Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Berba malina
  • 14.08.2020. 16:30

Zaštita organske maline uz pomoć ljuski od jaja, algi i kišnice

Boris Stanivuk proizvodi organsku malinu sorte Polana. Ne koristi hemijska sredstva već malinu njeguje i prihranjuje domaćim cijeđenim tečnim đubrivima na bazi ljusaka od jaja, koprive, maslačka, algi i kišnice.

Foto: Boris Stanivuk
  • 219
  • 191
  • 0

Boris Stanivuk iz Maglića u susjednoj Srbiji (op.a.) ovih dana bere maline koje su rasle i dozrele bez kapi hemije. Ručno održava zasad, kopa i plijevi jer smatra da su ljudski rad i dodir ruke neprocjenjivi za biljku, a maline prihranjuje samo prirodnim sredstvima koja jednostavno uzima iz svog okruženja, a koja mu donose odličan i kvalitetan rod. Maline zalijeva bunarskom vodom koja prolazi kroz dva filtera kako bi se odstranile sve nečistoće.

"Zasad maline na sedam ari posadio sam prije tri godine, to je bašta u kojoj smo nekada sadili povrće. Deda i baba su me mnogo toga naučili, a prije svega da se okrenem prirodi. Prije tri godine nabavio sam kvalitetne sadnice maline sorte Polana, obzirom da je veoma popularna u našem kraju i započeo proizvodnju. Pratio sam svaku etapu u razvoju i trudio se da sadnice budu zdrave", kaže Stanivuk i dodaje da je cijela porodica uključena u posao tako da su ponekad 24 časa u malinjaku, jer posla ima i oko navodnjavanja, prihrane, a najviše sad oko branja, pakovanja, prerade.

Ljuske od jajeta i alge iz akvarijuma za zaštitu

Naš sagovornik kaže da je prije sadnje parcelu dobro pripremio, zemljište je nađubrio sa 12 tona stajskog đubriva, a njegove maline nikada nisu tretirane hemijskim sredstvima, u zaštiti koristi isključivo plavi kamen, a prihranjuje posebnim, potpuno prirodnim sredstvom.

"Skupljam ljuske od jaja i nakon što se dvije sedmice suše na suncu, meljem ih i ubacujem u kišnicu. U drugo bure potapam koprivu i maslačak, te nakon nekoliko dana cijedim obje tečnosti i miješam ih. Obzirom da imam i dva veća akvarijuma u kojima su ribice okružene crnim, crvenim i zelenim algama, vodu takođe filtriram i koristim kao i alge koje posebno potapam u vodu i dodajem prilikom prihrane, koju obavljam kroz sistem za navodnjavanje kap po kap."

Kako ovaj voćar kaže, plod je slađi, tvrđi i kvalitetniji nakon ovakvog načina prihrane, a daje više roda za oko 10 do 15 odsto.

"Okrenuo sam se prirodi jer u njoj se uvijek mogu naći rješenja za brojne probleme. Šta nudi priroda to i uzimam", kaže Stanivuk.

Pune ruke posla

Njegova porodica i on izlaze u susret svojim kupcima te pripremaju i svježe cijeđeni sok, sirup, pekmez, slatko, domaći liker, a za one koji ne vole sjemenke u pekmezu ili soku, maline pasiraju.

Kupci traže i prerađene proizvode, već naručeno 22 litara soka

"Imamo pune ruke posla, evo za danas je naručeno 48 kilograma maline, 14 kg pekmeza i 22 litara soka, ali tu je i moja supruga i roditelji koji uvijek pomažu kad ko ima vremena."   

Iz turizma na svoj posjed

Osim malina, Stanivuk ima i mladi zasad koji broji 44 stabla različitih sorti šljive, najviše čačanske lepotice, a u voćnjaku je našao mjesta i za čokote vinove loze, kao i aroniju i borovnicu, a planira da zasadi i kajsiju.

"Kupio sam zemljište pored ovog malinjaka tako da ću uskoro imati 18 ari, a zasadiću još maline i kupinu sorte Loh Nes. Bio sam zaposlen u turizmu, ali mi se ovaj posao više dopada, sada s pravom mogu da kažem da mi je veliko zadovoljstvo da radim na svom posjedu, u čistoj prirodi i uvijek sam sa porodicom, a ni finansijski rezultati ne izostaju", kaže na kraju razgovora Boris Stanivuk.  


Tagovi

Uzgoj maline Organska malina Prerađena malina Sok od maline Pekmez od maline Boris Stanivuk Bez hemije Zaštita maline


Autorica

Rada Milišić

Više [+]

Novinarka koja godinama prati događanja u poljoprivredi te stvaralaštvu, životu i radu seoskih žena.