Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bobtail
  • 10.11.2018. 16:30

Bobtail: Stara ovčarska pasmina, danas rado viđen kućni ljubimac

Iako spada u ovčarsku pasminu pasa, on je miran i ima blagu narav. Veoma je inteligentan, društven i prilagodljiv na razne situacije.

Foto: Flickr / DymphieH
  • 1.095
  • 19
  • 0

Za staru englesku pasminu iz grupe ovčarskih pasa bobtail ne zna se točno gdje je i kako je nastala, jer o njima nikada nije vođena evidencija. Postoje tri teorije. Prva je da su psi nastali križanjem pudla i škotskog hrta, a po drugoj se smatra da su nastali križanjem briješkog ovčara i bergamskog pastirskog psa. Po trećoj teoriji se smatra da pas ima odlike ruskog ovčara.

Bobtaila su najviše odgajali u zapadnom dijelu Engleske, a seljani su ga koristili za tjeranje stoke na pijacu. Tek u XVIII. stoljeću počinje da se koristi kao radni pas u poljoprivredi. Tada je krenula i praksa da im se skraćuju repovi, pošto su na taj način poljoprivrednici obilježavali radne pse, kako bi izbjegli da plaćaju porez. Zbog ovoga je ovaj englesnki ovčar i dobio ime bob tail.

Nekada čuvar stoke, danas ljubimac

Riječ je o veoma brzom i snalažljivom psu koji se osim tjeranja stoke pokazao i kao odličan u čuvanju irvasa i ovaca. Zbog svoje guste dlake on vrlo dobro podnosi niske temperature. Zbog svog simpatičnog izgleda i blage naravi, pas se ubrzo našao i na izložbama, a prvi put je prikazan 1873. godine u Engleskoj i 1888. godine u Americi.

Danas se skoro i ne koristi kao ovčarski pas, ali krasi domove mnogih domaćinstava, kako u selu tako i u gradu.

Karakteristike bobtaila

Riječ je o veoma snažnom psu, simpatičnog i karakterističnog izgleda. Bobtail ima mišićavo tijelo, prekriveno gustom, oštrom, dugom, blago kovrdžavom dlakom. Ima i poddlaku, koja je nepromočiva. Rep je ranije bio kupiran (sada je to zabranjeno), pa se činilo da je teško odrediti gdje je psu glava, a gdje zadnjica. Njegova glava, vrat, prednje noge i donji dio stomaka je čisto bijele boje, a leđa i zadnje noge sivkaste su ili plavkaste boje. Rastu i razvijaju se do 15. mjeseca.

Visina: mužjak 60 cm / ženka 51-56 cm

Težina: mužjak 32-45 kg/ženke 27-36 kg

Životni vijek: (prosjek): 10-12 godina

Odličan pas za porodice sa djecom

Iako spada u ovčarku pasminu pasa, on je miran i ima blagu narav. Veoma je inteligentan, društven i prilagodljiv na razne situacije. Skoro pa nikad ne pokazije agresiju i nervozu. Zbog svog temperamenta, odličan je pas za porodice sa djecom. Naime, pažljiv je i osjećajan prema djeci, ali i prema drugim manjim životinjama.

Oni se preporučuju neiskusnim vlasnicima, pogotovo onima koji prvi put uzimaju psa za ljubimca. Lako se dresiraju, ali vlasnik mora da bude ustrajan.  Potrebno im je dosta prostora za istrčavanje, pa se savjetuje da u domaćinstvu postoji veliko dvorište.  Vrlo su aktivni, a zbog svog ovčarskog porijekla vole da trče. Veoma brzo se vezuju za vlasnike i pate ako su zapostavljeni.

Njega bobtaila

Ono što bi trebali znati jeste da je održavanje njihove dlake veoma zahtjevno. Bobtail se mora češljati na svaki drugi do treći dan, kako se dlaka ne bi zapetljala. Psa bi trebalo još od šteneta navikavati na češljanje, da kasnije ne bi bilo problema, pošto se na njihovu dugu dlaku veoma brzo zakači trunje, grančice, čičkovi, zemlja, pokošena trava. Kupanje se preporučuje tri do četiri puta godišnje. Pošto mu upadaju šiške u oči, trebalo bi ih vezati ili češljati na stranu.  Ako nije izložbeni pas, (gdje je neophodna duga dlaka), rješenje problema je šišanje. Najbolje je da šišanje prepustite profesionalcu.

Zdravlje bobtaila

U principu riječ je o zdravoj pasmini pasa, ali slaba točka su im kukovi i katarakta. Najčešći uzrok smrti ove pasmine je rak. Takođe mogu oboljevati od kožnih bolesti, ali uz pravilno održavanje dlake, neće imati problema sa bolestima kože.


Tagovi

Bobtail Ovčarski pas Pas za porodicu Češljanje dlake


Autor

Ljiljana Milovanović

Više [+]

Poljoprivredna tehničarka voćarsko- vinogradarskog smjera sa bogatim novinarskim iskustvom u različitim medijima. Ljubiteljica pasa.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Pokrenuli farmu koka i osigurali egzistenciju. Trenutno imaju 2000 🐔 nosilica, a dnevno proizvedu više od 1600 🥚.
Obitelj Vidović #Ljubunci #ProzorRama 🌞