Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Recikliranje
  • 08.02.2023. 07:30

10 praktičnih ideja za upotrebu plastičnih boca u vrtu

Možda će vam koristiti kao oznake za gredice, sjetvene posude ili zaštita od mraza

Foto: Depositphotos/Kris.Rad
  • 16.988
  • 938
  • 0

Plastične boce možemo reciklirati na brojne načine koji mogu biti veoma korisni za bašte i vrtove. Neki od njih su veoma praktični, a drugi su više estetski.

Prije upotrebe potrebno ih je dobro oprati.

1. Najjednostavniji način je da se koriste za sjetvu sjemena raznih biljnih vrsta. Odsiječe im se vršni dio gdje je čep ili se polože i odsiječe im se gornja trećina. Na dnu je potrebno izbušiti rupice za oticanje suvišne vode. Napune se supstratom i spremne su za sjetvu. 

Šta se sadi i sije u februaru?

2. Kada se pri vrhu ruba izbuše dvije, odnosno više rupa u zavisnosti od zapremine, kroz njih možemo provući špage ili konopce i dobićemo viseće košare za cvijeće i druge biljke.

3. Proljeće donosi hladne noći, a mlade, tek iznikle biljke su veoma osjetljive. Kako bismo ih zaštiti od kratkotrajnog, ali pogubnog mraza, dno plastične boce možemo odsjeći, a preostali dio poput zvona postavljamo iznad biljke. Pritisnemo da se stranice blago ukopaju u zemljište i dobijemo mini plastenik. Ako se desi da boca ostane kao zaštita nešto duže, onda tokom dana odvrnite čep zbog provjetravanja, a uveče ga zavrnite kako bi spriječili izmrzavanje vršnih dijelova. Koristite one veće zapremine kako bi biljci obezbijedili više prostora.

4. Koristimo ih za zalijevanje. Možemo im izbušiti dno ili čep, u zavisnosti od zapremine i naših potreba. Takođe, od njih možemo napraviti rasprskivače kada na tijelu boce napravimo mnogo rupica i povežemo je s crijevom za vodu. Zbog pritiska, voda će prskati kroz rupice. Bocu s koje ste skinuli čep i odsjekli dno možete djelimično ukopati u zemlju. Prilikom zalijevanja uspite vodu kroz dno koje je okrenuto prema gore. Voda će izaći kroz grlo. Ovo će spriječiti odnošenje zemlje i ogoljavanje korijenja što je posebno značajno kod paradajza i patlidžana.

Voda ide direktno do korijena (Foto: Depositphotos/i-am-helen)

5. Kako ih ima u raznim bojama, oblicima i veličinama možete se poigrati i napraviti zanimljive ograde za gredice povrća, cvijeća, začinskog i ljekovitog bilja. U iskopani kanal postavljaju se flaše u redu jedna do druge. Zatrpamo i učvrstimo kako bi stabilno stajale uspravno.

6. Napravimo oznake za gredice. Tijelo boce možemo isjeći na komade gdje markerom pišemo nazive posijanih biljaka.

7. Od njih mogu da se naprave priručne kašike za supstrat ili đubriva koje su veoma praktične.

8. Koristite ih da napravite zamke za puževe. Nekoliko centimetara iznad dna isijecite komad koji će biti dovoljno velik da uđu puževi, uspete pivo i nakon svega ispraznite sadržaj. Dakle, bocu sa zatvorenim čepom ukopajte u zemlju do donje granice otvora i ulijte pivo. Količina  treba biti dovoljna da se u njoj uguše puževi.

9. Ako imate veliki broj boca, iskoristite ih za pravljenje plastenika.

10. Koriste se i za izradu strašila za ptice, ali i krtice. Skalpelom zarežite nekoliko prozorčića na tijelu boce kako biste dobili svojevrsnu vjetrenjaču. Nataknite j na štap, tjerat će ptice, ali će zvuk i vibracije smetati i podzemnim štetnicima. 


Tagovi

Plastične boce Reciklaža plastičnih boca Korisni savjeti Boce za zalijevanje Zamka za puževe Zvono protiv mraza Zaštita od mraza


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.