Uzgoj čičoke je vrlo jednostavan i vrijedi je imati u vrtu. Pročitajte zašto
Vrijeme je u godini kada se iz zemlje vadi čičoka poznata i kao jeruzalemska artičoka, divlji ili slatki krumpir i dr. Njen je uzgoj vrlo jednostavan, a otporna je na bolesti i štetnike. Vrlo je invazivna pa treba paziti gdje je posaditi jer istiskuje ostale ostale biljke. Sadi se u jesen i proljeće.
Evo zanimljivosti o čičoki
1. Vrsta je suncokreta i dolazi iz Sjeverne Amerike gdje su je uzgajali Indijanci prije dolaska Evropljana .
2. Gomolji sadrže inulin zbog čega je pogodna u prehrani dijabetičara. Pored toga, inulin potiče rast korisnih bakterija u crijevima.
3. Može se jesti s korom no tada ima zemljani okus. Oguljena je slatkastog okusa koji podsjeća na lješnjak i artičoku.
4. Konzumira se svježa kao grickalica, na salatu, ali i termički obrađena u juhama, kuhana kao prilog, pečena te ukiseljena, najbolje fermentacijom.
5. U SAD-u se od gomolja čičoke priprema dijetalna zamjena za kafu, slična cikoriji, a u Njemačkoj za proizvodnju likera pod nazivom Topinambur.
6. Jestivi su i mladi listovi te latice njenih cvjetova.
7. Silaža stabljika i listova se može koristiti u prehrani stoke.
Kako vi konzumirate čičoku, pišite nam u komentaru ispod teksta.
Povezana biljna vrsta
Tagovi
Autorica