Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Jestivi buketi
  • 21.01.2019. 18:00

Buket od kobasica? Ija Makejeva jestivim buketima osvojila Novosađane!

Ija Makejeva nije očekivala da će uspjeh tako brzo doći, praktično od septembra prošle godine. Pomalo je i iznenađena što je, izgleda, prva u Srbiji koja se bavi ovim poslom. Naime, u Rusiji je pravljenje buketa od voća i povrća, sa elementima hrane, sasvim uobičajeno.

Foto: Priče sa dušom / Nenad Blagojević
  • 381
  • 15
  • 0

Ija Makejeva (33) je Ruskinja, ekonomista po struci, koja je Novosađane osvojila svojim jestivim buketima. Počela je sa onima od bijelog i crvenog luka. Kada je Ijin trener zumbe fotografije podijelio na društvenim mrežama, krenule su i narudžbe. Tako se rodio nov posao!

Ija je proširila asortiman, pa je počela da pravi jestive bukete od više vrsta voća i povrća: od cvekle, nara, krastavca, mrkve, banane, uz latice ili cijeli cvijet, koje dodaje kao dekoraciju, piše portal Priče sa dušom. Najviše se traže paprika, limun i narandža, ali je bilo zahtijeva poput grožđa za jednu baku. Zanimljivo, gurmani sve češće naručuju i kobasice i sir u buketima!  

Uskoro planira i radionice

Makajeva u Srbiji živi u posljednje dvije godine, sa suprugom Pavelom i trojicom sinova. Kaže da nije očekivala da će uspjeh tako brzo doći, praktično od septembra prošle godine. Pomalo je i iznenađena što je, izgleda, prva u Srbiji koja se bavi ovim poslom. Naime, u Rusiji je pravljenje buketa od voća i povrća, sa elementima hrane, sasvim uobičajeno.

"Uskoro planiram da otvorim radnju i da pokrenem radionice na kojima bi žene mogle da nauče kako da prave ove bukete. Bilo bi predivno kada bi u svakom gradu Srbije bila bar jedna žena koja zna da pravi bukete. Mislim da je ovo dobra ideja za žene koje provode vrijeme sa djecom i koje nemaju klasično radno vreme. Nema mnogo ulaganja, a može da se zaradi. Ja sam preko interneta završila kurs, zatim sam u vidu ispita mentoru slala slike napravljenih buketa i dobila ocjene i sertifikat", rekla je Ija.

Buket
Kobasice u buketu

Materijal za svoj posao nabavlja na pijaci, kao i u cvjećari, a potom se prepušta kreativnosti, koja svaki buket čini unikatnim. Cijena buketa se kreće od 1.500 do 3.000 dinara (15 do 50 KM), a pravi ih u tri veličine.

Makajeva: Voljela bih ovdje da živim zauvijek!

Njena porodica je u Srbiju stigla od Rusije, preko SAD i Tajlanda. Kako kaže, njihovi prijatelji Rusi, koji žive u Srbiji, otkrili su i Novi Sad kao lijep grad za život.

"Srbija nas je odmah osvojila klimom, odličnom hranom, uslovima života i ljudima, prije svega. Dok smo bili u sibirskom gradu Salehardu, temperatura se zimi mjesecima nije pomjerala sa minus 50! Nije bilo jednostavno živjeti sa malom djecom u tim uslovima. Na Tajlandu smo imali samo ljeto, pa smo umjerenu varijantu našli u Novom Sadu. Ovde je prijatna klima, ovdje imamo sve, svuda stignem za 10 minuta, predivno je. Mali je grad, ali je sve dostižno i organizovano. Kultura, hrana i muzika su slične kao u Rusiji, hrana čak i bolja. Voljela bih ovdje da živim zauvijek, suprug me podržava, on radi na relaciji Rusija-Srbija, vidjet ćemo šta će reći djeca kad porastu", otkriva mlada Ruskinja.


Izvori

Priče sa dušom


Tagovi

Ija Makajeva Jestivi buketi Buketi od povrća Buketi od voća Novi Sad Ruskinja

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić