Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ostanak mladih u BiH
  • 09.01.2019. 10:30

Zapošljavanje mladih: Nadbiskupski centar za mlade podržava poljoprivredu

Nadbiskupski centar za mlade Ivan Pavao II ima cilj kroz razne projekte stvoriti bolje uslove za mlade i time im omogućiti i osigurati bolju budućnost. Na taj način utiču na opstanak i ostanak mladih u BiH.

Foto: Arhiva Zorg-in doo
  • 339
  • 40
  • 0

Evo jedne zanimljive priče neobičnog spoja iz Posavine, koja je za svaku pohvalu, Nadbiskupski centar i poljoprivreda.

Naime, Nadbiskupski centar za mlade (NCM) Ivan Pavao II ima za cilj stvoriti bolje uslove za mlade i time im omogućiti i osigurati bolju budoćnost. Pored brojnih tema bave se i temama o poljoprivredi i na taj način utiču na ostanak mladih u Bosni i Hercegovini, odnosno utiču na ostanak i opstanak mladih. Sjedište organizacije je u Sarajevu, ali postoji Regionalna kancelarija takođe i u Travniku. Prošle godine, tačnije 31. 05. 2018. godine otvorili su Regionalnu kancelariju i u Kornici kod Šamca.

Edukacije iz voćarstva

U saradnji sa preduzećem Zorg-In d.o.o. iz Kornice, Srednjom strukovnom školom iz Orašja i Hrvatskim kulturno-sportskim društvom u Kornici organizovali su više predavanja iz oblasti poljoprivrede. Jedna od tema je bila "Podizanje voćnjaka", a neka od stručnih predavanja je održala profesorica Gorana Blažanović. Osim Gorane Blažanović u projektima kao voditelji učestvuju Jozo Miletić i Amanda Đogaš.

Cilj projekta je edukovati mlade te raditi na njihovom osnaživanju u poljoprivredi, u ovm slučaju voćarstvu.

Praktična edukacija 

Već dugi niz godina, Nadbiskupski centar za mlade Ivan Pavao II organizuje različite projekte za mlade sa šireg područja Bosne i Hercegovine realizujući edukativne, kreativne, socijalne projekte kako bi mladi ostali i radili na razvoju svoje lokalne zajednice. Učesnici u ovih projektima su mladi koji nisu nastavili dalje školovanje, niti se zaposlili, dakle cilj je toj grupi omogućiti edukaciju i na taj način pokušati pronaći zaposlenje.

Jedan od voditelja na projektima je naš sagovornik Jozo Miletić koji za portal Agroklub ističe: "Nadbiskupski centar za pastoral mladih Ivan Pavao II radi na neformalnim projeketima obrazovanja i edukacije mladih. Jedan od takvih projekata je i Iuvenes fructus koji je realizovan u suradnji sa preduzećem Zorg-ing d.o.o. iz Kornice, Srednjom strukovnom školom Orašje i Hrvatskim kulturno sportskim društvom Kornica. Projekt je usmjeren na populaciju mladih starosne dobi 18-35 godina koji su bez stalnog zaposlenja. Projektom je omogućeno stjecanje znanja i vještina tj. iskustveno učenje kroz teoriju i praksu u poljoprivredi."

Projekat pod nazivom Iuvenes fructus će trajati tri godine.

Certifikat za 20 kandidata godišnje

Svake godine 20 novih kandidata prolazi edukaciju nakon koje dobijaju certifikat, minimalno 5 najuspješnijih kandidata dobija i start up poticaj za pokretanje samostalnog biznisa u vidu sadnog materijala ili druge potrebne opreme u protuvrijednosti do 10.000 KM.

Edukacije su namijenjene mladima od 18 do 35 godina

Miletić navodi kako su ciljevi ovoga projekta ostvariti partnerstvo sa svim sudionicima projekta radi održivog povratka i ostanka, animirati mlade za rad u voćnjaku, otvaranje novih radnih mjesta, osposobljavabje mladih za rad u poljoprivredi i kroz start up poticaj pružiti mogućnost pokretanja samostalnog biznisa.

"Do sada je kroz dvije godine trajanja ovog projekta edukaciji pristupilo 40 mladih od kojih je njih jedanaest dobilo start up poticaj. Predstoji nam još jedan ciklus koji starta početkom godine. Dosadašnje iskustvo je dobra zainteresiranost mladih za ovaj projekt, a samim time i za bavljenje poljoprivredom, nadamo se da će se tako i nastaviti. Želja nam je da ovaj projekt ne završi samo na jednogodišnjoj edukaciji i strat up poticajima nego da se nastavi kroz pružanje stručne i tehničke podrške, te kroz nove ideje i uvođenjem novih tehnologija osnažiti svakog pojedinca, a samim time i projekt", zaključio je Miletić. 


Fotoprilog


Tagovi

Ostanak mladih Nezaposlenost Zapošljavanje Nadbiskupski centar za mlade Edukacije Voćarstvo Start up Poticaj


Autorica

Danijela Plavšić

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom. Uvijek spremna na nove izazove u oblasti agrobiznisa. U stalnom kontaktu sa poljoprivrednim proizvođačima i njihovim problemima proistekla je borba za bolji položaj istih i za borbu agrara uopšte. Iz tog razloga bavi se i agrarnom politikom.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

#RuralFoto #proizvodnja Zasadi drvo, zasadi cvijet, uzgoji hranu jer zdrava hrana čovjeku je lijek. Ukoliko činimo dobro, naši potomci će ubrati plodove dobrote, a ukoliko činimo zlo, naši potomci se ne mogu nadati dobrome. Proizvesti organ... Više [+]