Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Braniteljska zadruga Maslina
  • 02.08.2016. 08:00

Vojni prostor pretvorili u ranč s 800 trešanja!

Uz 800 stabala trešanja i 300 šipaka, posadili su 100.000 sadnica smilja, nabavili 300 koka, planiraju uzgoj ovaca, a imaju i magarca Šimu!

  • 3.236
  • 322
  • 0

Braniteljska zadruga Maslina iz Jasenice u blizini Mostara je pravi primjer kako rad i trud mogu dati dobre rezultate. Naime, ova zadruga je odlučila od stare vojne imovine napraviti veliki ranč na kojem uzgajaju poljoprivredne kulture.

Odlučili su posaditi 800 trešanja koje na rod trebaju doći iduće godine i za koje već imaju kupce. Posadili su i 300 šipaka, te zajedno sa mještanima Jasenice posadili su 100 tisuća sadnica smilja.

Magarac Šime i koke "hrvatice"

Također, nabavljeno je oko 300 koka "hrvatica" tako da zadruga ima u ponudi i domaća jaja. Najavili su kako bi iduće godine počeli i sa uzgojem ovaca.

Zadrugu čini šest članova, a njezin direktor je Alenko Dugandžić. Na svom ranču su napravili i konobu za i starinsku sobu za druženje, imaju i vrt s maslinama i fontanom. Također imaju i magarca Šimu koji kao maskota udruge zabavi i nasmije članove i sve posjetitelje.

Kad je u pitanju smilje ova Zadruga se može pohvaliti kako su od 350 kilograma smilja dobili litar vrlo cijenjenog ulja. Kao što smo već spomenuli dosad su posadili 100 tisuća sadnica, a na jesen bi trebali posaditi još toliko.

Nova radna mjesta

Iz ove Zadruge kažu kako su sami sijali, pikirali i sadili smilje. Kažu da na njemu nema umjetnih gnojiva, te da je izuzetno kvalitetno zbog zemlje u kojoj nema korova.

Dodaju kako će svu zaradu uložiti u daljnje širenje proizvodnje i razvoj svog ranča. Planiraju kupiti mehanizaciju kao što je traktor, te destilator za smilje, kako bi sami proizvodili ulje.

Član udruge Mario Soldo je rekao kako posla ima, te kako svima žele dokazati da se od rada može živjeti. Rekao je kako će proširenjem posla biti otvorena radna mjesta.

S obzirom da je ova zemlja bila zapuštena 40 godina možemo reći kako je Maslina prava udruga za primjer pred kojom je svijetla budućnost.


Povezana biljna vrsta

Maslina

Maslina

Sinonim: - | Engleski naziv: Olive | Latinski naziv: Olea europea L.

Maslina je zimzelena biljka koja može dostići visinu 3 – 13 m. Najveći svjetski proizvođač maslina je Španija, a slijedi na drugom mjestu Italija. Jedno stablo masline može dati... Više [+]

Tagovi

Maslina Zadruga Branitelji Posao Farma Ranč Mostar Bih


Autorica

Sanja Čović

Više [+]

Sanja je titulu magistra novinarstva stekla 2013. godine na mostarskom Sveučilištu. Već nekoliko godina radi na online portalima u BiH.