Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Monilioza
  • 22.04.2023. 13:30

Značaj primjene fungicida u fenofazi cvjetanja višnje

Postoji program zaštite višnje od monilioze koji podrazumijeva primjenu fungicida u fazi cvjetanja i to čak tri puta.

Foto: Jovana Cvetković
  • 338
  • 54
  • 0

S obzirom na to da je višnja jedna od zastupljenijih voćnih vrsta, važno je voditi računa o čitavom procesu proizvodnje kako bi kvantitet i kvalitet na kraju bio na najvišem mogućem nivou. Pored mnogih agrotehničkih i pomotehničkih mjera, preventivne mjere zaštite od bolesti i štetočina su neophodne tokom vegetacije, jer ovu voćnu vrstu napadaju mnogi patogeni, ali je ubjedljivo u mnogim zasadima najprisutnija monilioza, čiji je prouzrokovač Monilinia laxa. Simptomi ove bolesti se javljaju na cvjetovima, ljetorastima, granama i grančicama, ali i na plodovima nanoseći velike dugoročne štete ako se ne odreaguje na vrijeme.

Profesor fitopatologije na Poljoprivrednom fakultetu u Zemunu Milan Ivanović ističe da je višnja najosjetljivija u fazi cvjetanja. Obuhvata formiranje bijelih balona, zatim pun cvijet i na kraju precvjetavanje. Najbolje je, kaže, kada bi vremenski uvjeti dozvolili da cvjetanje traje od sedam do 14 dana.

"Međutim obilne kiše i snijeg početkom aprila su svakako uticali, kako na mogućnost pojave monilioze, tako i na lošu oplodnju višnje. Također, postoje slučajevi da se sjeverna strana stabla oplodi, dok s južnom to nije slučaj, bez obzira na to što su cvjetovi na istom stablu. Zbog toga su odabir parcele, ali i izbor sorti koje su otpornije na bolesti, podjednako važni segmenti u jednoj proizvodnji", napominje Ivanović i dodaje da je pored dobrog odabira parcele i sorte izuzetno važna prihrana, primjena pesticida za zaštitu ali i redovna rezidba voćaka kako bi proizvodnja protekla bez većih problema.

Primjena fungicida u fazi cvjetanja

Prema Ivanovićevim riječima postoji program zaštite višnje od monilioze koji podrazumijeva primjenu fungicida u fazi cvjetanja i to čak tri puta, kada su formirani bijeli baloni, potom u punom cvijetu, a onda i u precvjetavanju.

Primjena fungicida jako je bitna, posebno u fazi cvjetanja

"Idealno bi bilo kada bi se tretiranje fungicidima obavilo tri puta u toku cvjetanja, međutim zbog loših vremenskih uslova, ponekad i zbog uštede novca, nije moguće izvršiti njihovu primjenu, ali se svakako preporučuje bar jednom i to kada je višnja u punom cvijetu", ističe naš sagovornik.

Neizostavno "plavo prskanje"

Pored primjene fungicidnih sredstava u fazi cvjetanja, ne treba zaboraviti bakarne preparate, takozvano "plavo prskanje" u zimskim mjesecima kada je višnja u fazi mirovanja. Ovo tretiranje je možda značajno za druge bolesti, ali ne toliko za moniliozu s obzirom da ovaj patogen prezimljava u mumificiranim plodovima i granama koje su bile zaražene prethodne godine i aktivira se u rano proljeće.

Važno je napomenuti da pesticidi na bazi bakra ne prodiru u biljku, već mogu da smanje populaciju spora samo na površini, pa je iz tog razloga primjena fungicida posebno u fazi cvjetanja jako bitna.

Bakarni pesticidi ne prodiru u biljku, već smanjuju populaciju spora na površini

Postoji nekoliko grupa fungicida koji se mogu koristiti u kontroli monilioze, a u svakoj od njih se nalazi po nekoliko aktivnih materija, ističe Ivanović.

"Sistemični fungicidi kao što su benzimidazoli, triazoli, imidazoli, imaju specifičan mehanizam djelovanja na gljive, tako što ulaze u cvijet, ali i u novoformirana tkiva, kreću se kroz biljku i tako uništavaju spore. Međutim, loša strana je to što patogen brzo razvija rezistentnost, pa se mogu koristiti maksimalno dva puta u toku vegetacije kako bi se spriječila rezistentnost", ističe Ivanović i dodaje da se zbog toga pomenuti pesticidi kombinuju sa nesistemičnim, kako bi efekat na spore bio što efikasniji.

Kako spriječiti monilioze koštičavog voća

"Tokom perioda cvjetanja višnje najbolje je prvo primijeniti neki nesistemični, potom sistemični i na kraju ponovo nesistemični fungicid".


Tagovi

Tretiranje višnje Monilioza Milan Ivanović Primjena pesticida Primjena fungicida Bakarni preparati Faza cvjetanja Cvjetanje višnje


Autorica

Jovana Cvetković

Više [+]

Master diplomirani inženjer poljoprivrede i master student fitomedicine. Vječno zaljubljena u prirodu, biljnu proizvodnju i fotografiju. Uporna, ambiciozna i velika sanjalica.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Na toplijim lokalitetima evidentiran je intenzivan porast vinove loze. Zbog najavljenog kišnog razdoblja poželjno je izvršiti preventivnu zaštitu vinograda jednim od pripravaka: Mikal flash, Mikal Premium F, Curzate F, Pergado F, Fantic F,... Više [+]