Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Čuvar stoke
  • 02.03.2018. 07:00

Bernski planinski pas: nježni div i odan prijatelj

Ova pasmina pasa se isključivo držala na farmama, služeći za pomoć oko stoke, za vuču kolica na kojima su se prodavali proizvodi u obližnjim selima. Bio je idealan zaštitnik imanja, vlasnika i njegove obitelji.

  • 312
  • 32
  • 0

Kao što mu ime kaže, bernski planinski pas je podrijetlom sa švicarskih farmi, a stvoren je, kako za čuvanje stoke, tako i za vuču kolica. Također, idealan je pas za čuvara i pratitelja. Ova je pasmina pasa jedna od četiri pasmine švicarskih planinskih pasa, a jedinstven je po tome što jedini ima dugu dlaku. Velik je i snažan pas, sa tim da ima mirnu narav i vrlo je prijateljski nastrojen.

Ova pasmina pasa se isključivo držala na farmama, služeći za pomoć oko stoke, za vuču kolica na kojima su se prodavali proizvodi u obližnjim selima. Bio je idealan zaštitnik imanja, vlasnika i njegove obitelji.

Iako je vrlo poslušan, ova pasmina je skoro izumrla početkom 20. vijeka. Na svu sreću, nekoliko uzgajivača nastojalo je sačuvati ovu divnu pasminu.

Temperament bernskog planinskog psa

Osim toga što je vrlo lijep i graciozan pas, sa lijepim šarama na krznu, bernski pastirski pas ima divan temperament. Vrlo je lojalan, ljubazan, inteligentan i u svakom momentu želi udovoljiti svom vlasniku. Odlučite li nabaviti ovog psa, znajte da se vrlo lako dresira, ali ako mu date dovoljno vremena da uvidi što vi želite da on napravi.  Ono što ga krasi je posebno karakter, jer nikada nije agresivan i ima pozitivan pogled na sve.

Ovaj pas je visine od 61 cm do 71 cm, težine od 36 kg do 50 kg, a životnog vijeka od šest do osam godina.

Pas koji obožava društvo

Izuzetno je miran, ali društven. Obožava se igrati sa svojom obitelji, u dubini zauvijek ostaje štene, ali kada treba izvršiti neki zadatak, lako i brzo se iz igre prebacuje na radne obaveze. Obožava djecu, a odlično se snalazi sa mališanima svih uzrasta, ali i sa odraslim osobama. Odličan je kućni ljubimac, ima puno strpljenja prema djeci, ali pošto je ogroman, događa se da slučajno udari ili obori malu djecu. Međutim, njega ne treba kupovati ako živite u stanu ili nemate prostrano i ograđeno dvorište za njega. Također, neki stručnjaci smatraju da nije pogodan ni za samce, jer je vrlo društven pas, koji voli zajednicu. Najsretniji je kada može sudjelovati u svim aktivnostima sa svojim članovima gospodarstva.

Bernski pas
Bernski pas je vrlo društven pas, koji voli zajednicu (Foto: werner22brigitte)

Brojni zdravstveni problemi

Unatoč svom šarmu i ljepoti, kao i odličnom temperament, bernski pastirski pas danas se bori za preživljavanje. Razlog tome je što pasmina ima malo gena, što je rezultiralo brojnim zdravstvenim problemima u vezi s parenjem. Zbog toga su uzgajivači vrlo oprezni. Razlog tome je što su se ovi psi uzgajali sa vrlo malo pažnje, što je utjecalo na cijelu pasminu. Oni koji misle kupiti bernskog pastirskog psa kao radnog psa ili kućnog ljubimca moraju biti vrlo oprezni i preporučuje se da kupe štene samo od renomiranih uzgajivača.

Foto: may-jeanp/Pixabay


Tagovi

Bernski planinski pas Pas čuvar Pastirski pas


Autor

Ljiljana Milovanović

Više [+]

Poljoprivredna tehničarka voćarsko- vinogradarskog smjera sa bogatim novinarskim iskustvom u različitim medijima. Ljubiteljica pasa.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Magic Ice, prvi sladoled iz BiH dobio priznanje za najuspješniji nastup na 25. Međunarodnom sajmu gospodarstva u Mostaru. Opširnije o prvom bh. sladoledu čitajte na linku - https://t.ly/TFK97