• Lovački psi
  • 04.10.2019. 18:00
  • Južnobački okrug, Vojvodina, Bečej, Srbija

Biglovi šampionskog porijekla traženi na tri kontinenta

Da je pas čovjekov najbolji prijatelj svjedoči porodica Klajić iz Bačkog Gradišta, u čijem dvorištu se čuje lavež veselih i razigranih biglova i prefinjenih kavalira.

Foto: Dejan Klajić
  • 132
  • 13
  • 0

Dejan i Gordana Klajić, iz Bačkog Gradišta (susjedna Srbija, op.ur.), roditelji dvoje djece, šestogodišnjeg Nemanje i  jednoipogodišnjeg Strahinje, pored poslovnih i porodičnih obaveza vode odgajivačnicu "Ready for a party".

Glava porodice kaže da je čitav život živio sa psima. U vrijeme kada je njegov otac uzgajao stoku, imali su puno dvorište vojvođanskih pulina, sa kojima je, prisjeća se, uvijek volio da se druži. Ipak, za rasu bigl odlučili su se prije dvanaest godina, zbog toga što su ovi lovački psi veseli i energični.

Prvog bigla smo uzeli iz Mađarske 2007. godine. To je bila naša Lili. Ona je tada bila kućni ljubimac kojeg smo jako voljeli. Te godine kada je stigla u naš dom, nismo ništa veliko planirali. Mužjaka smo uzeli 2010. godine kako bi Lili imala društvo. Smatram da je upravo ta godina bila prekretnica u našoj priči ozbiljnog odgoja. Tada smo u roku od dvije godine nabavili još tri kvalitetna psa, što iz inostranstva, što iz ozbiljnih srpskih odgajivačnica. Odgajivačnicu smo registrovali 2013. godine”, objašnjava Dejan Klajić.

Biglovi šampionskih titula

Danas odgajivačnica "Ready for a party" broji dvadesetak biglova. Psi iz njihovog odgoja nalaze se na tri kontinenta, a u svojim redovima imaju sedam internacionalnih šampiona, jednog evropskog juniorskog, tri multi-šampiona, a nisu im izmakli ni nacionalni šampionati za mlade i odrasle pse.

Išli smo po ozbiljnim inostranim izložbama, obišli smo sve okolne zemlje i tu su naši psi bili među prvima. Imamo nekoliko zvijezda odgajivačnice, a najponosniji smo na našeg Country boy-a, koji je oštenjen u našoj odgajivačnici . U izuzetnim inostranim konkurencijama stizao je do najviših postolja u BIS programu, pobjeđivao je gdje god se pojavio - Slovačka, Mađarska, Hrvatska, Bosna, Crna Gora," ponosno ističe naš domaćin.

 Psi iz Dejanovog odgoja nalaze se na tri kontinenta

Kavaliri zahtjevni, ali izuzetno privrženi ljudima

Želja njegove supruge Gordane bili su Kavalirski španijeli kralja Charlesa, psi za pratnju i razonodu koji su lepršavi, veseli i privrženi ljudima. Na njenu inicijativu 2010. godine porodični dom upotpunio je posljednji mondenski pas. Zbog majčinskih obaveza oko jednoipogodišnjeg Strahinje, za sada je brigu o kavalirima povjerila suprugu Dejanu.

Prvu ženku smo kupili u Beogradu, a zatim je došao mužjak iz Mađarske. Trenutno imamo pet ženki i jednog mužjaka. Zahtijevaju da im se posveti dosta vremena zbog dlake, veoma su osjetljivi. Osim supruga Dejana, često u pomoć pritekne stariji sin Nemanja koji ih sa mnom zajedno kupa i češlja”, kaže Gordana Klajić.

Drugari uvijek spremni za igru  

Najstariji sin reda pehare u svoju vitrinu

Veliku pomoć imaju i od Dejanovog oca, koji brine o psima kada oni nisu kod kuće. Ova tradicija, kako sada stvari stoje, ostat će još dugo u porodici Klajić, jer najstariji nasljednik Nemanja pokazuje sve veće interesovanje za pse. Na svoju prvu izložbu otišao je kada je imao samo četiri mjeseca.

Pehari za prvo mjesto koje sam osvojio u Gradiški su mi jako važni. Na svakoj izložbi sam predstavio kako radim sa mojom kucom Hani. Volim da pomažem roditeljima oko pasa, nije mi teško”, objašnjava Nemanja.

Da je porodici Klajić zdravlje pasa najvažnije govori činjenica da su u Češkoj testirani na genetske bolesti. Planovi su veliki i vezani su za proširenje kapaciteta, kao i za nastavak rada na kvalitetnom odgoju zdravih linija pasa, obje rase.


Tagovi

Bačko gradšte Ready for a party Bigl Odgajivačnica Klajić Kavaliri


Autorica

Zorana Bogdanović

Diplomirana novinarka. Sarađivala kao novinarka, dopisnica i reporterka za nekoliko različitih medija. Najviše voli teme o životu, radu i problemima, "običnog" čoveka.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Danas je #digitalizacija poljoprivrednog sektora izuzetno važna. Kako ubrzati transformaciju poljopr... Pročitaj cijelu bilješku »