
  • 1.032
  • 35
  • 0

Pečenjaci, kuhani - kakvi god, kukuruzi su u ovo doba godine omiljena i grickalica i slastica, kako velikih, tako i malih. Nema tko ih ne voli. No, prilikom branja ili kupovanja, a onda i kuhanja kukuruza treba biti oprezan kako bi u potpunosti mogli u njemu uživati. 

Za kuhanje i pečenje, najčešće se sije kukuruz šećerac, ali može proći i običan kukuruz. Pravo razdoblje za berbu je nakon što su klipovi ispunjeni zrnima. Šta to znači i kako to odrediti? 

Opipavanje klipa 

Prvo opipajte klip sa komušinom. Pod prstima se moraju osjetiti formirana zrna, bez praznih prostora između redova i zrna. Pokazatelj je i vrh klipa. Ako je vrh klipa zaobljen ili više tup nego šiljast, klipovi su spremni za berbu. Gotovo potpuno suha svila također može biti pokazatelj pravog vremena za berbu. Ako nismo sigurni u vlastitu prosudbu na ove načine, možemo povući malo komušine i provjeriti je li klip dobro popunjen i jesu li zrna krem žute ili bijele boje, kakva bi trebala biti. 

Dobra metoda provjere zrelosti šećerca je i bušenje zrna noktom palca. Ako je tekućina unutar zrna vodenasta, klip nije posve dobar za berbu. Ako je tekućina bijela ili "mliječna", taman je za berbu. No, imajte na umu da, iako je otvaranje komušine pouzdan test, treba izbjegavati ovaj postupak. Jedanput kad otvorimo nezreli klip, on postaje osjetljiv na napad kukaca i ptica. Dovoljno će vam biti malo vježbe da znate dobro procijeniti opipavanjem klipa.

Ako ga uberete prerano, kukuruz neće biti dovoljno sladak, a ako ga uberete prekasno, bit će tvrd, ma koliko ga kuhali. 

Kukuruz čuvajte na hladnom mjestu 

Slatkoća kukuruza ovisi o varijetetu, temperaturi i količini sunčeve svjetlosti tijekom razdoblja formiranja klipova. Biljka stvara većinu šećera za vrijeme hladnih, sunčanih dana. Ako je temperatura previsoka, proces stvaranja šećera je usporen. Stoga, dugi, svježi i sunčani dani rane jeseni daju najslađi kukuruz. Ako imamo izbora, kukuruz se bere što bliže vremenu konzumacije ili zamrzavanja ili konzerviranja. 

Imajte na umu i to da onaj tren kada beremo klipove šećerca, njegovi se šećeri počinju pretvarati u škrob. Šećer se sporije gubi na nižim temperaturama. Dakle, ako ga ne možete odmah kuhati, radije ga zamrznite ili stavite na hladno, u običan hladnjak ili u hlad, ali ne naslagan na hrpi. 

Kako ističe dipl.ing.agr., Tihomir Jozinović, kukuruz šećerac je izvrstan kulinarski specijalitet jer sadrži tri puta više saharoze od drugih vrsta kukuruza. U poluzrelom stanju daje vrlo ukusno zrno koje se upotrebljava za pripremu različitih jela, od juha, variva, salata do kukuruznog brašna i pahuljica. 

Višestruke koristi od šećerca 

Kukuruz šećerac donosi višestruke koristi organizmu. Osim u pripremi hrane, upotrebljava se u proizvodnji lijekova i kozmetičkih preparata. Dijelovi koji donose koristi su vlati i zrnje. Klipovi se beru tijekom ljeta, a vlati se tada pažljivo uklanjaju. Od vlati se pripremaju različiti ekstrakti, a najčešće se upotrebljavaju zbog protuupalnih svojstava u liječenju bolesti mokraćnih puteva, propisuju se kod poremećaja jetre i žučnog mjehura. Vjeruje se da vlati mogu pomoći u snižavanju krvnog tlaka i razine šećera u krvi. 

Iz sjemenki ili zrnja dobiva se kukuruzno ulje koje sadrži puno vitamina E i nezasićene masne kiseline. Ovaj je kukuruz dobar izvor vitamina B koji je važan za dobar rad mozga, folne kiseline koja čuva krvožilni sustav i prehrambenih vlakana koja snižavaju povišeni kolesterol, što ga svrstava u vrlo zdravu biljku.

Kukuruz se kuha kratko 

Šećerac koji je ubran u pravo vrijeme, kuha se vrlo kratko. 

Sa klipova skinite komušinu, ali ju nemojte baciti. Dio komušine stavite na dno lonca, a na nju red kukuruza. Između svakog reda kukuruza poslažite i nekoliko listova komušine. Ona će dati poseban okus kukuruzu. Zalijte kukuruz dobro posoljenom vodom i kada voda zakuha, kuhajte 25 minuta. Ostavite ga u vodi jer će se inače osušiti na zraku. 

Svježi šećerac možete i zamrznuti pa kuhati tijekom zime. Postupak je isti kao i kod kuhanja svježeg. 


Povezana biljna vrsta

Kukuruz šećerac

Kukuruz šećerac

Engleski naziv: Sweet maize | Latinski naziv: Zea mays L. convar. saccharata Koern.

Kukuruz šećerac u mliječnoj zriobi može se jesti u svježem stanju, a najviše se koristi kuhan. Klip se može konzervirati, zamrzavati i marinirati. Jednogodišnja je i zeljasta... Više [+]

Tagovi

Kukuruz šećerac Kuhanje kukuruza Koliko minuta Spreman za berbu Kada brati


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.