Pretraga tekstova
Trenutno je u zemlji najmanje 100 šlepera albanske lubenice. Trgovački lanci još nemaju interesa za domaću
Najranija berba lubenice do sada započela je u dolini Neretve. Izuzetno toplo vrijeme nakon sadnje pospiješilo je rast i sazrijevanje karpuze, kako ovo voće još zovu na jugu BiH.
Marinko Merdžan, veliki proizvođač iz Čapljine, za Akta.ba kaže da su domaće izuzetno slatke i sočne, ali na tržištu dominira uvoz iz Albanije.
Zbog visokih temperatura, potražnja je porasla, ali su uvozne preplavile tržište BiH. Trenutno je u zemlji najmanje 100 šlepera albanske lubenice, dok domaći proizvođači nisu dobili ponude od velikih trgovačkih lanaca.
"Vjerovatno i neće, sve dok ne prodaju tu albansku, skupu, čiji je kvalitet neuporediv, koja je sva "spužvasta"", tvrdi Merdžan koji se boji da će domaće proizvođače kontaktirati tek po prodaji uvozne te domaću pokušati akcijama spustiti na 25 feninga po kilogramu.
Spas vide u prodaji u susjednoj Hrvatskoj, ako turistička sezona bude dobra.
Ondje su posebno tražene kasne sorte jer na području Opuzena takvu ne mogu proizvesti zbog problema s vodom.
Tagovi
Domaća lubenica Albanska lubenica Karpuza Marinko Merdžan Cijena lubenice Berba lubenice
Autorica
Više [+]
Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu.
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentiraj!
🍂Predstavljanje izlagača 🍂 Tradicionalni obrt " Grnčarstvo Ohran ", Visoko Posude od gline 🏺 Pisani tragovi kažu da grnčarstvo u mjestu Liješeva, nadomak Visokog, seže daleko u prošlost. Jedan je od tradicionalnih visočkih zanata, koji s... Više [+]
🍂Predstavljanje izlagača 🍂
Tradicionalni obrt " Grnčarstvo Ohran ", Visoko
Posude od gline
🏺 Pisani tragovi kažu da grnčarstvo u mjestu Liješeva, nadomak Visokog, seže daleko u prošlost. Jedan je od tradicionalnih visočkih zanata, koji su opstali u manjoj mjeri i do danas.
⚱️ Toliko značajan za ovaj kraj, utkan u generacije mještana Liješeve, izuzetno kulturno nasljeđe Visokog, koje se nalazi na Preliminarnoj listi nematerijalne kulturne baštine BiH.. Nekada je ovaj zanat bio osnov egzistencije mnogih porodica, a danas samo odvažni i uporni nastavljaju tradiciju po kojoj je Liješeva nadaleko poznata.⚱️
🏺 Jedan od tih čuvara ovog zanata je porodica Ohran. Nastavljajući očevim stopama, grnčar Emir Ohran je naslijedio umijeće izrade glinenih posuda, a ljubav prema glini i tradiciji mu je urezana još od djetinjstva. Danas je " Grnčarstvo Ohran " aktivni čuvar zanata koji spaja prirodu i čovjeka. Zahvaljujići tome u krugu ove čestite porodice nastaju unikatni grnčarski proizvodi: glineni lonci, bardaci, pršulje, ćupovi, šerpe, tepsije, sačevi, duboki tanjiri i ostale posude različitih oblika i veličina.⚱️
🏺Osim estetske funkcije, hrana pripremljena u zemljanim posudama je zdravija, ukusnija i vraća u neka minula vremena. Svoju namjenu nalaze u kulinarstvu i gastronomskoj ponudi, pripremi i prezentaciji jela koja odišu tradicijom i bosanskom sofrom.
🏺 Svaka posuda nosi pečat grnčara, svakoj se posvećuje posebna pažnja i izrada.
🏺 Pozivamo Vas da posjetite ovaj štand, osjetite duh tradicije i kulture visočkog kraja. Ponesite sa sobom jedinstven suvenir u kojem hrana miriše i posebno inspiriše.
#JesenuVisokom 🍂
Adi Pašalić
prije 3 tjedna
Bude li na stanju, ponesem iduce sedmice ... Bude li na stanju, ponesem iduce sedmice ...
Vedran Stapić
prije 3 tjedna
Adi trebam jedan ozbiljan ćup u kojem mogu skuhati grah ili begovu čorbu za 10-ak ljudi Adi trebam jedan ozbiljan ćup u kojem mogu skuhati grah ili begovu čorbu za 10-ak ljudi