Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zajedničke bašte
  • 26.09.2018. 18:00

Bečko baštovanstvo iza ćoška spriječava komšijske nesuglasice

U Beču se provodi projekt druženja u zajedničkim baštama čime se jača zajedništvo, stvaraju mjesta za odmor i druženje. Razmjena između stanara različitih generacija i kulturnog porijekla sprečava komšijske nesuglasice.

Foto: Eurocommpr
  • 311
  • 19
  • 0

Rashlađujuće zelenilo, cvijeće raskošnih boja, svježe povrće i povezivanje sa komšijama - sve to i mnogo više omogućava urbano baštovanstvo. Grad Beč podržava samostalno baštovanstvo, pružajući besplatne informacije i savjetovanje.

Aktivnosti kao što su briga o zajedničkim baštama ili zajedničko baštovanstvo jačaju zajedništvo, stvaraju mjesta za odmor i druženje i omogućavaju svima da učestvuju u oblikovanju izgleda svog mjesta stanovanja. 

Razmjena između stanara različitih generacija i kulturnog porijekla sprečava komšijske nesuglasice. Raznovrsni su oblici baštovanstva – od sađenja drveća na uličnim pločnicima, preko žardinjera pa do bašta u komšiluku. Baštovanstvom se može baviti svuda – od najmanjih površina u gradu do bašti u komšiluku, stoji u saopćenju Eurocommpr.rs. 

Eksperti Gradske službe za opštinsko savjetovanje i gradsku obnovu pružaju podršku pri planiranju i moderaciji baštovanskih grupa i prilikom izvođenja planova. Osim toga, organiziraju se i brojne radionice i dešavanja na tu temu.

U okviru inicijative "Baštovanstvo iza ćoška", koju provodi Gradska služba za općinsko savjetovanje i obnovu grada građani mogu samostalno saditi drveće na gradskim ulicama. Na radionicama zainteresirani mogu učestvovati u različitim projektima, razmijeniti iskustva sa drugim baštovanima ili proširiti svoja znanja.


Tagovi

Zajedničke bašte Beč Zajedništvo


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.