Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Umak od paradajza
  • 17.12.2022. 15:00

Google kaže: Najtraženiji recept u 2022. je za umak od paradajza

Sastojke koji su potrebni većina nas ima u kuhinji. Za pripremu možete izabrati bržu verziju ili pak složeniju koja ima i puniji okus

Foto: Depositphotos/leporiniumberto
  • 920
  • 58
  • 0

Samo da je jednostavno, brzo i zasitno - ovime se danas vodi većina zaposlenih koji ipak na porodični stol žele staviti nešto zdravo. Umak od paradajza i tjestenina je jedno od takvih jela. Ako sve pospete ribanim sirom i poslužite salatu, obrok je kompletan. 

Upravo recept za ovo talijansko jelo, Sugo di Pomodoro, bio je najtraženiji na Google-u u 2022. godini. 

Sugo, jednostavno prevedeno, znači umak, sos, šug, što bi Dalmatinci rekli. 

Kako to inače biva, u moru recepata se nalaze i oni najjednostavniji, ali i oni koji ipak zahtijevaju kuhanje s više strpljenja i vremena. Donosimo vam i jedan i drugi. 

Šug gotov za pola sata

Za jednostavnu pripremu vam je potrebno:  

  • 3 kašike maslinovog ulja
  • 1 srednja glavica crvenog luka
  • češanj češnjaka
  • 400 ml pasiranog paradajza
  • šaka svježeg bosiljka
  • sol

Nasjeckani crveni luk i češnjak (u komadu) pirjajte na ulju dok luk ne postane staklast i mekan. Dodajte pasiranu rajčicu, sol i bosiljak. Pokrijte i ostavite da se lagano pirja oko 20 minuta, dok se ne zgusne. U međuvremenu skuhajte špagete ili kakvu drugu tjesteninu.

Prije posluživanja, izvadite češnjak. Umjesto svježeg, možete koristiti i suhi bosiljak. 

Za puniji okus koristite pelate

Nešto zahtjevniji recept podrazumijeva pelate paradajza.

Potrebno vam je:

  • 3 kašike  maslinovog ulja
  • 1 češanj češnjaka 
  • 800 g pelata paradajza
  • sol, bosiljak po ukusu

Češanj češnjaka prepolovite i kratko pirjajte na ulju, oko dvije minute na laganoj vatri. Dodajte pelate i posolite po želji. Poklopite i kuhajte na vrlo laganoj vatri. Povremeno promiješajte. Kada voda iz pelata ispari, a oni budu potpuno skuhani, mekani, što može trajati i do sat vremena, izvadite češnjak, a paradajz ispasirajte na pasirku. 

Umak ponovo vratite u posudu, dodajte bosiljak i prokuhajte par minuta te poslužite u tjesteninu, ribani sir i salatu. 

Naravno, ako volite, možete dodati i korijenasto povrće koje ćete pirjati na samom počektu, da omekša. U tom slučaju će ga biti potrebno izmiksati kako se u umaku ne bi osjetili komadići. 

Ovako pripremljen umak možete spremiti u hladnjak i ondje ga držati dva do tri dana te samo ugrijati za još brži ručak. 


Povezana biljna vrsta

Paradajz

Paradajz

Engleski naziv: Tomato | Latinski naziv: Lycopersicum esculentum

Paradajz je jednogodišnja biljka iz porodice Solonaceae. Uzgaja se u plastenicima, staklenicima i na polju. Dijeli se na srednje ranu i kasnu. Ima dobro razvijen vretenast korijen... Više [+]

Tagovi

Natrajženiji recept Umak od rajčice Sugo di Pomodoro Google Rajčica Jelo od rajčice Recept za umak


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Kako vi zovete ovo !? Dosta se koriste u islamskoj tradiciji u mjesecu Ramazanu !