Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • 10 zanimljivosti o poljoprivredi
  • 09.04.2017. 16:00

10 stvari koje možda niste znali o poljoprivredi

Znate li tko je izumio plug ili kada je izumljen traktor? Koja je voćka broj jedan u svijetu po uzgoju? To su samo neke od zanimljivih informacija koje vam donosimo.

Foto: bigstockphoto.com dzmitriy_
  • 1.409
  • 44
  • 0

Znate li tko je izumio plug ili kada je izumljen traktor? Koja je voćka broj jedan u svijetu po uzgoju? To su samo neke od zanimljivih informacija koje vam donosimo.

10 zanimljivosti o poljoprivredi:

1. Poljoprivredni uzgoj se javlja 10.000 g.p.n.e. tijekom prve poljoprivredne revolucije, kada su nomadska plemena počela s uzgojem. Osim toga, tada se prvi puta pojavljuje 8 tzv. 'osnovnih usjeva': emmer pšenica, einkorn pšenica, ječam, grašak, sočivo, grahorica, naut i lan.

2. Samoodrživi farmeri su oni koji proizvode hranu koja im je potrebna za preživljavanje na dnevnoj bazi. Oni uzgajaju količinu hrane koja je potrebna njima i njihovoj obitelji. Hrana koju oni proizvedu nije namijenjena za daljnju prodaju na tržištu.

3. Uzgajanje voća se pojavljuje 'tek' oko 6000 i 3000 godina p.n.e., a prva vrsta koja se počela uzgajati su bile smokve.

4. Plugovi su izumljeni na bliskom istoku ubrzo nakon pojave poljoprivrede. Prvi plug se zvao ard, a bio je napravljen od naoštrenih grana drveća. Plug se navodi kao jedan od najvažnijih izuma za napredak društva.

5. 644. Godine, arapski naučnici razvili su vjetrenjače za navodnjavanje. Do 1000. Godine, Arapi uvode i gnojiva kako bi obogatili zemljišta.

6. Traktor je izumljen 1880.-ih godina za vuču plugova. Do 1920.-ih razvijeni su multifunkcionalni moderni traktori. Uz različite dodatke koriste se za oranje, sadnju, kultiviranje, žetvu i prijenos teške opreme.

7. Samo u SAD-u postoji preko 2.2 milijuna farmi.

8. Banane su voćke broj jedan u svijetu. 4. Su kultura ukupno iza žita, riže i kukuruza. Indija uzgaja više banana nego bilo koja druga zemlja, a slijede ju Filipini, Kina i Ekvador.

9. Farmeri danas proizvode 262% više hrane s 2% manje ulaganja (kao što su sjeme, rad, gnojiva) nego što su to radili 1950.g.

10. Više od 100 poljoprivrednih kultura oprašuju pčele. U stvari, jedan od tri zalogaja koje ljudi pojedu su zaslužne pčele.

Ove, a i mnoge druge zanimljivosti pročitajte na factretriever.com

Foto: bigstockphoto.com dzmitriy_2014


Tagovi

Zanimljivosti Poljoprivreda Razvoj Povijest Uzgoj


Autor

Borna Matijanić

Više [+]

Vrtlar u slobodno vrijeme. Zaljubljenik u organsku poljoprivredu. P.S. Obožavatelj ćevapa. I čevapa.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

U mirovini su, ali ne miruju..😊 Ana i Slavko su obnovili stari mlin, napravili mini muzej, kućice za najam i zasadili nasade žitarica, voća i povrća od kojih prave različite proizvode. Sve su to zaokružili u jednu lijepu priču koja privlač... Više [+]