Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Izvorišta u seoskim sredinama
  • 22.08.2017. 12:00

Česme su da se gasi žeđ, ali su i ukras

Mjesta izvorišta vode su kroz historiju ukrašavana sa podjednakom strašći kao i danas.

  • 874
  • 19
  • 0

Voda u seoskom dvorištu je jedna od najpotrebnijih elemenata za funkcionisanje. Ali odavno nije samo obično mjesto iz koga izvire voda, već i estetski detalj koji pažljivo uklapamo sa ostatkom vrta. Kako su se mjesta odakle se snabdijevamo vodom mijenjala kroz historiju? U selu su se trendovi razvijali, baš kao i u urbanim sredinama gdje su javne česme dobivale epitet arhitektonskih objekata i njima je posvećivana posebna pažnja.

Bunari kao remek djela

Prva izvorišta vode u pojedinačnim dvorištima bili su bunari. I njihovo podizanje donijelo je posebnu ljepotu, o kojoj se vodilo računa. Bunari su u nadzemnom dijelu uglavnom ukrašavani od rezbarenog drveta, te su vješte ruke majstora ostavljale svoj pečat na svakom bunaru. Zato su, oni koji su i danas očuvani, originalni, jer se jedan isti model rijetko ponavljao. Bunari su pokrivani limenim krovovima koji su takođe imali svoje ukrase.

Od kamenog korita do betona

Bunar su potom zamjenjivale pumpe iz kojih se ručno ispumpavala voda, pa su i one bile djelo majstora livaca, čijoj mašti se prepuštao izgled. Prve česme, klasičnog oblika, kakve danas viđamo počele su da se koriste sa razvojem vodovoda u seoskim sredinama. Tada su se stekli uslovi da u svakom dvorištu može da se postavi česma i obezbijedi voda za domaćinstvo.
Najprije su to bile kamene česme sa istim takvim kamenim koritima, jer je najvažnije bilo obezbijediti čistu vodu za ukućane i životinje. Kamena korita su bila niska, kako bi i živina mogla da utoli žeđ. Trend koji je zamijenio kamen su cigle, a potom su stigle nebrojene varijacije. Danas su one u dvorištima prava, mala remek djela i svaku od njih je poželjno uklopiti u ostatak izgleda okućnice.

Dobro pozicioniranje - a onda dizajniranje

Jer, nema razloga da ne bude tako. Ne postoji ništa što tako može da oplemeni i promijeni dvorišni prostor kao voda. Danas možemo da biramo da li će to bitni zidni izvor, klasična česma, mermerna, betonska, ili ćemo imitirati starinski izvor. Česmu treba graditi tamo gdje je najpogodnije mjesto za ukućane, uglavnom neposredno ispred kuće i obavezno jedna u ekonomskom dijelu dvorišta. Sa ovom drugom obavezno treba napraviti i nisko pojilo za živinu i ostale domaće životinje.
U dvorištima izbor za mjesto zavisi najčešće od pozicije postojećih vodovodnih cijevi ili od mjesta bunara, ukoliko se odatle snabdijevamo vodom. Da biste je dobro pozicionirali, razmislite gdje vam je voda najpotrebnija i za šta, odakle želite da prilazite česmi i da li će smetati u bliskoj ili daljoj budućnosti, ako dograđujete objekte. A onda možete da odlučujete kako će ona izgledati.

Ostavite udubljenja za cvijeće

Danas postoje majstori koji prave česme i najlakše je kupiti jednu takvu koja se brzo montira. Ali ona može biti urađena i po vašoj zamisli. Danas je trend da se oblažu kamenom i dobiju rustičan izgled, ili se liju o betona, a potom dodatno ukrašavaju bojama. Ukoliko je pravite od betona, možete ostaviti male niše sa strane, simetrične ili asimetrične, u koje ćete kasnije postaviti cvijeće. Ta udubljenja mogu da posluže i za uredno odlaganje stvari. Obavezno je u seoskim domaćinstvima da se naprave i dodatne površine za odlaganje posuđa za pranje ili drugih kuhinjskih stvari. Boje i oblike možete uklapati sa fasadom kuće, ograde ili nekim dizajniranim elementima u vrtu.


Tagovi

Česme Ukras Voda Dvorišta Domaćinstva


Autorica

Magdalena Nenković

Više [+]

Magdalena Nenković je diplomirani inženjer pejzažne arhitekture. Bavi se uređenjem zelenih površina, jer beton više nije u modi. Moto koji je pokreće - Što zelenije, to bolje!