Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obavijest voćarima
  • 15.04.2024. 16:30

Vlasnici plantažnih zasada jabuka obavezno ovo primijenite prije padavina

Najavljena je kiša i pad temperatura, sutra do podne izvršite zaštitu zasada jabuka.

Foto: Maja Celing Celić
  • 160
  • 44
  • 0

Vlasnici plantažnih zasada jabuka i krušaka prije prije padavina bi trebali izvršiti zaštitu od uzročnika bolesti čađave krastavosti, Venturia inaequalis.

Prema preporukama Sektora za poljoprivredu Ministarstva privrede KS, za tu namjenu voćari bi trebali koristiti kombinaciju sljedećih preparata: Indar 5 EW, Chorus 75 WG, Score 250 EC, Faban, Scala, Difcor (maximalno četiri puta u vegetaciji) u kombinaciji sa preventivnim ili kontaktnim fungicidima protiv krastavosti: Delan 700 WDG, Delan SC, Captan 80 WG, Pinozeb M-45, Polyram DF i dr.

U zasadima jabuka protiv pepelnice, Podosphaera leucotricha, preporučuje se primjena nekih od sljedećih zaštitnih sredstava na bazi sumpora: Thiovit jet, Sumpor SC 80, Chromosul 80, ili primjenu fungicida kao što je Nimrod 25 EC.

Stiže snijeg na izbujalu vegetaciju, moguća oštećenja povrtlarskih i voćarskih kultura

U nasadima jabuka gdje je prisutna zaraza kalifornijskom štitastom uši, Quadraspidiotus perniciosus, prije početka cvatnje mogu se primjeniti insekticidi: Movento, Proximo i dr.

Porastom temperatura moguće je da dođe do aktivnosti kolonija jabučne krvave uši, Eriosoma lanigerum, pa je potrebno je izvršiti tretman sa Primor 50 WG.


Tagovi

Zaštita jabuke Čađava krastavost Krvave uši Pepelnica Tretiranje zasada Preporuke stručnjaka


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Visoko (BiH), selo Lužnica -Resort u prirodi nastao na inspiraciji umjetničkim djelom Vincenta Van Gogha "Zvjezdana noć" - Resort koji se prostire na 70 hektara sa brojnim sadržajima kao što je brand hotel, kamping, glamping te piknik i eve... Više [+]