Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sušeni paradajz
  • 02.10.2019. 13:30

Ekstra zimnica - sušeni paradajz sa začinima može trajati cijelu zimu

Osnovna mjera je 5 kg paradajza koje je potrebno oprati i obrisati. Uklonite stabljike, eventualne mrlje i slično. Narežite paradajz na pola, izvadite sjemenke, a onda polovice paradajza stanjite na debljinu kriški do 1 do 1,5 cm.

Foto: Depositphotos/oda-dao
  • 558
  • 41
  • 0

Skuhali ste sok od paradajza, šalšu, napravili sataraš, no još uvijek vam je ostalo nešto plodova kojima biste se u zimu rado prisjetili toplih, ljetnih dana. 

Sušeni paradajz možete koristiti u pripremi većine jela kao što su juhe, slalate, pizza, umaci, ali i pečenja te druga jela. 

Osim za vlastite potrebe, ovom zimnicom možete "pojačati" asortiman prerađenih proizvoda koje prodajete i dati im dodanu vrijednost, posebno ako ih pakirate u male, atraktivne teglice. 

Želiš opstati? Preradi voće, povrće, mlijeko - isplati se!

Treba napomenuti kako je paradajz jedan od rijetkih namirnica koja prerađivanjem ne gubi nutritivne vrijednosti.

Suši se od 6 do 24 sata  

Paradajze je potrebno oprati i obrisati. Uklonite stabljike, eventualne mrlje i slično. Narežite paradajz na pola, izvadite sjemenke, a onda polovice paradajza stanjite na debljinu kriški do 1 do 1,5 cm

Zagrijte pećnicu na 65°C. Na tepsiju stavite papir za pečenje te na njega poslažite paradajz, ali pazite da se komadi ne dodiruju

Po želji paradajze pospite soli ili začinima. Uz njega se najbolje slažu bosiljak i origano, ali i bijeli luk

Stavite tepsiju sa paradajzom u pećnicu i "pecite", bolje rečeno sušite ga od 6 do 24 sata. Dužina sušenja ovisi o sorti, veličini i sadržaju vlage. Tako će, recimo, industrijski paradajz (šljivar) biti brže gotov jer ima manji udio vode dok će paradajzu volovsko srce trebati više vremena da se osuši. 

U slučaju da istovremeno sušite paradajz u više tepsija, uključite ventilator

Nadgledajte temperaturu i po potrebi ju malo povećajte ili smanjite. Povremeno okrenite paradajz da se prosuši s obje strane. 

Držite ga u hladnjaku, zamrzivaču ili špajzi 

Paradajz je gotov kada postane tamno crven, kada postane "kožnat" i suh. No, ne smije biti pretvrd ili hrskav. Ako je i dalje ljepljiv i vlažan, još ga sušite. 

Kada je gotov, ohladite ga, a tek onda spremajte u vrećice, plastične posude ili staklenke

Ovako pripremljen paradajz u hladnjaku čuvajte 2 do 4 sedmice, a u zamrzivaču može stajati 8 do 12 mjeseci. 

Ako ćete ga spremiti u zamrzivač, nemojte odjednom veće količine staviti u vrećicu ili posudu jer će vam biti teško odvojiti. Najbolje bi bilo u tankom sloju ga spremiti u vrećicu ili u posudu, a kada se zamrzne, razlomiti ga i sppremiti u plastičnu kutiju te uzimati po potrebi. 

Sušeni paradajz možete i zaliti uljem (najbolje maslinovim), uz dodatak listića bosiljka i čenova bijelog luka. Ovako spremljen paradajz možete duže vrijeme čuvati u staklenci, na tamnom i hladnom mjestu jer su ulje i sol konzervansi koji će ga čuvati od kvarenja. 


Tagovi

Sušeni paradajz Temperatura Recept Čuvanje Priprema


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Miš pojeo rasad ! 😕