Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Božić
  • 22.12.2022. 18:00

Božićno drvce: Koje se duže drži, a koje najviše miriše?

Četiri najpopularnije vrste, nordijska jela, srebrna i obična smreka te Pančićeva omorika, razlikuju se po atraktivnosti, mirisu, bodljikavosti. Imamo i trik kako ih što duže održati svježima

Foto: Pixell/Dubravka Petric
  • 98
  • 19
  • 0

Božićno drvce simbol je blagdana i centralni ukras svakog doma. Posljednji su dani za njegovu kupovinu, unošenje u kuću i kićenje. 

Kupujete li svježe rezano ili pak živo božićno drvce, trebate odlučiti što vam je važno, da se što duže održi, da miriše, ne bocka ili vam je najvažnije da je dekorativno. 

Na našem tržištu su najpopularnije nordijska jela, smreka, obična i srebrna te Pančićeva omorika. A kako se ponaša koja vrsta i kako ih što duže održati svježima, otkrio nam je dugogodišnji uzgajivač božićnih drvaca iz Slavonskog Broda u Hrvatskoj, Đuro Japarić

Koje najduže traje, a koje intentzivno miriše?

"Nordijska jela je prelijepa, najduže traje, nekoliko mjeseci, ne odbacuje iglice, ali nema miris", opisuje Japarić dodajući da su one vrlo atraktivne, ali su, kako kaže, kao plastične. Cijena im je visoka, a razlog je skupa proizvodnja. "Za drvce visine 1,20 metara je potrebno i deset godina", otkriva nam ovaj uzgajivač. 

Srebrna smreka je također vrlo popularno i atraktivno drvce. "Najkvalitetnije je u smislu mirisa, ona dugo i intenzivno miriše", komentira Đuro i kaže kako on upravo njome ukrašava svoj dom. Njena jedina mana su dosta bodljikave iglice u odnosu na druge vrste, a što može smetati kod kićenja. No složit ćete se, i to je jedna od čari blagdanskih trenutaka. 

Kako odabrati novogodišnje drvo?

Običnu smreku također odlikuje miris, iako možda nije toliko atraktivna kao prethodne dvije vrste. One su i dalje najtraženije jer im je cijena najpovoljnija. 

Pančićeva omorika u prirodi raste u jako malom arealu i endemska je vrsta u Srbiji i Bosni i Hercegovini. Njene su iglice, opisuje Japarić, nježnije od ostalih drvaca, a i vrlo je dekorativna je jer ima posebnu, plavkastu nijansu. 

Obična smreka je i dalje najtraženije drvce (Foto: Depositphotos/elenarostunova)

Kako održavati drvce? 

Bez obzira kakvo drvce kupili, važno je pravilno ga održavati da bi vam što duže trajalo, bilo do blagdana Sveta tri kralja ili čak tamo do Svijećnice, 2. februara do kada "službeno" traje božićno vrijeme u kršćanskoj tradiciji. 

Japarić kaže kako je važno da se ne posijeku prerano. On to radi tri do četiri dana prije same prodaje. Otkriva i jedan trik uz kojega će rezano drvce dugo trajati. "Prije nego ga unesete u kuću, stavite ga u posudu s vodom barem na 24 sata. Ono će povući vodu i duže trajati", savjetuje dodajući da je jedno od rješenja i stalak s posudom za vodu koju ćete redovito dolijevati. 

A kada je riječ o onima u teglama, kaže kako su šanse male da će se održati do sadnje. "Ona se sijeku blizu korijena, da bi mogla stati u teglu. Treba ih redovito zalijevati, a nakon što ih se raskiti, prije iznošenja van, treba ih jedno vrijeme držati u prostoru s nižom temperaturom od dnevne da se aklimatiziraju." Nakon što ih posadite, u slučaju suše, treba ih zalijevati svakih sedam dana. 

Nemate mjesta za veliko božićno drvce? Evo 7 prijedloga

Đuro Japarić u ponudi ima kako mala, tako i velika drvca do 4 metra. "Pitaju me, zašto siječeš tako male borove. Kažem im, ima ljudi kojima treba malo drvce, za manje prostore ili za jednostavno manje novaca", zaključuje. 


Tagovi

Božićno drvce Nordijska jela Srebrna smreka Smreka Pančićeva omorika Miris Iglice Kako


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

U nekim hladnijim krajevima BiH se još sije krompir...