• Pas ovčar
  • 08.05.2019. 18:00

Holandski kovrdžavi ovčar: Odvažan i nježan pas

Holandski kovrdžavi ovčar čuvao je stada zahvaljujući svom neumornom elanu i izrazitoj inteligenciji. Riječ je o pasmini koja spada u kategoriju dugodlakih pastirskih pasa, sa dlakavom glavom.

Foto: WikimediaCommons/Steffen Heinz (Caronna)
  • 101
  • 18
  • 0

Holandski kovrdžavi ovčar ili šapendoa (Schapendoes) skladno je građen pastirski pas, veoma živahan, ali sa opreznim i odvažnim karakterom. Riječ je o veoma inteligentnoj pasmini, koja je stalno budna. Povjerljiv je prema ljudima, a prema vlasnicima razvija veliku naklonost i vjernost.

Istorija šapendoa

Činjenica je da se ova pasmina pasa krajem 19. i početkom 20. vijeka, nalazila svuda u Holandiji, a namjena joj je bila čuvanje stada ovaca.

"Holandski kovrdžavi ovčar čuvao je stada zahvaljujući svom neumornom elanu i izrazitoj inteligenciji. Riječ je o pasmini koja spada u kategoriju dugodlakih pastirskih pasa, sa dlakavom glavom. U srodstvu je sa border kolijem, pulijem, poljskim nizijskim ovčarem, bobtejlom, briješkim ovčarom, bergamskom i njemačkom pudlom", objašnjavaju u Kinološkom savezu Srbije. Riječ je o psima koji su imali različite dužine dlake, kao i njihovi srodnici, koji su poticali iz Hessena, Odenwalda i Nedereindse. Svi ovi psi imali su genetsko naslijeđe kao i planinski psi.

Inače, poznati kinolog P.M.C. Toepoel utemeljivač je pasmine, a ona je usavršena tokom Drugog svetskog rata, kada je počelo da vlada interesovanje za nju. 

Između 1940. i 1945., ovaj kinolog odgojio je primjerke gotovo iščezlog šapendoa. Nakon toga, 1945. godine počeo je da se bavi ozbiljnim rekonstruktivnim uzgojem pasa. 

"Nakon uspješnog povratka, pasminski klub holandskog šapendoa osnovan je 1947., a pasmina je privremeno priznata od nacionalnog saveza. Inače, uvođenje i vođenje rodoslova počelo je 1954. kada je i urađen standard za ovu pasminu ", navode u savezu. 

10 najpametnijih pasmina pasa

Konačno priznavanje, uslijedilo je 1971. godine, a dalji uzgoj bio je samo sa upisanim psima. Što znači da se ova pasmina vodi kao pastirski pas koji je upotrebljavan za zaštitu stada ovaca i još uvijek se i danas za to koristi. 

Ovaj pas rođen je za stada 

Livade za napasanje ovaca nalazile su se prvenstveno u mirnim, izolovanim predjelima pa je shodno tome pasmina šapendoa morala da raspolaže velikom izdržljivošću, spretnošću za upravljanjem i brzinom. "Pri tome ovom psu potrebna je i velika snaga da bi visoko skočio, ali i inteligencija i samostalnost. Ovaj pas rođen je da bude pas za stada po karakteru, tijelu i duši", kažu kinolozi.

Pri čuvanju ovaca, više je u galopu nego u kasu, a njegovo kretanje mora biti lakonogo i elastično, bez pretjerane potrošnje energije. Karakterističan je po tome što mora imati sposobnost da dobro i brzo skače.

Karakter dugodlakog šapendoa

Holandski šapendoa spada u kategoriju dugodlakih pasa, visina grebena mu je 40 - 50 cm. Kretanje mu je veoma elastično i lakonogo. Riječ je o skakaču vrijednog spomena.

Ovi pastirski psi veoma su raspoloženi, umiljati, živahni i prijateljski nastrojeni prema poznatima, a iznad svega veoma su temperamentni. 

Bujna dlaka čini da ovaj pas ima veću glavu, takođe i veoma široku dok lubanja izgleda mnogo dublja nego što jeste. Lubanja kod ove pasmine skoro pa je ravna, sa središnjim udubljenjem i izraženim jagodičnim lukovima. 

Glava mu je prilično široka u odnosu na dužinu dok je širina nešto veća od rastojanja između stopala i potiljačne kosti. 

Idealne pasmine pasa za početnike

Kod ove pasmine pasa, njuška je kraća od rastojanja između stopala i potiljka. Ona je smještena nešto niže od linije lubanje. Ima veoma istaknute jagodične kosti. Njuška im se se blago sužava, ali ostaje široka.

Širok pogled holandskog ovčara

Holandski kovrdžavi ovčar ima velike oči koje su postavljene normalno u očnoj duplji. One su postavljene više napred na glavi nego sa strane. Ovi psi imaju oči braon boje i uvijek su širom otvorene. Stoje prilično visoko, nisu velike i debele. Imaju slobodan pad, ali nisu usko priljubljene uz glavu. Prekrivene su dugom dlakom i ne bi trebalo da prelaze liniju lubanje.

Šapendoa je nešto duži od svoje visine, skelet mu je lagan, lak, vitak i elastičan. Grudi su duboke dok linija stomaka nije.

Riječ je o psima koji imaju gustu dlaku sa dovoljno podlake. Njena dužina je oko sedam centimetara ili više, u predjelu zadnjih nogu. Dlaka je blago talasasta, a kod pravih predstavnika pasmine, ne dozvoljava se izrazito kovrdžava dlaka. 

Boja: Dozvoljene su sve boje. Najcjenjenija je plavosiva do crna.
Visina: Za ženke je od 40 do 47 centimetara, a za mužjake od 43 do 50 centimetara.


Tagovi

Pasmine pasa Holandski ovčar Šapendoa Holandski kovrdžavi ovčar P.M.C. Toepoel


Autorica

Ljiljana Milovanović

Poljoprivredna tehničarka voćarsko- vinogradarskog smjera sa bogatim novinarskim iskustvom u različitim medijima. Dobtinica nagrade za najbolju novinarku Dnevnika 2010. godine. Ljubitelj pasa.