Sastojke koji su potrebni većina nas ima u kuhinji. Za pripremu možete izabrati bržu verziju ili pak složeniju koja ima i puniji okus
Samo da je jednostavno, brzo i zasitno - ovime se danas vodi većina zaposlenih koji ipak na porodični stol žele staviti nešto zdravo. Umak od paradajza i tjestenina je jedno od takvih jela. Ako sve pospete ribanim sirom i poslužite salatu, obrok je kompletan.
Upravo recept za ovo talijansko jelo, Sugo di Pomodoro, bio je najtraženiji na Google-u u 2022. godini.
Sugo, jednostavno prevedeno, znači umak, sos, šug, što bi Dalmatinci rekli.
Kako to inače biva, u moru recepata se nalaze i oni najjednostavniji, ali i oni koji ipak zahtijevaju kuhanje s više strpljenja i vremena. Donosimo vam i jedan i drugi.
Za jednostavnu pripremu vam je potrebno:
Nasjeckani crveni luk i češnjak (u komadu) pirjajte na ulju dok luk ne postane staklast i mekan. Dodajte pasiranu rajčicu, sol i bosiljak. Pokrijte i ostavite da se lagano pirja oko 20 minuta, dok se ne zgusne. U međuvremenu skuhajte špagete ili kakvu drugu tjesteninu.
Prije posluživanja, izvadite češnjak. Umjesto svježeg, možete koristiti i suhi bosiljak.
Nešto zahtjevniji recept podrazumijeva pelate paradajza.
Potrebno vam je:
Češanj češnjaka prepolovite i kratko pirjajte na ulju, oko dvije minute na laganoj vatri. Dodajte pelate i posolite po želji. Poklopite i kuhajte na vrlo laganoj vatri. Povremeno promiješajte. Kada voda iz pelata ispari, a oni budu potpuno skuhani, mekani, što može trajati i do sat vremena, izvadite češnjak, a paradajz ispasirajte na pasirku.
Umak ponovo vratite u posudu, dodajte bosiljak i prokuhajte par minuta te poslužite u tjesteninu, ribani sir i salatu.
Naravno, ako volite, možete dodati i korijenasto povrće koje ćete pirjati na samom počektu, da omekša. U tom slučaju će ga biti potrebno izmiksati kako se u umaku ne bi osjetili komadići.
Ovako pripremljen umak možete spremiti u hladnjak i ondje ga držati dva do tri dana te samo ugrijati za još brži ručak.
Povezana biljna vrsta
Tagovi
Autorica