Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Najastarija svinja
  • 26.08.2021. 18:00

Baby Jane je najstarija svinja na svijetu - ima 23 godine

Ova svinja bakica ima i prijateljicu Lucy kojoj je tek 17. Njihovi udomitelji imaju važan savjet za one koji žele imati ovu vrstu životinja za kućnog ljubimca.

Foto: Depositphotos/Rawlik
  • 137
  • 332
  • 0

Najstarija svinja na svijetu, Baby Jane ima 23 godine, potvrđeno je u Guinnessovoj knjizi rekorda.

Baby Jane, koja već dugo vremena nije beba, živi blaženim životom kao kućni ljubimac, s Patrickom Cunninghamom i Stanom Coffmanom u Illinoisu (SAD). Udomili su je iz prihvatilišta za životinje kada je imala tek osam tjedana. 

Danas ova vijetnamska svinja živi u njihovoj kući, a čak, kako priznaju, povremeno spava s njima u krevetu. 

Patrick i Stan imaju dva sina i još jednu svinju koja je također nakupila priličan broj godina, a ovoga će rujna proslaviti svoj 17. rođendan. 

"Baby Jane je dugo vremena trebalo da prihvati prijateljicu Lucy. No, zadnjih nekoliko godina su stalno zajedno", priča ovaj udomiteljski par. 

Kažu da više voli biti u kući nego na otvorenom. Vani se igra i jede, ali nikada bez nadzora. Kada je bila mlađa, pravila je priličnu štetu - znala je pokidati posteljinu, deke i slično. Danas joj ponašanje priliči godinama iako i sada, pričaju Patrick i Stan, zna zbog nečega biti bijesna, ali tada tek skviči ili se povuče u kupaonicu, na Lucyjin ležaj. 

Rutina joj je prilično monotona. "Ujutro ustaje, jede, spava do ručka, onda opet ustane da bi jela, a isto se ponavlja i za večeru", otkrivaju njezini skrbnici koji kažu da je s godinama postala manje vitalna, ali da joj je um još uvijek "oštar". 

"Kao i većina svinja, Baby Jane nije samo inteligentna, ona je izrazito nježna i suosjećajna. Voli biti uz nas, a osjeti kada smo uzrujani ili ljuti. Sve nas voli", opisuju svoju ljubimicu dodajući kako svoje životinje odvode na izlete, ali i organiziraju edukacije o tome kako nije jednostavno imati ovakvu vrstu ljubimca. 

Naime, žele proširiti svijest o tome da i male vrste svinja, poput vijetnamskih, vremenom narastu i imaju potrebe jer se često događa kada prerastu veličinu mladunčeta završe neželjene, u utočištu. 

"Naš savjet ljudima je da prije nego se odluče za vijetnamsku svinju istraže sve o njima. Nikada ne bismo ni sanjali da ćemo imati kućnog ljubimca koji će doživjeti više od 23 godine. To je zaista velika obveza jer oni potpuno ovise o vama. Morate biti spremni posvetiti im vrijeme", poručuju. 

Inače, životni vijek svinja je od 7 do 24 godine. 


Tagovi

Baby Jane Najstarija svinja Vijetnamska svinja Vijetnamsko prase Guinnessova knjiga rekord Rekord


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.