Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Fermentacija
  • 27.11.2024. 14:00

Fermentiranim napitcima do boljeg imuniteta, imamo i recept za kombuchu

Dobre bakterije prirodno se nalaze na biljkama što olakšava pripremu fermentiranih napitaka i za početnike. Šta sve može biti dobra kultura za fermentiranje i kako pripremiti svoj zdravi gazirani napitak?

Foto: Maja Prištof Ničota
  • 102
  • 10
  • 0

Planirate li započeti s fermentiranjem, jesen i zima su odlično vrijeme. Uz to što će ojačati imunitet priprema octa i gaziranih napitaka na ovaj način sačuvat će voće i povrće od propadanja. Kako ih napraviti i zašto su toliko korisni objasnila je krajobrazna arhitektica i permakulturašica Petra Pavleka na radionici u zagrebačkoj udruzi Zeleni inkubator.

"Ovo je George ili Đuro“, započela je Petra svoju radionicu pokazujući teglicu startera za kiselo tijesto, popularni sourdough. "On ima šest godina i tu je riječ o lakto fermentaciji dakle fermentiranju uz pomoć bakterija koje se prirodno nalaze na biljkama i korisne su jer pretvaraju šećere u kiseline i tako zapravo kiselimo hranu“, objašnjava.

Probiotici su te dobre bakterije koje se često preporučuju uz upotrebu antibiotika kako bismo što prije oporavili narušenu probavu, ali oni su nam zapravo potrebni cijelu godinu jer štite zid želuca i pomažu organizmu da se što bolje bori protiv bolesti. 

Divlja fermentacija

Popularna kombucha može biti i dobra starter kultura za fermentaciju drugih napitaka, spominje Petra i ističe: "Možemo je koristiti za sekundarnu fermentaciju koja se odvija do dva dana i tada zapravo možemo napraviti napitak kakav želimo. Kombuchu procijedimo u drugu posudu i dodamo voće, začinsko bilje, sirupe, cijeđene sokove, zatvorimo i stvaramo novi napitak“.

Starter kultura ili kultura koja zapravo sadrži potrebne dobre bakterije za kiseljenje može se napraviti i od đumbira ili suhog voća. To je takozvana divlja fermentacija koja nastaje bez dodataka bakterija, odnosno puštamo ih da se same razmnože tako što stvorimo uvjete za to.

"Đumbir je u tome odličan, treba mu samo tri dana da fermentira i to u vodi s malo šećera, ali kao i kombucha treba kisik, pa je zato poklopljen gazom ili ubrusom. Starter možemo napraviti i fermentacijom sušenog voća, ali ono može otići u alkohol“, priča Petra napominjući da pri fermentaciji sušenim voćem treba birati voće sušeno bez dodavanja sumpornog dioksida.

Medovina je prvo fermentirano piće, kupus kralj kiseljenja, a šta je sama fermentacija?

Na fermentaciju utječu svjetlost i temperatura, zato je dobro da posude nisu izložene direktnoj sunčevoj svjetlosti, a da temperatura ne prelazi 30 stepeni. Poželjno je koristiti izvorsku vodu, ali kako do nje nije lako doći, onda je dovoljno da klorirana voda odstoji 24 sata kako bi klor ispario.

"Kad krenete u svijet fermentacije s vremenom ćete sami prema mirisu i okusu prepoznati koliko je vremena dovoljno. Ljeti se odvija brže nego zimi, kod kombuche na to utječe i veličina scobyja, što je on deblji i veći to je brža fermentacija“, priča Petra i dodaje kako ne treba žaliti ni ako naš gazirani sokić postane ocat jer i tada je iskoristiv za salatu.

Scoby - starter potreban za kombuchu

No, ono što svi početnici moraju pripaziti je da oslobađanje ugljikovog dioksida tokom fermentiranja u anaerobnim uvjetima može završiti i eksplozijom napitka po cijeloj prostoriji. Zato je važno raditi tzv. burping, otpuštanje mjehurića laganim otvaranjem poklopca nekoliko puta u danu tokom naše fermentacije.

Petrin recept za kombuchu

  • Starter (scoby)
  • 70-100 grama šećera na 1 litru vode
  • 3 filter vrećice crnog ili zelenog čaja na 1 litar vode

U čaju otopimo šećer i onda pričekamo da se ohladi na 23 do 27 Celzijevih stepeni. U njega stavljamo scoby i teglu poklapamo gazom ili ubrusom. Fermentiranje traje 4 do 12 dana. Nakon toga kombucha je spremna za sekundarnu fermentaciju kad tekućinu prebacimo u drugu posudu ili flašu u koju dodajemo sok ili voće ili začine i zatvorimo. Takvu bocu možemo ostaviti dan, dva na sobnoj temperaturi ili u frižideru, uz povremeno burpanje. Ako ne popijete cijelu tekućinu, dobro je nakon tri dana ipak procijediti kako se voće u njoj ne bi pokvarilo.

Svojeg scobyja nemojte zaboraviti nahraniti tako što ćete mu pripremiti novi čaj sa šećerom i u njega ubaciti mali dio tekućine u kojoj je rastao tokom prve fermentacije. Kad se previše udeblja možete ga jednostavno razdvojiti i podijeliti.  


Fotoprilog


Tagovi

Fermentacija Scoby Kombucha Jačanje imuniteta Kombucha recept Petra Pavleka


Autorica

Maja Prištof Ničota

Više [+]

Diplomirani novinar sa završenim osposobljavanjem za dizajnera vrtova i 72-satnim kursom permakulturnog dizajna. Kad ne dizajnira okućnice i nije u svom vrtu, rado piše za Agroklub.