Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Psi čuvari
  • 08.08.2017. 18:00

I pse treba zaštititi od visokih temperatura

Po ovako visokim temperaturama se ne preporučuje da psa ostavljate nezaštićenog u dvorištu jer može doživjeti toplotni udar, pa čak i uginuti.

Foto: Mel Melcon / Los Angeles Times via Getty Images
  • 877
  • 55
  • 0

Kao što se i ljudima ne preporučuje da po visokim temperaturama izlaze iz svojih domova, tako je opasno i ostaviti nezaštićenog psa u dvorištu. Vaš ljubimac u suprotnom može doživjeti toplotni udar, pa čak i uginuti.

Kako saznajemo od veterinara Živana Dejanovića, "doktori za životinje" se tijekom ljeta najčešče susreću sa opekotinama i problemima kože, infekcijama uha i infekcijama očiju kod pasa. Također, nije rijedak slučaj da vlasnici pasa "trče" kod veterinara, već kada pas ima znake toplotnog udara.

Toplotni udar kod pasa

Psi se ne znoje isto kao i ljudi, oni to rade preko jastučića na šapama. A još jedan način da se rashlade je i dahtanje. Kako saznajemo od dr Dejanovića, dahtanje i ne pomaže previše, odnosno može pomoći u kontroli temperature tijela, ali samo do određene točke.

"Kada vanjska temperatura raste, a sa njom i vlažnost zraka, stvara se veća mogućnost da pas doživi toplotni udar. Toplotnom udaru su više izloženi psi koji žive na otvorenom, nego oni u stanovima", objašnjava sugovornik.

Baš kao i ljudi, i kod pasa se javlja toplotni udar na dva načina. Prvi je od direktnog izlaganja visokim temperaturama, kada se pas recimo ostavi na lancu, a kućica mu nije u hladovini, a drugi način je kada pas previše vježba ili ima previše fizičke aktivnosti.

Ukoliko se toplotni udar ne primjeti na vrijeme, dolazi do uginuća životinje, a i ako preživi moždani udar, nastaju posljedice poput nateklih pluća i dišnih organa, oštećenje mozga, bubrezi otkazuju, a javlja se i grčenje mišića.

Savjeti za spriječavanje toplotnog udara kod pasa

Kako bise spriječili ove neželjene posljedice evo nekoliko savjeta:

  • prvo i najvažnije je da vaš pas uvijek ima dovoljno vode - svježe i hladne. Topla i ustajala voda prijeti probavnom sistemu psa;
  • zdjelice ili pojilice sa vodom uvijek moraju biti čiste, zbog raznih bakterija koje se sakupljaju na toplini, a njih perite svaki put kada psu mijenjate vodu;
  • ukoliko je pas u boksu, napravite mu dovoljno svježeg zraka ili hlada, a i ventilator može pomoći;
  • ukoliko pas ima kućicu, pomaknite je u "debelu" hladovinu, kako bi ga zaštitili od jakog sunca. Ukoliko imate podrum, pustite ga tamo da se rashladi;
  • pogrešno je što vlasnici pasa šišaju pse skoro na ćelavo, zato kada ga vodite na šišanje ili ga sami šišate, nemojte mu puno skraćivati dlaku;
  • ako imate rasu psa koja se ne šiša, redovno ga četkajte, jer to psu omogućuje bolju cirkulaciju i pomaže da regulira tjelesnu temperaturu.

Opekotine kod pasa

Baš kao i ljudi, i psi mogu dobiti opekotine, a ako ih je i vaš pas zadobio od sunca, na mjesto gde je nastala opekotina nanosite dva puta na dan tanak sloj kreme, tinkture od aloe vere. Savjet veterinara je da ipak psa odvedete u ambulantu, kako bi mu on prepisao adekvatnu terapiju.

Krema za sunčanje

Kod pasa jedan od najčešćih oblika karcinoma je rak kože. Mada njegova dlaka ima određenu zaštitu od sunca, psi koji su previše izloženi ekstremnim temperaturama trebalo bi koristiti zaštitne kreme od sunca, tako ih mažete na tri do četiri sata. Najugroženija područja su stomak i unutrašnji dio nogu. Naravno, nemojte koristititi proizvode namijenjene ljudima, već kupite one koji su napravljeni isključivo za kućne ljubimce.

Foto: Mel Melcon / Los Angeles Times via Getty Images


Autor

Ljiljana Milovanović

Više [+]

Poljoprivredna tehničarka voćarsko- vinogradarskog smjera sa bogatim novinarskim iskustvom u različitim medijima. Ljubiteljica pasa.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Čestitamo vam Međunarodni dan mrkve!
Skoro da smo zaboravili na kraljicu mrkvicu, najvažniji sastojak svakog poštenog čušpajza.
Foto: Depositphotos/nblxer