Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Rezbarenje voća i povrća
  • 31.08.2019. 18:30

Carving: Umjetničko djelo od voća i povrća

Carving, vještina dekorativnog rezbarenja voća i povrća, privlači mnogo pažnje kako u svijetu, tako i u našim krajevima. Za rezbarenje lubenice potrebno je vrijeme, mašta, talenat i strpljenje, a sam proces u zavisnosti od toga šta se pravi traje od dva do čak sedam sati.

Foto: Zoran Blažić
  • 174
  • 7
  • 0

Ova metoda ukrašavanja hrane ima dugu historiju, a nastala je u Tajlandu gdje se i danas veoma njeguje i izučava u specijalizovanim školama i fakultetima.

U našim krajevima je carving i dalje u razvoju, ali se sve češće na svečanim trpezama može videti široka paleta voća i povrća izrezbarenih u najrazličitije oblike. Karvingom se već godinu dana, bavi i Zoran Blažić iz mjesta Zabrežje, nadomak Obrenovca u susjednoj Srbiji.

"Od malih nogu me je privlačila ljubav prema kulinarstvu, kuhanju i samim tim kada sam nešto kuhao i spremao trudio sam se da to bude ukusno, lijepo, a onda je najbitniji utisak i izgled samog jela pa sam davno krenuo da ono što pripremim, da to i lijepo aranžiram. Posljednjih godinu dana krenuo sam sa ovom umjetnošću ili vještinom izrade rezbarenja voća i povrća," započinje priču Zoran Blažić. 

Interesiranje od rane mladosti

Prije nekoliko godina, Zoran je upoznao master carving majstora iz Kisača kod Novog Sada, koji ga je zainteresirao da se počne i sam baviti carvingom.

"Nisam imao direktan kontakt sa njim, nego uglavnom samo preko interneta ono što sam mogao vidjeti od njegovih radova. Malo po malo sam se zainteresirao za tu vještinu. Otišao sam kod Kineza i za male novce kupio dva nožića, koje sam prilagodio obliku koji meni najviše odgovara. Polako sam krenuo s jabukom, kruškom i ostalim voćkama koje su mi bile pri ruci," kaže ovaj carving majstor. 

Prvi radovi nisu bili toliko uspješni, ali je za kratko vrijeme savladao, a zatim i usavršio ovu vještinu. "Ne mogu za sebe reći ni najmanje da sam tu negdje blizu majstora carvinga, ali opet sav taj trud se donekle i isplati. Obično volim otići na Savu, na Perilo da gledam u vodu i da radim," kaže Zoran. 

Metoda ukrašavanja hrane ima dugu historiju, a nastala je u Tajlandu 

Za rezbarenje lubenice potrebno i do sedam sati 

Kako bi izrezbario lubenicu, potrebno je vrijeme, mašta, talenat i strpljenje, jer sam proces u zavisnosti od toga šta se pravi traje od dva do sedam sati.

"Bitna je sama tehnika i uglovi. Nešto se reže pod pravim uglom, a nešto pod uglom od 45 stepeni. Imam lubenice koje sam radio po šest, sedam sati. Lubenice, na primjer mogu stajati po nekoliko dana, da bude folija preko njih i da budu u frižideru," kaže on.

Zoran uživa u tome da dekorira voće na ovakav način, a kada nema voća, tokom zime, tu je dulek. "Postoje u Kikindi dani ludaje, to je negdje od 21. do 23. septembra, gdje sam pozvan da budem na jednom takmičenju carving majstora. Bit će nas 12 i jedino sam ja amater. Nadam se da ću otići tamo, jer nemam šta izgubiti," kaže ovaj domaćin. 

Ukoliko želite probati carving, ne zaboravite osim volje, voća i jednog malog noža, ništa vam drugo nije potrebno. Ovaj domaćin je veoma uporan i zasigurno je da će i dalje raditi na tome da impresionira svoje poznanike ovakvim radovima, koji su zaista vrijedni divljenja.


Tagovi

Carving Rezbarenje voća Rezbarenje lubenice Dani ludaje Dulek Zoran Blažić


Autorica

Mirjana Stepic

Više [+]

Mirjana je diplomirani novinar, dijete sa sela i entuzijast u duši. Novinarstvom se bavi od 2008.godine.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

#telad i umiljati pas