Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bend OPG
  • 29.05.2019. 18:00
  • Dubrovačko-neretvanska, Konavle

Bend OPG duhovito pjeva o poljoprivredi, ljepotama ružnog eko povrća i tradiciji

Nadahnula me i suprugina baka – baba Mare, nepresušan izvor tih naziva, narodnih mudrosti i zanimljivog razmišljanja, rekao je Antonio Bratoš, frontmen benda OPG, Opičena poljoprivredna glazba.

Foto: Arhiva benda OPG
  • 250
  • 40
  • 0

Vjerojatno se mnogim vlasnicima OPG-ova katkad činilo da bi sve izazove, ali i blagodati s kojima su se u svom radu susreli mogli ukoričiti u knjigu ili čak opjevati. No postoji i glazbeni OPG koji na lucidan i duhovit način pjeva baš o poljoprivrednim temama – promociji domaće sezonske hrane, štetnim pesticidima, narodnim mudrostima vezanim uz poljoprivredu, omiljenim namirnicama...

Grupa prijatelja, amaterskih i profesionalnih glazbenika iz Dubrovnika i Konavala u susjednoj Hrvatskoj okupila se 2013. godine u bend pod nazivom Opičena poljoprivredna glazba (OPG). Vrlo brzo stekli su poklonike, nastupali po raznim manifestacijama i festivalima te izdali album pod nazivom Kompost. Baš zbog jedne od svojih specifičnosti, velikog broja članova kojima je postalo teško redovito se sastajati na probama, bend je krajem prošle godine prestao djelovati. Ali pjesme traju i još uvijek osvajaju nove ljubitelje kvalitetne i neobične glazbe.

Genijalci iz benda OPG 

Također, lako je moguće da će se ovi glazbenici ipak još koji put sastati ili snimiti novu pjesmu, kako je rekao i Antonio Bratoš jedan od osnivača benda, autor glazbe i stihova. Taj kontrolor leta još uvijek održava žar OPG-a na Facebook stranici benda, a po glavi mu se i dalje motaju stihovi vezani uz poljoprivredu, iako je u međuvremenu započeo samostalnu glazbenu karijeru. Glazba mu je hobi, samouk je i kaže da su mu tekstovi uvijek dobro išli, a da je za glazbu priučen pa skromno zaključuje kako "samo zna složiti jedno uz drugo“. U ime benda, uoči prošlog Božića izbacio je prigodnu pjesmu "Podgrijana sarma“. Prema entuzijazmu s kojim govori o bivšem bendu također se može zaključiti da s poljoprivrednom glazbom nije gotovo i da bi se žar mogao ponovno rasplamsati.

Autentični agro pop

"Sve je počelo slučajno, dok sam se s bivšom suprugom igrao muzike i tekstova i shvatio da bismo mogli napraviti nešto svoje prirodno, autentično. Rodio sam se u Konavlima pa je taj kraj dio mene – narječje, kultura, običaji pa tako i nazivi za određene vrste poljoprivrede. Također, nadahnula me i suprugina baka – baba Mare, nepresušan izvor tih naziva, narodnih mudrosti i zanimljivog razmišljanja, kao i moja majka. Dodajući tome svoje iskustvo o Konavlima, slagao sam pomalo tekstove i na to lijepio glazbu koja mi se činila prikladnom. A teme su se nekako nametnule, može se svaka zasebno tumačiti. Primjerice, pjesma o bananama koje nekim čudom možemo dobiti cijele godine, promovira sezonsku domaću hranu.

Provukle su se tu i neke stare poslovice kao savjeti za buduće generacije te narodni običaji. Da pitate svakog iz Dubrovnika, reći će vam da je to baš tako kao u našim pjesmama. I ja imam vrt  u kojem nema što nisam zasadio i koji mi, između ostalog, služi kao rekreacija i svojevrsno uzemljenje. Držim se one izreke - svatko tko ima vremena za dramu, ne vrtlari dovoljno“, rekao je Antonio uz smijeh. Dodao je da su ih prozvali agro pop bendom i često ih zvali da nastupaju na raznim sajmovima i drugim manifestacijama vezanim uz poljoprivredu.

Samo pozitivni komentari 

Nastupali su, između ostalog, na festivalima u Šibeniku, na Braču pa i preko granice u Beogradu i Nikšiću… Uglavnom su ih, kaže, zvali organizatori koji su točno znali što žele pa je i u publici uvijek bilo njihovih fanova. Nikada nisu čuli negativan komentar na svoju glazbu, a oni koji su ih prvi put čuli rekli bi barem da su – simpatični. Bend su činili pjevačica Ivana Bokarica, Ivana Butigan svirala je flautu, ukulele i violinu, prateći vokali bile su Romana Kalauz, Maja Grgić i Romana Kolić te svirale kazoo, bas je svirao Igor Vlahušić, cajon Matej Trpin, a u kasnijoj postavi pridružio im se Mario Miladin na harmonici i nova pjevačica Luči Vierda.

Antonio kao frontmen benda pjevao je, svirao gitaru i usnu harmoniku. Za nadati se je da će ovaj zanimljiv bend proizvesti još koju poljoprivrednu pjesmu na šarmantnom konavoskom dijalektu i zasvirati zajedno kako bi ih uživo imali priliku doživjeti i neki novi ljubitelji glazbe željni originalnog zvuka i mudrih poruka. Do tada, sve se njihove dosadašnje pjesme mogu slušati na internetu. Ovom prilikom donosimo primjer, tekst pjesme Eko certifikat.

Eko certifikat

Moj punac kaže da cidokor nije otrov 
To je samo šećerna bolest za troskot 
A zašto onda kad polijem cvijeće? 
Proljeće na moju ledinu ne slijeće 

Baba je stavila sanitre za pomadore 
Kaže samo malo da krenu 
Baba kaže da ne stav'ja ništa 
To je samo malo da na placi podigne cijenu 

Dundo Božo ne koristi bordušku juhu 
Samo malo klaka i modre galice 
Jabukama rogor, a grožđu kuper blau 
I šaku 15:15:15 za masline 

Ref:
Dajte mi pomadore   
Neka budu žgurave 
Dajte mi balančane 
Neka budu kao šljive 
Dajte mi i tikvice 
Kao nekad u tete Nikice 
Dajte mi kukumare 
Dajte mi pumpuline 
Dajte mi paprike 
Aali molim bez estetike 
I nejednake mrkve 
Kao kad nam ih je Zore dala 

Dajte mi da znam što jedem 
(Dajte mi, dajte mi, dajte mi) 

A ja doma imam ledinu 
Neobrađivanu tries-četres godina i više 
Ne želim je s ničim mal-tretirat’ 
Želim samo mal-čirat’ 

Želim biti permakulturan 
Želim polikulture i kompost ispred kuće 
A kuća?.....Šta će biti s kućom?! 
Kuća će biti od blata i sijena....koja diše 

Želim imanje od pet zona 
Želim struju iz vjetrenjače 
Želim vodu iz gustijerne 
Želim živu vodu iz gustijerne 

Obrano mlijeko u prahu 
Očvrsnuta biljna mast 
Regulatori kiselosti 
Mononatrijev glutaminat 

Zgušnjivači 
Želatina 
Tvari za rahljenje i dekstroza 

Konzervansi 
Bojila 
Stabilizatori 
Emulgatori 
E471 E222 E270 E202 E330 E500 
E160a

 


Tagovi

Bend OPG Opičena poljoprivredna glazba Antonio Bratoš Agro bend


Autorica

Melita Berečić

Više [+]

Dugogodišnja novinarka koja obrađuje različite teme. Zaljubljenica je u prirodu i ekološku poljoprivredu.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Zabranjuju izraze šunka i kobasica za proizvode od biljnih proteina

Francuska je izdala zabranu korištenje izraza kao što su šunka, kobasica, odrezak i sl., za proizvode od biljnih proteina. Vlada time želi regulirati alternative mesu, a...

Više [+]