Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Gljive
  • 17.10.2014. 17:30

BiH na izvozu gljiva zarađuje milijune

Prošle je godine BiH izvezla gljiva u vrijednosti 7,7 milijuna eura. Ovog je ljeta ta vrijednost iznosila 3,5 milijuna, a očekuje se da će i dalje rasti

Foto: depositphotos.com
  • 479
  • 33
  • 0

Bosna i Hercegovina nadaleko je poznata po velikim prostranstvima šuma pa ne čudi da upravo one predstavljaju veliki gospodarski potencijal ove zemlje. I tada je najčešća asocijacija drvo i njegovi potencijali, no rijetki će se prisjetiti da osim drveta, šume pružaju i druge mogućnosti zarade, poput primjerice gljiva.

U ovim se prostranim šumama svake godine uberu stotine tona gljiva, a prema navodima Aljazeera-e, većina njih završi na europskom tržištu pa se vrijednost tog plasmana mjeri u milijunima eura. Zanimljiv je i podatak da je Bosna i Hercegovina samo ovog ljeta izvezla gljiva u vrijednosti 3,5 milijuna eura te se očekuje daljnji rast izvoza.

Velika vlaga i nedostatak topline ove su godine uvelike utjecali na urod gljiva, a višak vlage uzrokovao je i trulež pa su velike količine gljiva zapravo propale već u šumi. Tako se još ne može zaključiti hoće li se dostići prošlogodišnja sezona koja je zabilježila izvoz gljiva od gotovo 850 tona u vrijednosti od 7,7 milijuna eura.

Gljivari sa područja Mrkonjić Grada ističu da je samo na njihovom području zabilježeno 1.700 vrsta gljiva, a mogu se pronaći i tartufi, vrsta čija je cijena 150 eura po kilogramu. No, naglašavaju važnost odgovornog branja kako bi se očuvala staništa i omogućila berba i narednih godina.

Foto: depositphotos.com


Tagovi

Gljive Zarada Tržište BiH Gospodarski potencijal Branje gljiva Izvoz Šuma Stanište

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Što će Brad pit' na ovogodišnjem Oskaru?

Brad Pitt nije nominiran ni za jednu nagradu na ovogodišnjem Oskaru, ali i dalje ima važnu ulogu na ovoj ceremoniji. Njegov zadatak je osvježiti goste i to - šampanjcem....

Više [+]