Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Lako održavanje
  • 27.02.2020. 07:30

Dragocjeno vrijeme: Napravite vrt koji se lako održava

Zbog nedostatka vremena napravite jednostavan vrt koji ne zahtijeva puno održavanja, a glavna stvar je u promišljenom izboru biljaka i elemenata za uređenje.

Foto: Depositphotos/iMarzi
  • 230
  • 22
  • 0

Jedan od razloga zbog kojih se odlučujemo za vrt koji se lako održava su, osim nedostatka vremena, i česte suše. Sve češće smo svjedoci klimatskih promjena zbog kojih, bez obzira na vremensku prognozu, ne možemo znati šta nas zaista čeka. Visoke temperature i dugi periodi suše zahtijevaju i veliku potrošnju vode za zalijevanje.

Svaka vrsta zelenila zahtijeva pažnju i brigu, a ako ste u nedostatku vremena, napravite jednostavan vrt u čije održavanje nećete morati ulagati puno dragocjenih resursa. Stvar je u promišljenom izboru biljaka i elemenata za uređenje.

Zelenilo nije samo ukras eksterijera već i potreba čovjeka da se poveže s prirodom. Zato smanjite broj zahtjevnih biljaka, a nadoknadite ih onima koje nemaju velike potrebe za održavanje.

Travu zamijenite šljunkom, kamenjem ili divljim cvijećem

Travnjak je najveći potrošač vode i jedna od površina koja zahtijeva najviše održavanja. Dijelove travnjaka možete zamijeniti šljunkom ili kamenom, koji vrtu daju savremen i minimalistički izgled, a zahtijevaju i manje održavanja. Pri tom ne zahtijevaju zalijevanje, a predstavljaju idealno mjesto za sukulente. Njihovi listovi su zanimljivog oblika, a brzo rastu i razmnožavaju se te ne traže posebne uslove. Za uzgajanje im je dovoljno malo zemlje i dosta sunca.

Kako oblikovati kamenjar u dvorištu?

Ipak, ako u vrtu imate travu za košenje, kosite u ravne trake, a ostatke od košenja ne morate skupljati jer će takav malč nahraniti travnjak. Razmislite i o tome da svoj travnjak zamijenite livadom s divljim cvijećem koje zahtijeva samo povremeno orezivanje.

Izgradite vrtne gredice

Za mali vrt s povrćem ne treba vam puno vremena. Biljke mogu biti posađene u posudama što će olakšati kontrolu korova i navodnjavanja. U slučaju gredica, nemojte se ograničiti redovima, neka biljke rastu u prijateljstvu jedne s drugima jer će se na taj način međusobno štititi od štetočina, pravit će hlad i održavati zemlju vlažnom. Takođe, zemlju možete malčirati što će smanjiti potrebu za zalijevanjem, plijevljenjem i okopavanjem. Takođe, podignute gredice su lakše za održavanje jer su pristupačnije, nad njima se ne morate saginjati, a lakše se kontrolišu korovi. 

Kako napraviti uzdignute gredice?

Kada je riječ o rasporedu, iskusni vrtlari savjetuju da dijelove koji zahtijevaju više održavanja uredite na bližem mjestu ili u blizini mjesta za odlaganje alata.

Bitan je izvor vode

Biljke koji imaju veću potrebu za vodom treba uzgajati bliže izvoru vode ili im treba osigurati automatski sistem za navodnjavanje. Takođe, posude i lonce treba staviti jedne do drugih kako bi zalijevanje bilo brže, a to će i usporiti sušenje supstrata u loncima. 

Ukrasne biljke i trave, povrće i voće

Moguće je kreirati šareni pejzaž koji ne treba puno zalijevanja jednostavnim izborom pravog asortimana sukulenata i raznobojnih trava, ali ako volite cvijeće u vrtu, izaberite izdržljivije biljke koje zahtijevaju manje vode.

Sadite povrće i voće koje zahtijeva manje održavanja poput tikvica, raštike, blitve, rikole te voće poput ribizla, malina ili izdržljivih voćaka kao što su kruške i jabuke. Takođe je dobro posaditi drveće, grmlje i ukrasno cvijeće koje ne zahtijeva puno njege, poput raznog bobičastog voća, magnolije ili kurike. 

Kod izbora ukrasnih trava dobar izbor su: plava trava, fontana trava, plava ovas trava, pampas trava, a postoje i one koje zahtijevaju "šišanje" samo jednom godišnje poput šaša (Carex sp.) ili rogoza (Miscanthus sp.). Možete saditi i narcise, lavandu, klokanovu šapu i druge manje zahtjevne biljke.


Tagovi

Vrt Lako održavanje Trava Cvijeće Hobi Izbor biljaka


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.