Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Voće zimi
  • 04.01.2020. 13:00

Vrijeme je zimske rezidbe voćaka

Orezivanje zimi obavlja se tokom mirovanja vegetacije. Vrijeme rezidbe određuje stepen osjetljivosti voća na izmrzavanje, koji se povećava ukoliko se što ranije krene sa primjenjivanjem ove mjere.

Foto: Depositphotos/triocean2011
  • 1.350
  • 47
  • 0

Zimska rezidba voćaka obavlja se tokom mirovanja vegetacije. Orezivanje jabučastog voća moze da počne od decembra pa traje do početka listanja dok se početak rezidbe kostičavog voća pomjera prema početku proljeća. Razlog je velika osetljivost na izmrzavanje, koja se povećava ukoliko se ranije primjenjuje ova agrotehnička mjera.

Osnovni tipovi rezidbe

U zavisnosti od starosti voćnih zasada postoji:

  • rezidba za formiranje uzgojnog oblika;
  • rezidba u rodu i
  • rezidba u cilju podmlađivanja voćnjaka.

U proizvodnji najčešće se sreću sljedeći oblici krune:

  • vaza;
  • vretenasti žbun;
  • piramida;
  • vitko vreteno;
  • poboljšana piramida;
  • žbun

Kako pravilno orezivati?

Vertikalni položaj grane potencira jak prirast, ogoljavanje osnove ljetorasta i odlaganje rađanja. Horizontalni položaj pak potencira aktiviranje i jači porast grančica iz pupoljaka sa gornje strane i u osnovi grane. Najravnomjerniji porast grančica iz svih pupoljaka duž osnovne grane javlja se kada je ona povijena pod uglom od 45 stepeni prema horizontali.

"Pri prekraćivanju sadnice u prvoj godini po sadnji, potrebno je da se rez napravi par milimetara iznad vršnog pupoljka, blago ukoso na suprotnu stranu od pupoljka. Kod skraćivanja grana na bočnu grančicu, treba da se vodi računa da se ne ostavlja patrlj već da rez bude neposredno do grančice na koju se reže, s tim da ona obavezno bude sa donje strane grane koja se orezuje kako bi imala što horizontalniji položaj i širila krunu u stranu", objašnjava diplomirani inženjer voćarstva i vinogradarstva, Snežana Janjić.

Zakržljale voćke jače orezujte

U periodu formiranja krune, treba ići na što slabiju rezidbu a na jače povijanje grana. Na ovaj način ubrzava se početak rađanja voća. Kržljavije voćke potrebno je jače rezati u cilju dobijanja jačeg vegetativnog prirasta. Povijanjem grane na dole smanjuje se porast, a na gore porast se potencira.

Pri rezidbi treba ići na jači rez, odnosno, kraće grane pri vrhu krune, da se izbjegne zasjenjivanje donjih dijelova krošnje. Kod bujnijih stabala preporučuje se što poznija rezidba čime se smanjuje snaga rasta odstranjivanjem većeg dijela rezervnih materija.

Zimska rezidba krušaka: Manje grana - veća snaga voćke

Takođe, prilikom rezanja bočnih grana na obrastajućoj grani, treba da se vodi računa da uvijek budu duže grančice koje su pri osnovi, a sve kraće prema vrhu. S obzirom da su grane pri vrhu voćke dominantne u odnosu na bazalne, iz tog razloga potrebno je da ugao povijanja za njih bude 60 - 70 stepeni, a bazalnih oko 45 stepeni. Sa starenjem voća, intenzitet rezidbe jača sve više, radi potenciranja vegetativnog prirasta koji sa godinama opada.

Pravilna rezidba podstiče kvalitet 

Rezidba voćaka samo je jedna od neophodnih mjera, pored obrade, đubrenja, zaštite od bolesti i štetočina i navodnjavanja zasada, koja može da omogući redovno rađanje, visoke prinose i dobar kvalitet plodova, zaključuje ovaj stručnjak.


Tagovi

Zimska rezidba Orezivanje voća Starost zasada Oblici krune Formiranje krune Intenzitet rezidbe Agrotehnička mjera Snežana Janjić


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Magic Ice, prvi sladoled iz BiH dobio priznanje za najuspješniji nastup na 25. Međunarodnom sajmu gospodarstva u Mostaru. Opširnije o prvom bh. sladoledu čitajte na linku - https://t.ly/TFK97