Osnovna mjera je 5 kg paradajza koje je potrebno oprati i obrisati. Uklonite stabljike, eventualne mrlje i slično. Narežite paradajz na pola, izvadite sjemenke, a onda polovice paradajza stanjite na debljinu kriški do 1 do 1,5 cm.
Skuhali ste sok od paradajza, šalšu, napravili sataraš, no još uvijek vam je ostalo nešto plodova kojima biste se u zimu rado prisjetili toplih, ljetnih dana.
Sušeni paradajz možete koristiti u pripremi većine jela kao što su juhe, slalate, pizza, umaci, ali i pečenja te druga jela.
Osim za vlastite potrebe, ovom zimnicom možete "pojačati" asortiman prerađenih proizvoda koje prodajete i dati im dodanu vrijednost, posebno ako ih pakirate u male, atraktivne teglice.
Treba napomenuti kako je paradajz jedan od rijetkih namirnica koja prerađivanjem ne gubi nutritivne vrijednosti.
Paradajze je potrebno oprati i obrisati. Uklonite stabljike, eventualne mrlje i slično. Narežite paradajz na pola, izvadite sjemenke, a onda polovice paradajza stanjite na debljinu kriški do 1 do 1,5 cm.
Zagrijte pećnicu na 65°C. Na tepsiju stavite papir za pečenje te na njega poslažite paradajz, ali pazite da se komadi ne dodiruju.
Po želji paradajze pospite soli ili začinima. Uz njega se najbolje slažu bosiljak i origano, ali i bijeli luk.
Stavite tepsiju sa paradajzom u pećnicu i "pecite", bolje rečeno sušite ga od 6 do 24 sata. Dužina sušenja ovisi o sorti, veličini i sadržaju vlage. Tako će, recimo, industrijski paradajz (šljivar) biti brže gotov jer ima manji udio vode dok će paradajzu volovsko srce trebati više vremena da se osuši.
U slučaju da istovremeno sušite paradajz u više tepsija, uključite ventilator.
Nadgledajte temperaturu i po potrebi ju malo povećajte ili smanjite. Povremeno okrenite paradajz da se prosuši s obje strane.
Paradajz je gotov kada postane tamno crven, kada postane "kožnat" i suh. No, ne smije biti pretvrd ili hrskav. Ako je i dalje ljepljiv i vlažan, još ga sušite.
Kada je gotov, ohladite ga, a tek onda spremajte u vrećice, plastične posude ili staklenke.
Ovako pripremljen paradajz u hladnjaku čuvajte 2 do 4 sedmice, a u zamrzivaču može stajati 8 do 12 mjeseci.
Ako ćete ga spremiti u zamrzivač, nemojte odjednom veće količine staviti u vrećicu ili posudu jer će vam biti teško odvojiti. Najbolje bi bilo u tankom sloju ga spremiti u vrećicu ili u posudu, a kada se zamrzne, razlomiti ga i sppremiti u plastičnu kutiju te uzimati po potrebi.
Sušeni paradajz možete i zaliti uljem (najbolje maslinovim), uz dodatak listića bosiljka i čenova bijelog luka. Ovako spremljen paradajz možete duže vrijeme čuvati u staklenci, na tamnom i hladnom mjestu jer su ulje i sol konzervansi koji će ga čuvati od kvarenja.
Tagovi
Autorica