Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj voća
  • 04.09.2020. 09:20

Voće se može uzgajati i na vlažnom tlu, pažljivim izborom vrsti i sorti - jabuka najotpornija

Vlažno zemljište može biti prepreka za sadnju voća, ali dobrim odabirom vrste, podloge i sorte možemo izbjeći štete koje nastaju zbog propadanja korijena. Suvišna zemljišna vlaga guši korijen, koji zatim truli i propada.

Foto: Depositphotos/perminoffa
  • 566
  • 430
  • 0

Mnoge voćne vrste ne podnose previše vlažna i zabarena zemljišta. Prekomjerna vlaga dovodi do propadanja korijena jer istiskuje vazduh iz tla. Zbog toga on nije u stanju da diše i tokom vremena dolazi do odumiranja i truljenja, a samim tim i do propadanja stabla. Neke vrste i sorte podložnije su propadanju korijena u vlažnoj zemlji dok su druge otpornije. Ukoliko je velika zemljišna vlaga, pažljivim odabirom vrste, možete spriječiti štete koje bi nastale sadnjom neotpornih voćaka.

Birajte sorte u skladu sa zemljišnim uslovima

Kada je velika vlaga u tlu, najbolje rješenje bilo bi da da se uradi odvodnjavanje ili da se posadi stablo čije korijenje ima veliku moć upijanja, kao što je vrba. U seoskim sredinama možemo vidjeti da vlasnici na dijelu parcele, gdje se sliva voda, imaju posađene vrbe koje su prirodan rezervoar vlage i crpe suvišak iz zemljišta. To je jeftin način regulisanja pojave velike vlažnosti. Najteže je kada se javi situacija čestog plavljenja i pojava ustajale vode, tada bez odvodnjavanja nema rješenja za sadnju voćaka.

Prirodni načini zaštite voća od bolesti

Drugi način je prilagođavanje višku zemljišne vlage i u skladu s tim, izbor odgovarajuće vrste i sorte, koje će moći da podnesu date zemljišne uslove. Prilikom odabira sadnica, poželjno je izbjegavati patuljaste sorte, kalemljenje na kržljave podloge. U oba slučaja, javlja se drveće sa osjetljivim i neotpornim korijenom koji je podložan truljenju i pojavi raznih oboljenja.

Neke voćne vrste su otpornije na suvišnu vlagu u tlu. U tu grupu ubraja se: jabuka, japanska jabuka, kruška, borovnica. Koštičavo voće ne podnosi veliku vlažnost a najosjetljivije su breskva i trešnja. Šljiva može da podnese samo kratkotrajni suvišak.

Bujan korjen može tolerisati veliku vlagu

Jabuka se smatra najotpornijom, ali i tu postoje razlike među sortama i podlogama. Problem sa njom je što zahtjeva određen broj dana izloženosti niskim temperaturama. Kada taj period prođe i stablo se počne buditi iz zimskog sna, suvišna vlaga može dovesti do propadanja korijena. Za sadnice treba birati sorte kalemljene na bujnije podloge ili na divlju jabuku. Smatra se da je podloga M 111 tolerantna na navedenu pojavu, ali i na siromašno i suvo tlo. Podloga MM 106 razvija dovoljno bujan korijen da može tolerisati veliku vlažnost. Nisu ni sve sorte jednako otporne. Prije kupovine raspitajte se o njihovim karakteristikama.

Kalemljenje voćaka na "spavajući pupoljak"

Kod kruške potrebno je odabrati dobru podlogu koja je tolerantna na vlagu u tlu. Pyrus betulifolia je pravi izbor za ovo voće.

Ukoliko želimo posaditi šljive, breskve, kajsije i nektarine najbolje je da odaberemo podlogu nastalu ukrštanjem Prunus salicina x Prunus persica. Ona odlično podnosi vlažno tlo, ali ne podnosi suvo. U sušnom periodu zahtijeva zalijevanje. 

Aronija, američka brusnica, borovnica, sorte vinove loze nastale iz američke loze, japanska jabuka, japanska kruška i druge voćne vrste posjeduju tolerantnost na vlagu u zemljištu, ali su osjetljive na vodu koja stagnira oko korjena stabala.


Tagovi

Zabarena zemljišta Suvišak vlage Zemljišna vlaga Odvodnjavanje Zemljišni uslovi Otporne voćne vrste Bujan korijen Dobra podloga Sušni period Tolerantnost na vlagu


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.