• Retriver
  • 05.01.2019. 12:00

Česapik retriver - pas sa jakim karakterom

Njemu su potrebne duge šetnje, ali bi bilo poželjno da ga vodite i na plivanje, jer je riječ o psima koji su zaljubljeni u vodu i obožavaju loviti.

Foto: Pixabay/mburleson
  • 118
  • 14
  • 0

Rasa pasa česapik (Chesapeake) retriver nastala je, odnosno, razvila se u Sjedinjenim Američkim Državama duž zaljeva Chesapeake, Maryland tijekom19. vijeka. Njegov zadatak bio je da lovi vodene ptice, po veoma nepovoljnim vremenskim uvjetima. U ovim krajevima nisu toliko zastupljeni, a riječ je o vrlo inteligentnim, žilavim psima, odličnim plivačima i za njih se može reći da su odličan izbor za ljude koji su aktivni

Karakter česapik retrivera

Riječ je o psu koji je veoma prijateljski nastrojen, vrlo je poslušan, i veseo, ali ukoliko se sa njima ne radi i ne vježba, postaju jako tvrdoglavi. Snažni su i inteligentni, pa se ne preporučuju vlasnicima početnicima, jer veoma lako mogu nadjačati nespremnog vlasnika. Ako je vlasnik iskusan poznavalac pasa i može mu pružiti obuku i disciplinirati ga, dobit će vjernog, vrijednog i pažljivog psa čuvara.

Socijalizacija česapik retrivera

Kao i svakom psu, česapik retriveru je potrebna rana socijalizacija - izloženost različitim ljudima, mjestima, prizorima i zvukovima. Razlog tome je njihova dominantnost i tvrdoglavost, a posebno ako je riječ o mužjacima. Ovim psima, vlasnik mora "pokazati ko je glavni", a kada ga odgajate, morate biti dosljedni, ali i puni ljubavi. 

Mada i kada ga socijalizirate, njegov temperament je takav da nije previše prijateljski nastrojen prema strancima, odnosno nepoznatim ljudima. Veoma je rezerviran kada sretne nove osobe po prvi put. Ipak, ovo je odlična karakteristika, posebno ako pas živi u kući i ima prostrano dvorište, jer tada postaje odličan čuvar, koji je veoma zaštitnički nastrojen prema vlasniku i imovini.

Trebali bi znati da pojedini psi česapik retriveri mogu biti agresivni prema drugim psima. Bilo da je agresivan prema ljudima ili prema drugim životinjama, morate ga naučiti da sluša komande kada je u pitanju interakcija. Bez obzira na agresivnost, česapik retriveri su divni prema djeci, ali ipak neće tolerirati njihovo eventualno maltretiranje. U većini slučajeva neće ugristi, nego će se okrenuti i otići. Interakciju između djece i bilo kog psa, treba  nadgledati starija osoba.

Ovom psu su potrebne duge šetnje, ali bi bilo poželjno da ga vodite i na plivanje, jer je riječ o psima koji su zaljubljeni u vodu i obožavaju loviti.

Izgled česapik retrivera

Pravi predstavnik rase uvijek ima inteligentan pogled i izraz. Oči su mu srednje veličine, veoma bistre, a boja ide od žućkaste, do boje ćilibara. Uši su mu po pravilu male, dobro prislonjene uz glavu, moraju slobodno visiti i da su srednje prekrivene dlakom. Lubanja je okruglasta i široka, dok mu je njuška srednje krataka i približno iste dužine kao lubanja. Njuška se mora sužavati, ali pod uvjetom da njen vrh nije oštar. 

Usne predstavnika ove rase su tanke i ne vise. Obično imaju makazasto zubalo, ali se u kinologiji prihvaća i klještasto zubalo. Boja ovog psa bi trebala biti prilagođena okolini i prirodi, pa je zato svaka nijansa smeđe odnosno braon boje prihvatljiva. Doduše, dopuštena je bijela mrlja na grudima, prstima, zadnjim šapama ili na stomaku. Dlaka im je debela i kratka.

Visina: 53 do 66 centimetara
Težina: 25 do 36 kilograma
Životni vijek: 10 do 12 godina


Tagovi

Česapik retriver Izgled Karakter Socijalizacija Pas za lov Pas čuvar


Autorica

Ljiljana Milovanović

Ljiljana Milovanović

Poljoprivredna tehničarka voćarsko- vinogradarskog smjera sa bogatim novinarskim iskustvom u različitim medijima. Dobtinica nagrade za najbolju novinarku Dnevnika 2010. godine. Ljubitelj pasa.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojeni oglasi